„Planșa” – debutul regizorului Andrei Gheorghe
https://www.ziarulmetropolis.ro/plansa-debutul-regizorului-andrei-gheorghe/

Planşa, lungmetrajul de debut al regizorului Andrei Gheorghe va avea premiera vineri, 26 septembrie, la Cinema Studio. Din 15 noiembrie, Planşa va fi lansat în cinematografele din toată ţara.

Un articol de Liliana Matei|16 august 2014

Planșa îi aduce în atenția publicului pe Anda (Olimpia Melinte), Alex (Silvian Vâlcu) și Mircea (Marian Adochiței). Alex, fost campion la scrimă își reia activitatea în calitate de antrenor al Andei, nou venită la Clubul de Scrimă din Constanța. Prin prisma pasiunii comune pentru sport, cei doi dezvoltă o relație care trece dincolo de barierele profesionale, fapt ce generează tensiuni în relația dintre Anda și Mircea, iubitul și colegul de club al acesteia.
Odată cu apropierea campionatului naţional de scrimă, tânăra este pusă în situația de a alege: fie continuă relaţia cu Mircea, care nu are încredere în vocaţia ei de sportivă, fie îşi urmează visul şi acordă o șansă unei relaţii cu Alex.

Motivația regizorală

,,Filmul caută esența unei povești de dragoste. Pentru a mă apropia cât mai mult de un sentiment atât de generalist și atât de cunoscut, am considerat că este necesară o abordare de la distanță a conflictului. Am încercat să elimin conflictul, dar să păstrez starea. Personajele țin frustrările în interiorul lor până în ultimul moment”, povestește regizorul Andrei Gheorghe.

Totodată, elementele de decor ce îi pot induce spectatorului o stare sau un conflict sunt eliminate. Numărul personajelor și al figurației este redus la minimum. Sunt păstrate doar câteva detalii cheie care să ajute povestea să înainteze. Spațiul este tratat în același fel. Acțiunea se desfășoară într-un spațiu pustiu, dar nemărginit. Toate personajele practică un sport individual. Starea vine din alăturarea acestor elemente de spațiu nemărginit și personaje introvertite. Personajul principal locuiește pe o barcă, dar nu poate naviga cu ea. Este antrenor, dar nu poate practica.

Muzica, realizată de Paul Ilea (Kult Studio), susține toată această căutare prin note lungi, care nu definesc un moment și nu amplifică un conflict, ci netezesc drumul spectatorului spre sufletul personajelor. Este o coloană sonoră care se potrivește întru totul demersului artistic.

Planșa este o producție realizată de DaKINO Production și DIUD Film, cu finanțare exclusiv independentă.

21
/02
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

20
/02
/24

De vineri, 23 februarie, în 15 orașe din România va putea fi urmărit unul dintre cele mai premiate și apreciate filme din ultimul an: Sauna Secretelor / Smoke Sauna Sisterhood (regia Anna Hints), proaspăt distins cu trofeul pentru Cel mai bun documentar al anului la Premiile Academiei Europene din Film 2023, inclus de prestigioasa publicație The New York Times în Top 10 al celor mai valoroase filme din 2023.

20
/02
/24

După cum ne-am obișnuit în ultimii 3 ani, luna februarie marchează primul anunț de artiști al Jazz in the Park! Primele nume confirmate la ediția a XII-a sunt: Cymande (UK), Avishai Cohen Trio (IL), Manu Katche (FR), Tigran Hamasyan Trio (AM), Jazzanova Live (DE), Kinga Glyk (POL), KRiSPER (RO), Amphitrio (RO), Oreglo (UK) și Wasted Generation (IT)!

20
/02
/24

Horia, filmul de debut în lungmetraj al regizoarei Ana-Maria Comănescu, va fi lansat pe marile ecrane din țară în 10 aprilie și este distribuit de August Film. Vladimir Țeca, Angelina Pavel sunt în rolurile principale. Din distribuție mai fac parte Liviu Cheloiu, Daniela Nane,  Mihaela Velicu, Dragoș Olaru și Robert Onofrei.

19
/02
/24

Crime Scene Press vă propune o lectură perfectă pentru luna februarie: romanul proaspăt ieșit de sub tipar Stăpânul Muntelui, de Anders de la Motte (trad. Daniela Ionescu), unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori suedezi de crime. Acest mistery care dă dependență, cu o atmosferă care te va bântui, te prinde de la prima pagină, urmărind o detectivă talentată care investighează una dintre cele mai întunecate laturi ale psihicului omenesc.

19
/02
/24

Peste 100 de producții românești sunt înscrise pentru nominalizările la Premiile Gopo. În total, 107 de filme românești - lungmetraje de ficțiune, documentare și scurtmetraje, lansate în cinematografe, la festivaluri naționale și internaționale sau pe platformele de streaming în 2023, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, care va avea loc în 29 aprilie la Teatrul Național ,,I.L. Caragiale” din București.

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.