Primul site românesc dedicat marelui pianist Dinu Lipatti
https://www.ziarulmetropolis.ro/primul-site-romanesc-dedicat-marelui-pianist-dinu-lipatti/

Proiectul “Lipatti Restituiri”, propus de Asociaţia Opus şi finanţat de Ministerul Culturii, s-a încheiat vineri, la Colegiul Noua Europă din Bucureşti. Acesta a cuprins lansarea site-ului www.dinulipatti.org, primul site românesc dedicat marelui pianist, şi o serie de trei conferinţe susţinute la Bucureşti şi Cluj de Mark Ainley, cercetător canadian şi expert în înregistrări istorice.

Un articol de Petre Ivan|18 octombrie 2016

În prezenţa unor personalităţi culturale româneşti, a presei şi a melomanilor, a fost lansat primul site românesc dedicat lui Dinu Lipatti – www.dinulipatti.org – ce cuprinde informații despre toate fațetele personalității sale.

Articolele de pe site poartă semnăturile unor muzicologi și cercetători recunoscuți în plan internațional care s-au ocupat vreme de decenii de studierea Dinu Lipattiactivității interpretative și a creației lui Dinu Lipatti, precum Grigore Bărgăuanu (biograful lui Lipatti), Mark Ainley, Viniciu Moroianu, Vlad Alexandrescu, Ana Maria Orendi, Oana Velcovici Rădulescu, Lavinia Coman.

Site-ul beneficiază de versiuni în limbile franceză și engleză, realizate de specialiști cu dublă specializare – muzicală și lingvistică: Maria Monica Bojin, Petra Gherasim și Ileana Țăroi.

Seara s-a încheiat cu ultima dintre cele trei conferinţe pe care expertul canadian în înregistrări istorice Mark Ainley le-a susţinut în România, la București și la Cluj, începând cu data de 6 octombrie. Pe parcursul acestora au fost prezentate rezultatele unei cercetări de mai bine de 25 de ani asupra înregistrărilor pierdute ale lui Lipatti, dar și ultimele descoperiri în domeniu ce urmează să apară cu ocazia Centenarului Lipatti 2017, la Casa americană Marston.

Foto: site dedicat lui Dinu Lipatti – www.dinulipatti.org

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

28
/02
/24

Primăvara sosește la Sala Radio cu abonamente și bilete pentru ultimele 3 luni ale stagiunii cu numărul 95 pe scena Radio România! Abonamentele pentru perioada aprilie - iunie 2024 vor fi disponibile la vânzare în perioada 28 februarie – 5 martie 2024. Biletele individuale vor fi puse în vânzare începând din data de miercuri, 6 martie 2024.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

27
/02
/24

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.

27
/02
/24

Turneul SoNoRo Conac ajunge în 2024 la ediția a XII-a, intitulată „L’heure bleue” – un titlu inspirat de acel interval de timp în care finalul de zi se pregătește să facă loc înserării, apoi nopții. „Ora albastră” va fi – din perspectiva SoNoRo – un spațiu de visare și un răstimp în care muzica se materializează, trece dincolo de contururi și prinde viață în mod desăvârșit, în unele dintre cele mai frumoase edificii din țara noastră.