Prestez servicii artistice – se caută actori
https://www.ziarulmetropolis.ro/prestez-servicii-artistice-se-cauta-actori/

Acesta nu este o cronică de teatru pentru că nu există nicio piesă. Actorii au decis să părăsească scena, iar regizorul a rămas singur să anunţe spectatorii, cu părere de rău, că au dat banii degeaba. Evenimentul s-a anulat. Motivul? Nu mai are cu cine lucra, prea multe fiţe.

Un articol de Teodora Gheorghe|30 ianuarie 2014

Acesta nu este o cronică de teatru pentru că nu există nicio piesă. Actorii au decis să părăsească scena, iar regizorul a rămas singur să anunțe spectatorii, cu părere de rău, că au dat banii degeaba. Evenimentul s-a anulat. Motivul? Nu mai are cu cine lucra, prea multe fițe.

Ce se ȋntȃmplă ȋn continuare sfidează orice așteptare. Pătrundem direct ȋn culisele unui spectacol, pe urmele creatorilor săi. Ȋn micul univers din spatele cortinei, protagoniștii ne invită să descoperim suișurile și coborȃșurile din viața oamenilor care ne mint frumos, ascunși dincolo de măștile vesele și triste.

Ne găsim ȋn postura de martori și chiar co-creatori ai unei lumi pe care nu o cunoaștem pentru că ne aflăm mereu ȋn fața, și nu ȋn interiorul ei. Timp de o oră și douăzeci și trei de minute (cu aplauze) avem oportunitatea de a privi neȋngrădit la ȋntȃlnirea explozivă dintre două mentalități: de o parte a baricadei stă țanțoș teatrul independent, noul val de prestatori de servicii artistice. Reprezentantul lor – „regizorul american” Dan Rădulescu, pedant și puțin stresat, cu o groază de idei excentrice (a se citi irealizabile). Ȋn costumul multicolor, pare un fashion designer coleric ȋn căutarea unei ținute perfecte.

Dan Radulescu

Dan Rădulescu, ,,regizorul” din ,,Prestez servicii artistice

De cealaltă parte, teatrul clasic, tradiția ȋnfrȃntă de ifosele generației „copy paste”: Valentin Teodosiu a.k.a vocea de la PRO TV, o apariție burlescă ȋn pantaloni bufanți și perucă; Manuela Hărăbor, actrița care tricotează ȋntr-un colț al scenei ȋn așteptarea unui rol de eroină și Diana Dumitrescu, eleva profesorului Teo, sufleoarea cu aspirații de vedetă.

Dintr-o dată, apare cineva pentru preselecție, tocmai de pe meleagurile Facebook-ului. Ȋntr-o postură neutră, Corina Moise ridică stegulețul alb pe cȃmpul de bătălie. Este destul de modernă ca să fie pe placul lui Dan și ȋndeajuns de entuziastă ȋncȃt să-i amuze pe actorii apatici și să destindă, astfel, atmosfera ȋncordată.

Și totuși se joacă pe scena mignonă de la Godot Cafe. Publicul nu trebuie dezamăgit, nu? Specialitatea casei – ciopȃrțirea operelor lui Shakespeare. Dacă vă era dor de o parodie spumoasă după „Visul unei nopți de vară” sau „Ȋmblȃnzirea scorpiei”, atunci ați nimerit unde trebuia.

Și acum, substratul dramatic; ȋntrebările, frămȃntările. Care este rolul teatrului independent ȋn zilele noastre? Printre grimase și replici tăioase, eroii nepoveștii ni se confesează. Uneori sarcastici, alteori nostalgici, ne vorbesc despre o realitate mai puțin comodă. Teatrul nu este doar zȃmbet, ci și nereușite, repetiții, oboseală, cafea și țigări pentru inspirație. Mai mult de atȃt, el se reinventează și atunci generațiile se scindează. Apar acuzele și orgoliile. Scena se umple de mirosul talentelor care ard mocnit ȋn focul noutății. Se poate pune ȋnsă semnul egalității ȋntre nou și ,,de calitate”?

Chris Simion vă provoacă să vă dați singuri un răspuns, cu o ȋmbietoare autoironie și mult haz, ȋn cel mai recent spectacol al său, Prestez servicii artistice, care a avut premiera pe 28 ianuarie, la Godot Cafe – teatru.

INFO

Prestez servicii artistice

de Chris Simon

Cu: Valentin Teodosiu, Manuela Hărăbor, Dan Rădulescu, Diana Dumitrescu și Corina Moise

Regia: Chris Simion

Foto din spectacolul Prestez servicii artistice: Dinu Lazăr

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.