„Povești din București în Benzi Desenate” continuă până pe 10 august
https://www.ziarulmetropolis.ro/povesti-din-bucuresti-in-benzi-desenate-continua-pana-pe-10-august/

Expoziţia „Poveşti din Bucureşti în Benzi Desenate”  va rămâne deschisă publicului până la data de 10 august 2014, la Muzeul Municipiului Bucureşti (Palatul Suţu) , Bd. Ion  C. Brătianu nr 2.

Un articol de Judy Florescu|14 iulie 2014

Craii de Curte Veche, Miţa Biciclista, Ioniţă Tunsul, personajele lui Caragiale împreună cu Vlady, Pisica Pătrată şi Bucureştenii secolului 21, ajung la Palatul Suţu! Artiştii Puiu Manu, Şerban Andreescu, Mihai Ionuţ Grăjdeanu, Alin Teodor Ivan, Alexandru Ciubotariu şi Octav Ungureanu îşi prezintă personajele şi poveştile lor din Bucureşti, în cadrul Salonului BD.

Despre inițiativa unui astfel de proiect, dar și despre benzile desenate mai mult ca o aducere aminte a copilăriei, ne povestesc trei persoane implicate în procesul de creație și organizare a expoziției Povești din București în Benzi Desenate.

Adrian Majuru, director al Muzeului Municipiului București: „Salonul BD este primul proiect de acest gen care intră într-un muzeu. Este dăruit Bucureștiului și vieții urbane în general, dar artiștii sunt din toată țara. A fost dorința unui grup mai restrâns de a aduce ceva nou în zona muzeală, pentru că banda desenată este o artă liberală, foarte apreciată în orașele cu vechime mare în spate și mai ales în orașele care au o viteză foarte puternică în a se tehnologiza cu fiecare generație.  Mă refer aici la orașe din Extremul Orient, la orașe japoneze, de pildă, sau la orașe occidentale din zona Țărilor de Jos.

Drept urmare am descoperit cu mare bucurie că există un sincron în artă, între ceea ce se întâmplă în România și orașele amintite, prin benzile desenate. Autorii care sunt prezenți aici în salon sunt apreciați în străinătate, sunt publicați și cultivați acolo.

Bucureștenii pot descoperi o parte reflexivă a unei copilării pe care probabil au uitat-o, iar dincolo de această introducere cu siguranță vor avea și bucuria de a vedea povești noi, pentru că sunt niște grafice care aruncă o imagine asupra prognozei, cum ar putea fi un oraș al viitorului, al concretului.

Sunt câteva lucrări expuse aici despre comportamente nișate ale unei generații nu confuzate și nici în derivă, care într-un oarecare fel încearcă să se revolte prin accesorii completate de comportament, iar benzile desenate cultivă și arată și această situație.”

Mihai Grăjdeanu, artist grafic: „De mic, prin benzile desenate am transpus povești pe care le vedeam în filme, iar din 2007 am avut prima colaborare profesionistă în acest sens. Am nouă tablouri în expoziția Salonul de benzi desenate, dintre care La țigănci de Mircea Eliade, o nuvelă care mie mi-a plăcut foarte mult în școală, pe care am adaptat-o la bandă desenată, legenda Miței Biciclista, și Craii de Curtea de Veche, o poveste despre străzile Bucureștiului de odinioară.”

Mădălina Corina Diaconu, co-organizator al expoziției „Povești  din București în Benzi Desenate”: „Un salon de benzi desenate nu s-a mai făcut într-un palat (Palatul Suțu.) Ce se poate povesti mai frumos într-un oraș decât misterele sale? Iată că am găsit șase artiști fiecare cu poveștile lui, fiecare cu interpretările lui, unele sunt incredible, unele ne surprind, iar pentru cei care vor veni, vor vedea un București al anilor 1800, 1900, 2000 și chiar 2050. Iubesc benzile desenate, iubesc artiștii români, iubesc poveștile românești, pe care cred că e timpul ca toată lumea să le cunoască.”

Foto: Gabriel Boholț

14
/02
/24

Celebrul musical FAMILIA ADDAMS semnat de Răzvan Mazilu la Teatrul EXCELSIOR din București va avea două reprezentații în exclusivitate la Craiova. Evenimentele sunt programate marți, 27 martie și miercuri, 28 martie 2024 de la ora 19:00 și vor avea loc în Sala “Amza Pellea” a Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

14
/02
/24

În data de 2 martie la Timișoara (Filarmonica Banatul Timișoara – Sala Capitol), 14-16 martie la București (Centrul Naţional de Artă “Tinerimea Română”), 23-24 martie la Cluj-Napoca (Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”) și pe 5 aprilie la Iași (Sala Eduard Caudella, Casa Alecu Balș), vor avea loc audiții pentru admiterea celor mai talentați tineri muzicieni în Orchestrele Naționale de Tineret ale României, la care sunt invitaţi atât actuali membri ai ansamblurilor, cât şi aspiranţii la acest statut, scopul acestor audiţii fiind reconfigurarea acestor orchestre.

14
/02
/24

Institutul Cultural Român și Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu organizează, în perioada 18 februarie – 3 martie 2024, expoziția „Masa tăcerii”, proiect ce aduce în fața publicului bucureștean lucrări ale artiștilor care au câștigat Premiul Național „Constantin Brâncuși”, oferit anual de Institutul Cultural Român.

12
/02
/24

La început de primăvară, Opera Națională București propune publicului spectacolul „Carmen” de Georges Bizet în dublă reprezentație, pe 1 și 3 martie, cu o distribuție de excepție: mezzosoprana Ruxandra Donose invitată în rolul titular, tenorul Ramón Vargas invitat în rolul Don José, baritonul Mihai Damian invitat în rolul Escamillo. În rolul Micaela va evolua soprana Operei Marta Sandu Ofrim. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.