„Please, no photos”- expozitie de fotografie Angelika Platen, la Muzeul National de Arta Contemporana
https://www.ziarulmetropolis.ro/please-no-photos-expozitie-de-fotografie-angelika-platen-la-muzeul-national-de-arta-contemporana/

O amplă expoziţie de fotografie a Angelikăi Platen, intitulată „Please, no photos – Patru decenii de portrete ale artiştilor”, se va deschide, miercuri, la Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC), informează, luni, Ambasada Germaniei la Bucureşti.   Organizată de Ambasada Germaniei la Bucureşti, în cooperare cu MNAC, expoziţia reuneşte 150 de portrete, realizate de cunoscuta […]

Un articol de Andrada Văsii|13 noiembrie 2012

O amplă expoziţie de fotografie a Angelikăi Platen, intitulată „Please, no photos – Patru decenii de portrete ale artiştilor”, se va deschide, miercuri, la Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC), informează, luni, Ambasada Germaniei la Bucureşti.

 

Organizată de Ambasada Germaniei la Bucureşti, în cooperare cu MNAC, expoziţia reuneşte 150 de portrete, realizate de cunoscuta artistă-fotograf. Vernisajul se va desfăşura în prezenţa artistei şi a ambasadorului Republicii Federale Germania în România, Andreas von Mettenheim.

Expoziţia va putea fi vizitată până la 13 ianuarie 2013.

Denumită Prietena artiştilor – Angelika Platen îşi începe cariera în anii ’60, după studiul fotografiei la Facultatea de Arte plastice din Hamburg. Artista a reuşit să familiarizeze publicul internaţional cu chipurile din spatele operelor de artă, stând mărturie în acest sens peste 1.500 de portrete de artişti arhivate în patrimoniul cultural prusac (Bildarchiv Preußischer Kulturbesitz BPK) de la Belin.

Acestea au fost realizate în ateliere şi galerii, la ediţiile dokumenta de la Kassel, la Bienala de la Veneţia şi Lyon, în muzee sau târguri de artă de la Basel, Berlin, Chicago, Koln şi Paris. Cei mai bine cotaţi artişti contemporani ca Andy Warhol, Henry Moore şi Man Ray, Joseph Beuys, Sigmar Polke, Robert Rauschenberg, Gerhard Richter, dar şi „living sculptures” Gilbert şi George – sunt doar câteva nume din galeria de portrete cu care Angelika Platen îşi prezintă opera.

După 25 de ani de activitate în domeniul automobilistic, Angelika Platen revine din 1998 la prima sa pasiune, fotografia alb-negru, reluând portretele tinerilor artişti de atunci, dar explorând şi zona foarte proaspătă a artei contemporane. Apar astfel portretele artiştilor: Jeff Koons şi Jonathan Meese, Christian Boltanski şi Sylvie Fleury pe care le expune la Galeria Naţională de la Berlin, Muzeul de Artă Modernă de la Frankfurt, Galeria de Artă din Praga, în muzee din Hamburg, Bologna, Barcelona, la Goethe-Institut de la Paris şi Washington.

 

Sursa: Agerpres

21
/02
/17

Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti" organizează în perioada 27 februarie - 8 martie Târgul "De Mărțișor", eveniment prin care își propune promovarea "vechiului obicei al dăruirii, la început de primăvară, a micilor obiecte artizanale cu rol protector".

21
/02
/17

Foștii membrii Beatles Paul McCartney și Ringo Starr au avut prima lor colaborare după șapte ani. Veteranii muzicieni, singurii membri în viață ai celebrului grup din Liverpool, s-au reunit la sfârșitul săptămânii trecute pentru o colaborare de studio la ultimul album al lui Ringo Starr.

21
/02
/17

Corul Național de Cameră “Madrigal-Marin Constantin” va susține un concert extraordinar pentru a marca Ziua Madrigalului, pe 26 februarie 2017, începând cu ora 17:00, la Sala de Spectacol “George Enescu” a Universității Naționale de Muzică București. Concertul este consacrat împlinirii a 92 de ani de la nașterea regretatului dirijor și compozitor Marin Constantin, fondatorul Corului Madrigal.

21
/02
/17

În fiecare an, la 21 februarie, se celebrează Ziua Internațională a Limbii Materne, un eveniment ce promovează diversitatea culturală și lingvistică din întreaga lume.

20
/02
/17

La împlinirea a 165 de la naşterea lui I.L. Caragiale, Casa de Producţie TVR prezintă în această seară, de la ora 20.10, la TVR2, spectacolul „Al matale, Caragiale”, în regia lui Mircea Cornişteanu. Din distribuție fac parte regretații actori Radu Beligan, Mircea Albulescu și Șerban Ionescu.

20
/02
/17

Profesorul universitar Jean-Pierre Sirois-Trahan a descoperit în arhivele Centrului Naţional al Cinematografiei din Canada un film alb-negru care l-ar reprezenta pe scriitorul francez Marcel Proust, literatul considerând că montajul este singurul existent care îl înfăţişează pe scriitor.

20
/02
/17

Ca o invitație la reflecție și empatie, BIEFF supune dezbaterii ideile preconcepute legate de corpul uman – de prezentarea, reprezentarea și auto-reprezentarea lui – atrăgând atenția asupra complexelor implicații socio-politice ale identității. Popularele programe tematice dedicate corpului și performance-ului revin și anul acesta la BIEFF între 28 martie și 2 aprilie.

20
/02
/17

„Întotdeauna mi-am dorit să fiu o persoană mai bună ziua următoare decât am fost cu o zi în urmă.” – Sidney Poitier . Actorul din „Guess Who's Coming to Dinner” / Ghici cine vine la cină (1967) este primul artist de culoare distins cu un premiu Oscar. S-a născut la 20 februarie 1927, în timpul unei călătorii pe mare, pe care o făceau părinții săi dinspre insula natală, Cat Island, Bahamas către Miami, Florida, unde mergeau să vândă produsele de la fermă.

19
/02
/17

Singurul film românesc aflat anul acesta în competiţia oficială a celei de-a 67-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, lungmetrajul ,,Ana, mon amour”, regizat de Călin Peter Netzer, a primit sâmbătă seara premiul ,,Ursul de Argint” pentru ,,Contribuţie Artistică Deosebită în Cinematografie”, distincţie acordată Danei Bunescu pentru montajul filmului.

17
/02
/17

CRONICĂ DE FILM Inspirat dintr-un roman de autoficţiune al lui Cezar Paul-Bădescu, „Ana, mon amour”, noul film al lui Călin Peter Netzer, prezentat în Competiţia Festivalului de la Berlin, încearcă să reia reţeta stilistică de mare succes din „Poziţia copilului”, însă rezultatul este modest.

17
/02
/17

În această seară, echipa filmului ,,Ana, mon amour”, în frunte cu regizorul Călin Peter Netzer, actorii Diana Cavallioti şi Mircea Postelnicu, producătoarea Oana Iancu şi directorul de imagine Andrei Butică, a păşit pe covorul roşu al Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. Filmul, care a rulat în premieră mondială la Berlinale Palast, de la ora 19.00, va putea fi vizionat pe marile ecrane din România cu începere din 3 martie.

17
/02
/17

Cu prilejul „Zilei Brâncuși ” care se sărbătorește la nivel național în fiecare an, la 19 februarie, MNAR prezintă în perioada 19-26 februarie 2017 o selecție de fotografii-document care surprind pe de o parte etapele instalării Coloanei Infinitului la Târgu-Jiu și pe de altă parte atmosfera atelierului parizian al lui Constantin Brâncuși care, în unele imagini, apare alături de sculpturile sale.