Povestea soldatului – un experiment teatral și muzical
https://www.ziarulmetropolis.ro/povestea-soldatului-un-experiment-teatral-si-muzical/

Vineri, 31 ianuarie, de la ora 19:00, la Teatrul Odeon puteţi descoperi ,,Povestea soldatului”, o capodoperă a muzicii secolului al XX-lea, prin care Igor Stravinski a adus un omagiu vechiului teatru popular rus, care l-a fascinat de mic.

Un articol de Elena Simion|27 ianuarie 2014

Vineri, 31 ianuarie, de la ora 19:00, la Teatrul Odeon puteți descoperi ,,Povestea soldatului”, o capodoperă a muzicii secolului al XX-lea, prin care Igor Stravinski a adus un omagiu vechiului teatru popular rus, care l-a fascinat de mic.

Stravinski a compus Povestea soldatului în timpul Primului Război Mondial, pe când se afla în Elveţia împreună cu prietenul său, prozatorul elveţian Charles Ferdinand Ramuz.

Sursa de inspiraţie a fost culegerea de basme ruseşti a lui Alexander Afanasiev, din care Ramuz a creat o povestire–parabolă, în care un soldat îşi vinde vioara diavolului în schimbul unei cărţi care prezice viitorul finanţelor lumii. Cu acţiunea recitată şi dansată, acompaniată de numere muzicale orchestrale, diferită de genul de operă, Stravinski a spart toate canoanele, creând o formă atipică de spectacol, greu de încadrat într-un anume gen.

Beneficiind de un buget redus, Stravinski a imaginat o orchestră ,,concentrată” care cuprinde doar şapte instrumente. Vioara, motivul târgului faustic, reprezintă sufletul soldatului și moneda de schimb, iar partea muzicală păstrează o intonație specific rusească. În rest, pe tot parcursul lucrării, sunt îmbinate ritmuri de tango, marșuri, valsuri sau corale, dând naştere unei lucrări omogene şi originale.

,,Ceea ce prezentăm noi publicului de la Teatrul Odeon, vineri seara, este de fapt o abstractizare a poveștii inițiale. Adică avem un narator, o avem pe doamna Dorina Lazăr care spune textul și care joacă rând pe rând toate personajele. Acesta e un lucru foarte frumos pentru că e o cumva combinație între teatru-lectură și concert. Oricum, Povestea soldatului de Igor Stravinski a fost concepută ca un expriment de ordin teatral și muzical și cred eu că nu ne îndepărtăm absolut deloc de ideea originală a autorului, aceea de a aduce un subiect întotdeauna într-o formă ușor provocatoare.”

Tiberiu Soare, dirijor

Spectacolul este interpretat de Silvestri Ensemble (sub bagheta lui Tiberiu Soare) și de Dorina Lazăr (naratorul).

INFO

Spectacolul durează 1 oră și 10 minute.

Biletele costă 31,80 de lei şi 15,90  de lei

 

Foto din Povestea Soldatului: Florin Ionescu



20
/02
/18

Solartis Quartet va concerta pe 27 februarie, de la ora 18:00 la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, în cadrul unui eveniment salonard special unde muzica va dezvălui povestea unei hărți din vremuri îndepărtate, cu o valoare istorică puțin cunoscută în spațiul public românesc. Solartis Quartet contribuie cu o notă muzicală distinctă la crearea unei atmosfere boem-istorice, în consonanță cu rațiunea și nuanțele evenimentului.

20
/02
/18

Vineri, 23 februrie, de la ora 19.00, Orchestra Națională Radio invită publicul la o călătorie simfonică în lumea celebrului hidalgo Don Quijote și a scutierului său, Sancho Panza, imaginată muzical de Richard Strauss, în poemul simfonic cu același nume. La pupitrul dirijoral se va afla dirijorul Cristian Oroșanu, un nume familiar publicului de la Sala Radio pentru colaborările sale frecvente cu orchestrele radio.

19
/02
/18

După 5 ediţii sold-out, Jazz în Church îşi anunţă cea de-a şasea ediţie care va avea loc între 19 şi 22 aprilie 2018, în binecunoscuta biserică Lutherană din Bucureşti, aducând împreună anul acesta artişti consacraţi din zece ţări de pe patru continente.

16
/02
/18

Miercuri, 21 februarie 2018, începând cu ora 19:00, Filarmonica ”George Enescu” ne adresează o invitație specială la Recitalul cameral ”Sogno....”, un eveniment liric excepțional găzduit de Ateneul Român. Serata muzicală aflată sub semnul unui vis liric plin de emoție și muzicalitate îi are ca invitați speciali pe baritonul Florin Estefan și pianistul Remus Manoleanu.

14
/02
/18

Vineri, 16 februarie, de la ora 19.00, Orchestra Națională Radio invită publicul într-o lume a sonorităților de basm, cu suita simfonică Șeherazada, de Rimski – Korsakov, lucrare programată în partea a II-a a concertului de la Sala Radio.

13
/02
/18

Teatrul „Toma Caragiu” din Ploiești va susține luni, 26 februarie, de la ora 19.00, pe scena sălii Majestic a Teatrului Odeon din București, o reprezentație a celei mai recente producții a secției Teatrului de Revistă Majestic: Zaraza, un spectacol de Răzvan Mazilu, scenariul Daniel Chirilă.

13
/02
/18

Spectacolul The Fly este o premieră pe scena românească prin îngemănarea inteligentă și minuțios explorată artistic a pianului și a pantomimei, într-un duo efervescent, plin de umor, fantezie și note de jazz. În urma acestui „art fusion” dintre muzicianul Marius Vernescu și actorul Alexandru Pribeagu rezultă un spectacol modern, unic la nivel de reprezentare în România.

09
/02
/18

Sărbătoarea dragostei la români – Dragobetele (24 februarie) – este marcată și în acest an printr-un eveniment folcloric de neratat la Sala Radio! Devenit o tradiție a stagiunii Orchestrei de Muzică Populară Radio, dirijată de Adrian Grigoraş, concertul, prezentat sub titlul Dragobetele sărută fetele, se va desfăşura duminică, 11 februarie, ora 17.00, la Sala Radio. […]

06
/02
/18

Trupele care cântă jazz se pot înscrie de astăzi, 6 februarie, la a patra ediție a Concursului Internațional Jazz in the Park, competiție dotată cu premii totale de 5.000 de euro în bani și servicii, plus șansa de a cânta la alte evenimente și festivaluri din România și din străinătate.

31
/01
/18

Vineri, 2 februarie 2018, de la ora 19.00, la Sala Radio, Orchestra Națională Radio propune un repertoriu rar întâlnit pe scenele noastre de concert, sub bagheta dirijorului Julien Salemkour. Seara va debuta cu Noapte transfigurată, op. 4, de A. Schönberg, o lucrare considerată la granița între armonia wagneriană și structurile muzicale brahmsiene.

24
/01
/18

Vineri, 26 ianuarie, de la ora 19.00, Corul Academic Radio și Orchestra Națională Radio propun o seară corală și de operă la Sala Radio, cu momente corale și fragmente din opere de Richard Wagner și Giuseppe Verdi.