Premiile Nobel 2012 debutează luni, 8 octombrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/premiile-nobel-2012-debuteaza-luni-8-octombrie/

Sezonul premiilor Nobel pe 2012 debutează luni cu decernarea celui pentru medicină, călugăriţa Maggie Gobran, militanta anti-burqa Sima Samar şi americanul Gene Sharp fiind creditaţi cu cele mai mari şanse la premiul pentru pace, iar Haruki Murakami fiind printre favoriţi la cel pentru literatură. Luni, în jurul orei 09.30 GMT, vor fi anunţaţi laureaţii premiului […]

Un articol de |8 octombrie 2012

Sezonul premiilor Nobel pe 2012 debutează luni cu decernarea celui pentru medicină, călugăriţa Maggie Gobran, militanta anti-burqa Sima Samar şi americanul Gene Sharp fiind creditaţi cu cele mai mari şanse la premiul pentru pace, iar Haruki Murakami fiind printre favoriţi la cel pentru literatură.

Luni, în jurul orei 09.30 GMT, vor fi anunţaţi laureaţii premiului Nobel pentru medicină. Însă acest sezon nu este diferit faţă de cele din anii anteriori, premiile pentru literatură şi pace fiind cele care atrag cel mai mult atenţia.

În ceea ce priveşte pronosticurile şi speculaţiile care abundă anul acesta, „maica Teresa” a cartierelor sărace din Cairo, călugăriţa coptă Maggie Gobran, este favorită la premiul Nobel pentru pace pe site-ul de pariuri Unibet, cu o cotă de 6,5 la 1.

Circa 231 de candidaţi sunt în cursă pentru acest premiu – care va fi anunţat vineri -, pentru care anul acesta nu există un favorit detaşat.

Şeful Institutului de cercetări pentru pace din Oslo, Kristian Berg Harpviken, care urmăreşte activitatea comitetului Nobel, publică în fiecare an o listă de posibili laureaţi.

Anul acesta, lista îi include pe Gene Sharp, un expert american al revoluţiei non-violente, ONG-ul rus de apărare a drepturilor omului Memorial şi fondatoarea sa Svetlana Gannushkina, publicaţia rusă independentă Ecoul din Moscova şi redactorul-şef al acesteia, Aleksei Venediktov.

Militanta afgană pentru drepturile omului, fostul ministru şi activista anti-burqa Sima Samar este, de asemenea, printre favoriţi, ca şi luptătorul pentru drepturile omului cubanez Oscar Elias Biscet.

În ceea ce priveşte premiul Nobel pentru literatură, pariurile merg înspre Asia. Chinezul Mo Yan şi japonezul Haruki Murakami îşi împart primul loc pe site-ul de pariuri Unibet.

La Stockholm, mai mulţi experţi sunt de părere că Academia suedeză, care decernează premiile, ar putea alege o femeie sau un autor nord-american.

Printre numele care circulă se numără romanciera canadiană Alice Munro, americanul Don DeLillo şi somalezul Nuruddin Farah.

„Putem să ne gândim la un autor din America de Nord, poate un bărbat, ca Don DeLillo şi Philip Roth”, a spus Elisabeth Grate, proprietar de editură.

Conform tradiţiei şi spre deosebire de celelalte premii, data decernării Nobelului pentru literatură va fi anunţată cu doar câteva zile înainte. De obicei este vorba de o zi de joi, deci, anul acesta, câştigătorul ar putea fi anunţat pe 11 octombrie.

În ceea ce priveşte premiul Nobel pentru medicină, mediile suedeze menţionează numele japonezului Shinya Yamanaka şi al britanicului John Gurdon – datorită cercetărilor lor în domeniul reprogramării nucleare, o tehnică ce permite transformarea celulelor adulte în celule suşă capabile să se dezvolte în orice tip de ţesut în corpul uman.

Premiul pentru fizică, ce va fi anunţat marţi, are anul acesta un parcurs interesant, după ce în iulie a fost descoperită o nouă particulă fundamentală care ar putea fi bosonul Higgs. Această descoperire majoră este considerată un „pretendent” major la premiul Nobel pentru fizică de anul acesta.

Numele laureaţilor premiului pentru chimie vor fi anunţate miercuri. Printre favoriţi se numără suedezul Svante Pääbo, fiul lui Sune Bergström, laureatul premiului Nobel pentru medicină din 1982, care ar putea fi recompensat pentru lucrările sale asupra ADN-ului omului de Neanderthal.

Premiul pentru economie, foarte adesea atribuit unui american, va fi ultimul anunţat, luni, 15 octombrie.

Laureaţii vor primi câte o medalie din aur şi un premiu în valoare de 8 milioane de coroane suedeze (930.940 de euro), care poate fi împărţit între cel mult trei câştigători pe fiecare categorie. Anul acesta, din cauza crizei economice, valoarea premiului, iniţial stabilită la 10 milioane de coroane suedeze, a fost redusă cu 20%.

Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu excepţia celui pentru economie, instituit în 1968 de către Banca centrală din Suedia, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la fondarea acestei instituţii. Premiile au fost create după moartea inginerului suedez Alfred Nobel (1833 – 1896), inventatorul dinamitei, conform voinţei sale din testament.

Sursa: Mediafax

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

„Invit tinerii să vadă ceva rar, deosebit - prima expoziție organizată în România despre imaginea samuraiului văzută de cei mai importanți artiști japonezi din perioadele Edo și Meiji”, a spus avocatul George Șerban, colecționar de stampe japoneze, la vernisajul expoziției „Samurai. Legendele Japoniei”, care a avut loc pe 21 februarie, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul JTI.

22
/02
/24

Niki (12 ani) și Vika (11 ani) se întâlnesc pentru prima dată în metroul din Harkiv, unde familiile lor s-au refugiat de război. O poveste de dragoste neașteptată și emoționantă, care ne amintește că empatia, generozitatea și speranța în ceilalți sunt singurele lucruri care ne pot salva umanitatea pe timp de război.

22
/02
/24

Pe 27 februarie se împlinesc 2 ani de la dispariţia regizorului Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme Liceenii şi Declaraţie de dragoste. Mai multe televiziuni vor puncta momentul, cu totul excepţională fiind iniţiativa postul de televiziune prin cablu Cinemaraton care pe 27 februarie va difuza întreaga zi titluri din filmografia lui Nicolae Corjos, atât filme artistice, cât şi documentare şi interviuri cu acesta.

21
/02
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

20
/02
/24

De vineri, 23 februarie, în 15 orașe din România va putea fi urmărit unul dintre cele mai premiate și apreciate filme din ultimul an: Sauna Secretelor / Smoke Sauna Sisterhood (regia Anna Hints), proaspăt distins cu trofeul pentru Cel mai bun documentar al anului la Premiile Academiei Europene din Film 2023, inclus de prestigioasa publicație The New York Times în Top 10 al celor mai valoroase filme din 2023.