Premiile Gopo 2014: Cobileanski, Sitaru şi Marian Crişan, cele mai multe nominalizări
https://www.ziarulmetropolis.ro/premiile-gopo-2014-cobileanski-sitaru-si-marian-crisan-cele-mai-multe-nominalizari/

„La limita de jos a cerului”, de Igor Cobileanski, a primit 13 nominalizări la Premiile Gopo 2014. „Câinele japonez”, „Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism”, „La limita de jos a cerului”, „Poziţia copilului” şi „Rocker” concurează la categoria “Cel mai bun film”.

Un articol de Petre Ivan|25 februarie 2014

„La limita de jos a cerului”, de Igor Cobileanski, a primit 13 nominalizări la Premiile Gopo 2014. „Câinele japonez”, „Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism”, „La limita de jos a cerului”, „Poziţia copilului” şi „Rocker” concurează la categoria “Cel mai bun film”.

La această ediţie a premiilor Gopo, „La limita de jos a cerului”, debutul în lungmetraj al regizorului Igor Cobileanski, a obţinut 13 nominalizări, „Domestic”, de Adrian Sitaru, şi „Rocker”, de Marian Crişan – câte 11, „Poziţia copilului”, de Călin Peter Netzer – 10 nominalizări, „Câinele japonez”, de Tudor Cristian Jurgiu – 8 nominalizări, iar „Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism”, de Corneliu Porumboiu – 7.

Cinci lungmetraje intră anul acesta în cursa pentru trofeul acordat celui mai bun film la gala premiilor Gopo: „Câinele japonez”, de Tudor Cristian Jurgiu, „Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism”, de Corneliu Porumboiu, „La limita de jos a cerului”, de Igor Cobileanski, „Poziţia copilului”, de Călin Peter Netzer, şi „Rocker”, de Marian Crişan.

Realizatorii celor cinci filme – Tudor Cristian Jurgiu, Corneliu Porumboiu, Igor Cobileanski, Călin Peter Netzer şi Marian Crişan – concurează pentru trofeul Gopo pentru cea mai bună regie.

În total, 65 de filme româneşti lansate în cinematografe sau în festivaluri în 2013 au fost luate în considerare pentru desemnarea nominalizărilor celei de-a opta ediţii a premiilor Gopo.

Câştigătorii vor fi anunţaţi la gala premiilor Gopo, eveniment care va avea loc pe 24 martie şi va fi transmis în direct şi în exclusivitate de postul de televiziune Pro Cinema, dar şi online, pe www.premiilegopo.ro.

La categoria „cea mai bună actriţă în rol principal” au fost nominalizate Diana Avrămuţ, pentru interpretarea din „Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism”, Ioana Flora, pentru partitura din lungmetrajul regizat de Dan Chişu „Deja Vu”, Ioana Anastasia Anton, din filmul „Domnişoara Christina”, Ana Ularu, pentru interpretarea din „O vară foarte instabilă”, şi Luminiţa Gheorghiu, pentru cea din lungmetrajul premiat cu Ursul de Aur în 2013, la Festivalul de la Berlin, „Poziţia copilului”.

La categoria „cel mai bun actor într-un rol principal” se întrec Victor Rebengiuc, pentru rolul din „Câinele japonez”, Adrian Titieni, din „Domestic”, Gheorghe Ifrim, pentru interpretarea din „Domestic”, Igor Babiac, pentru rolul din filmul „La limita de jos a cerului”, şi Dan Chiorean, pentru interpretarea din pelicula „Rocker”.

Premiile Gopo 2014

Premiile Gopo 2014: Victor Rebengiuc concurează la categoria „Cel mai bun actor într-un rol principal”

Cinci documentare au intrat în atenţia juriului de nominalizări şi vor fi supuse votului celor peste 400 de profesionişti din industrie: „Afacerea Tănase”, de Ionuţ Teianu, „Anul Dragonului”, de Iulian Ghervas şi Adina Popescu, „City Tour”, de Andrei Nicolae Teodorescu, „Experimentul Bucureşti”, de Tom Wilson, şi „Exploratorul”, de Titus Mntean şi Xantus Gabor.

