Povestea filmului „Dupa dealuri”, actualizată în presa britanică
https://www.ziarulmetropolis.ro/povestea-filmului-dupa-dealuri-actualizata-in-presa-britanica/

Povestea fostului preot Daniel Corogeanu, care a inspirat filmul „Dupa dealuri”, regizat de Cristian Mungiu şi premiat la Cannes în 2012, este prezentată în publicaţia britanică Daily Mail, în contextul în care Vaticanul şi-a dat binecuvântarea privind exorcizările ca practică a Bisericii Catolice.

Un articol de Petre Ivan|17 iulie 2014

La începutul lunii iulie, Vaticanul şi-a dat binecuvântarea în ceea ce priveşte exorcizările ca practică standard în cadrul Bisericii Catolice, iar Papa Francisc a subliniat că Satana există, presa afirmând anterior că suveranul pontif practică exorcizările, conform Daily Mail.

În acest context, cotidianul britanic Daily Mail publică un material în care prezintă povestea fostului preot Daniel Corogeanu, care a fost condamnat la şapte ani de închisoare pentru moartea unei măicuţe pe care timp de trei zile a ţinut-o legată pe o cruce.

În iunie 2005, fostul preot, împreună cu patru măicuţe, între care fosta maică stareţă de la Mănăstirea Tanacu, au supus o altă măicuţă, în vârstă de 23 de ani, unui ritual de exorcizare, la Mănăstirea „Sfânta Treime” din Tanacu, judeţul Vaslui. Măicuţa, Irina Cornici, a murit după ce a fost ţinută trei zile fără apă şi mâncare, fiind imobilizată pe o cruce de lemn.

Fostul preot, care a fost condamnat la şapte ani de închisoare pentru că a ucis-o pe respectiva măicuţă, într-un ritual de exorcizare ratat, a fost gonit din satul lui şi forţat să trăiască izolat într-o cabană din pădure.

Daniel Corogeanu, în vârstă de 33 de ani, a fost eliberat condiţionat în noiembrie 2011 din Penitenciarul Vaslui, după ce a ispăşit două treimi din pedeapsă.

Acesta a promis la eliberarea lui că va construi o mănăstire în memoria măicuţei Irina Cornici. Potrivit jurnaliştilor britanici, când fostul părinte a ajuns la locul unde îşi propusese să realizeze acest edificiu, sătenii furioşi l-au izgonit din sat.

Cristina Flutur, Crisitan Mungiu şi Cosmina Stratan

Cristina Flutur, Crisitan Mungiu şi Cosmina Stratan

Crima a reprezentat un scandal puternic pentru Biserica Ortodoxă din România, care l-a excomunicat pe preot şi a promis reforme în cadrul instituţiei, inclusiv teste psihologice pentru cei care vor să intre în mănăstiri. Rezultatul cazului este în continuare învăluit în mister, în ciuda condamnării respectivului preot, scriu jurnaliştii de la Daily Mail.

De asemenea, jurnaliştii britanici scriu că există anumite afirmaţii potrivit cărora judecătorii nu ar fi luat în considerare ipoteza potrivit căreia măicuţa ar fi putut deceda din cauza supradozei de adrenalină administrată de paramedici.

Anchetatorul Dan Gheorghiu ar fi admis recent că acestă ipoteză ar putea fi credibilă, afirmând „că a făcut parte din echipa care s-a ocupat de exhumarea corpului măicuţei”. „Era concludent că femeia a murit din cauza supradozei de adrenalină. Nu mă întrebaţi pe mine, nu ştiu de ce judecătorii nu au luat în considerare această ipoteză”, a mai spus acesta, potrivit Daily Mail.

De asemenea, după moartea sa, a rezultat că Maricica Irina Cornici a fost diagnosticată cu schizofrenie, iar „posedarea” ei ar fi fost doar o serie de episoade de schizofrenie.

Astfel, fostul părinte Corogeanu a declarat în faţa instanţei: „Mă consider nevinovat pentru că moartea Irinei Cornici nu a fost o urmare a faptului că am ţinut-o închisă”. „Am legat-o pentru că se lovea şi îşi făcea rău singură şi am fi putut să o găsim moartă în camera ei”, a mai spus acesta, în acea perioadă a procesului.

Două premii la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes 

Moartea călugăriţei a inspirat scenariul filmului „După dealuri”, de Cristian Mungiu, care a câştigat premiul pentru cel mai bun scenariu, iar actriţele Cosmina Stratan şi Cristina Flutur au primit premiul pentru interpretare la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes din 2012, mai scriu jurnaliştii de la Daily Mail.

În fapt, filmul lui Cristian Mungiu a fost inspirat de romanul non-ficţional „Spovedanie la Tanacu”, semnat de Tatiana Niculescu Bran, care a documentat cazul acestei exorcizări.

Parchetul instanţei supreme i-a acuzat pe preotul Petru Daniel Corogeanu şi pe măicuţele Nicoleta Sofia Arcălianu, Adina Lucia Cepreaga, Simona Bârdănaş şi pe Elena Oţel de lipsire de libertate în mod ilegal, ce a avut ca urmare moartea victimei Maricica Irina Cornici.

Preotul Corogeanu şi cele patru măicuţe ar fi sechestrat-o pe măicuţa Irina Cornici într-o chilie, legând-o de mâini şi de picioare cu sfori, ei susţinând că au recurs Dupa dealurila această metodă pentru a scoate duhul rău din trupul tinerei. În 13 iunie 2005, din cauza manifestărilor violente ale tinerei, aceştia au legat-o cu lanţuri de o cruce de lemn şi i-au pus un căluş în gură făcut dintr-un prosop. Măicuţa a fost ţinută pe cruce timp de trei zile, fără mâncare şi într-un pridvor unde era foarte răcoare, murind trei zile mai târziu.

Potrivit unui comunicat de la acea vreme al Ministerului Public, la examenul necroptic s-au evidenţiat multiple leziuni traumatice, cu caracter vital, de tipul echimozelor, escoriaţiilor, precum şi leziuni cu aspect de traumă termică, medicul legist apreciind că acestea s-au produs în condiţiile contenţiei victimei, într-o stare de agitaţie psihomotorie severă.

Pe toată durata procesului, avocaţii apărării au susţinut nevinovăţia celor cinci, invocând culpa cadrelor medicale.

Foto cu Dupa Dealuri şi Cristian Muncgiu – Cinemagia

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.