Platforma Docuart: o inovație culturală online
https://www.ziarulmetropolis.ro/platforma-docuart-o-inovatie-culturala-online/

Platforma docuart.ro, pe care puteţi vedea filme documentar româneşti, are o nouă interfaţă, meniu în limba engleză, secţiuni noi şi dă posibilitatea fiecărui navigator să poată accesa site-ul de pe orice tip de device. Proiectul “Platforma Docuart” a fost dezvoltat pe o perioadă de 5 luni, iulie – noiembrie 2014.

Un articol de Liliana Matei|11 decembrie 2014

În Romania începe să se dezvolte încet, dar sigur, o industrie culturală stabilă care să educe și să țină aproape un public pasionat de lucruri autentice, un public dornic să cunoască și să conserve valori neaoșe. Literatură, muzică, dans, arte plastice, cinematografie, toate sunt zone de interes care continuă să fie cultivate prin evenimente, platforme online, audio vizual și alte suporturi dedicate lor. Însă multe din aceste suporturi răzbesc cu greu la suprafață pentru a ajunge în atenția publicului larg.

Un proiect care începe să răzbească în pofida straturilor superficiale, un mediu cultural online care crește de la an, la an, docuart.ro oferă un spațiu tuturor internauților deschiși către acest gen de consum, reflecție artistică și învățare multiculturală. Mai mult, ea dorește să contribuie la formarea gustului pentru frumos a publicului tânăr în mod particular.

Cunoașterea primează

Site-ul adună sub cupola sa o colecție de filme documentare românești, interviuri, texte scrise și multe alte materiale video cu conținut specific. Docuart.ro vrea să ofere deopotrivă o imagine de ansamblu asupra documentarelor românești, dar și să promoveze sectorul cultural în ansamblul său, prin celelalte categorii incluse: recenzii, evenimente, colțul de carte, artă și cultură.
„Este o provocare pentru noi să facem față modului în care oamenii percep acest produs, modului cum reacționează și în care aceștia se adapteză la conținutul platformei noastre”, spune Daniela Apostol, președintele asociației. Asociația subliniază importanța diversității culturale și a conștientizării contextului social contemporan, sintetizând că platforma „nu este tot ce trebuie să știi, ci tot ce trebuie să cunoști”.

„La Docuart ne propunem să dăm startul unui program de activități culturale și artistice de nivel european. De asemenea dorim să oferim vizibilitate valorilor românești în Europa, și totodată valorilor recunoscute peste granițe, dar plasate paradoxal într-un con de umbră în propria țară”. Drept urmare, un alt obiectiv primar al asociației este promovarea creatorilor și artiștilor din cinematografia autohtonă, dar și din alte forme de artă, în mod special a tinerilor situați la început de drum.

Conținutul este accesibil 24 din 24, nu implică plăți financiare, vizionarea filmelor documentare este calitativă (inclus formatul HD) și redă esențializat informații utile. Dezvoltarea sa a fost și este în continuare demonstrată prin interesul sporit al oamenilor și prin reacțiile lor la ceea ce aduce aproape această platformă practică, ușor de accesat și comodă în orice context, orice spațiu cu conexiune la internet.
Oameni care cred în proiectul Docuart

Florin Iepan este regizorul care vine și completează  lista realizatorilor de documentare prezenți pe platforma docuart.ro. “Zece minute cu clasa muncitoare” și “Născuţi la comandă: Decreţeii” sunt două producții excepționale ale lui Iepan, pe care le puteți urmări la secțiunea documentare.

Platforma se află într-o continuă dezvoltare, vă pregătim alte două proiecte care se vor regăsi tot pe online, proiecte pentru care vă rugăm să ne stați alături pentru a vi le putea împărtăși.

 

18
/02
/24

CRONICĂ DE FILM Cu premiera mondială în secţiunea Forum, necompetiţională, a Festivalului de la Berlin, "Săptămâna Mare", scris şi regizat de Andrei Cohn şi inspirat din nuvela "O făclie de Paşte" a lui I. L. Caragiale, este un film care gravitează în jurul unei întrebări fundamentale: Cum se ajunge ca un om să-i ia viaţa celui de lângă el?

16
/02
/24

După 5 nominalizări la Oscar (Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun film internațional, Cel mai bun scenariu adaptat și Cel mai bun sunet), Grand Prix și Premiul FIPRESCI la Cannes, după sute de articole în presa internațională care îl identifică drept cel mai răvășitor film al anului, The Zone of Interest / Zona de interes se vede acum în România, în 40 de cinematografe din 20 de orașe.

16
/02
/24

Happy Cinema a pregătit filme de top pentru luna februarie, potrivite pentru toate gusturile și vârstele. Cinematografele din lanțul Happy Cinema îți oferă o experiență de calitate la cele mai prietenoase prețuri. Blockbustere de la Hollywood, filme animate, filme dedicate melomanilor sau filme pentru copii – toate te așteaptă în cele 10 cinematografe din țară.

15
/02
/24

Cu ocazia Zilei Naționale Constantin Brâncuși, reprezentanțele Institutului Cultural Român de la Lisabona, Beijing, Istanbul, Londra, Stockholm, Bruxelles, Veneția, Madrid, Tel Aviv și Varșovia vor organiza o serie de evenimente pentru a celebra și a aduce în prim-plan contribuția inestimabilă a celui mai mare sculptor român la patrimoniul cultural mondial.

15
/02
/24

Warner TV transformă weekend-ul de dinaintea galei de decernare a premiilor Academiei americane de film într-un maraton de filme de Oscar®, cu șapte producții reprezentative, nominalizate sau recompensate cu mult-râvnita statuetă. În serile de 8, 9 și 10 martie vor putea fi urmărite drame și filme de acțiune lansate pe parcursul a șapte decenii.

12
/02
/24

Acolo unde nu mai e trafic, doar o plajă pustie și posibilitatea unui nou început, iubirea poate completa peisajul unei eternități liniștite. „Băieții buni ajung în Rai”, al treilea lungmetraj al regizorului Radu Potcoavă, propune publicului la cinema, din 22 martie, o întâlnire cu o poveste inedită și o scurtă pauză pentru a uita de grijile vieții cotidiene.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

09
/02
/24

Cu încasări de 952 de milioane de dolari la box-office-ul mondial, onorat cu cele mai mari premii ale industriei din acest an, dominând cu câte 13 nominalizări la Oscar® și la Premiile Academiei Britanice de Film și Televiziune (BAFTA), blockbusterul Oppenheimer în care joacă Cillian Murphy, nominalizat la Oscar pentru rolul lui J. Robert Oppenheimer și Emily Blunt în rolul soției sale, biologul și botanistul Katherine „Kitty” Oppenheimer, va fi disponibil pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 21 martie.

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.