La categoria „cel mai bun film european” au fost luate în calcul 41 de producţii, dintre care criticii de film din juriul de nominalizări au votat cinci titluri, distribuite în cinematografele din România anul trecut: „Amour”, de Michael Haneke, „Adele: Capitolele 1 şi 2/ La vie d’Adele”, de Abdellatif Kechiche, „Vânătoarea/ The Hunt”, de Thomas Vinterberg, „Hannah Arendt”, de Margarethe von Trotta, şi „Deturnarea/ Kapringen”, de Tobias Lindholm.

Premiul pentru filmul românesc cu cel mai mare succes de box-office în 2013 va fi acordat lungmetrajului „Poziţia copilului”, de Călin Peter Netzer, care a obţinut încasări totale de 1.249.457 de lei.

Foto cu Premiile Gopo 2014 , Victor Rebengiuc, La limita de jos a cerului – Cinemagia

22
/08
/17

CRONICĂ DE FILM În noul său film, „Loveless”, câştigător al Premiului Juriului la Cannes, Andrei Zviaghinţev sugerează falimentul moral al societăţii ruse a momentului, prin povestea unei familii în descompunere. Deşi lipsit de subtilităţi şi bogat în metafore, filmul impresionează prin forţa evocatoare a imaginii şi a muzicii.

21
/08
/17

Jerry Lewis, considerat un "clovn" al filmelor moderne, cu o mimică elastică, decedat duminică în Las Vegas la vârsta de 91 de ani. Nancy Sinatra, Deana Martin (fiica lui Dean Martin), Jim Carrey, Joan Collins și Jimmy Kimmel se numără printre numeroasele celebrătăți din showbiz care i-au adus un ultim omagiu lui Jerry Lewis.

21
/08
/17

„Eu nu am devenit actor, eu m-am născut actor“ - Toma Caragiu; „Eu nu pot să mă despart de scenă“ - Jean Constantin. Într-o zi de 21 august, la diferenţă de doi ani, se năşteau doi dintre cei mai mari actori români.

16
/08
/17

Actrița Cristina Flutur joacă personajul Alice în lungmetrajul „Grain”, o coproducție Turcia-Germania-Franța-Suedia, selectat în competiția oficială la Festivalul de Film de la Sarajevo, cel mai important eveniment de gen din Europa de Sud-Est. Filmul „Grain” este regizat de regizorul turc Semih Kaplanoglu, câștigătorul Ursului de Aur la a 60-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin.

14
/08
/17

Mrs. Fang, un film documentar al regizorului chinez Wang Bing despre ultimele zile ale unei femei care suferă de Alzheimer, a câștigat Leopardul de Aur, la Festivalul Internațional de Film de la Locarno 2017. Franțuzoaica Isabelle Huppert a fost recompensată cu premiul pentru cea mai bună actriță, pentru rolul său din filmul Madame Hyde.

11
/08
/17

Ediția cu numărul șase a Festivalului de Film Horror și Fantastic Lună Plină a început joi, 10 august. Filmul de deschidere, norvegianul Casa, o poveste cu război și exorcizări, a rulat la grădina Melies. „Este cel mai puțin formal festival pe care îl organizăm și asta ne place cel mai tare. În fiecare an pare că o luăm de la capăt cu organizarea lui, iar această improvizație ne bucură: Lună Plină este cel mai liber festival posibil”, a spus directorul festivalului, Oana Giurgiu.

09
/08
/17

În acest final de săptămână, nimeni nu mai doarme în Biertan. De joi până duminică, între 10 și 13 august, cât ține ediția cu numărul șase a Festivalului de Film Horror & Fantastic Lună Plină, somnul este o activitate tangențială și pur facultativă.