Prioritatea numărul unu pentru acest an este Festivalul George Enescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/prioritatea-numarul-unu-pentru-acest-an-este-festivalul-george-enescu/

Festivalul „George Enescu” reprezintă „prioritatea numărul unu” pentru acest an, a declarat marţi ministrul Culturii, Daniel Barbu, punctând că ediţia din acest an a evenimentului muzical va avea o desfăşurare „mai monumentală decât oricând”. „Bugetele nu răspund niciodată priorităţilor, aşa se întâmplă în România. Sigur, probabil că într-o ţară din Golf miniştrii culturii, dacă există […]

Un articol de Andrada Văsii|16 ianuarie 2013

Festivalul „George Enescu” reprezintă „prioritatea numărul unu” pentru acest an, a declarat marţi ministrul Culturii, Daniel Barbu, punctând că ediţia din acest an a evenimentului muzical va avea o desfăşurare „mai monumentală decât oricând”.

„Bugetele nu răspund niciodată priorităţilor, aşa se întâmplă în România. Sigur, probabil că într-o ţară din Golf miniştrii culturii, dacă există asemenea miniştri, nu se plâng. Sunt câteva priorităţi. Neîndoielnic, prioritatea numărul unu pe acest an este Festivalul Enescu, care va avea o desfăşurare mai monumentală decât oricând, va umple întreaga lună septembrie cu evenimente muzicale de o calitate cu totul excepţională. Sigur, deja suntem obişnuiţi. Şi ediţia de acum doi ani a fost la fel de maiestuoasă, dar acum parcă dimensiunile, cum spuneam, sunt de-a dreptul copleşitoare”, a declarat Barbu într-un interviu pentru postul public de radio, întrebat în ce măsură bugetul MCPN va răspunde priorităţilor.

El a subliniat că Festivalul Enescu este principalul eveniment muzical din întreaga lume şi că ţări „infinit mai bogate” decât România nu au avut ambiţia de a organiza un asemenea eveniment.

„Deci, nu vă ascund că pentru mine, personal, în calitate de ministru, e adevărat, Festivalul Enescu este principalul obiectiv în acest an. Sperăm, avem chiar elemente deja numeroase de certitudine, să putem sprijini toate evenimentele culturale aşa cum au fost ele programate. Evident, nu aşa cum probabil ar trebui, nu aşa cum ar merita publicul nostru, dar le vom sprijini”, a completat ministrul Culturii.

Potrivit lui Daniel Barbu, conservarea şi păstrarea valorilor poporului român reprezintă principala datorie a Ministerului Culturii.

„Voi încerca, cum am spus şi înainte, să pun chestiunea conservării patrimoniului nostru – cel monumental, dar şi cel mobil, cum se spune aşa, tehnic, cât şi cel din muzee – în centrul preocupărilor mele. Cu titlu foarte personal, îmi pasă. Cred însă, şi instituţional, că aceasta este principala noastră datorie. Sigur, în al doilea rând, trebuie să ajutăm, pe cât omeneşte posibil, sau pe cât bugetar este cu putinţă, mai bine zis, şi politicile culturale, fenomenul de creaţie al acestei generaţii care se exprimă acum în film, în artele vizuale, în teatru, în muzică. Este o sarcină importantă a ministerului, dar cred că înaintea ei vine, după mintea mea, această datorie de a păstra, de a curăţa, de a pune la dispoziţia tuturor celor interesaţi, a publicului, cum se spune, patrimoniul nostru identitar”, a mai spus ministrul Culturii.

Sursa: Agerpres

21
/07
/17

Toys este o experienţă teatrală radicală, venită din Los Angeles, unde piesa autoarei Saviana Stănescu a fost pusă în scenă cu două stagiuni în urmă de Gábor Tompa. Acesta a încadrat textul într-o oră, cu o mare economie de cuvinte, un text plin de elipse şi întreruperi. Ca urmare, această sumbră poveste cu zâne nu se pierde în psihologizarea interminabilă a personajelor, cu atât mai puţin în amânarea narcotică a unui final. O concizie rar întâlnită în ziua de azi.

21
/07
/17

Chester Bennington, solistul celebrei trupe americane Linkin Park, s-a sinucis. Cântărețul, în vârstă de 41 de ani, s-a spânzurat în ziua în care prietenul lui, Chris Cornell, de la Soundgarden - care s-a sinucis la rândul lui în luna mai - ar fi împlinit 53 de ani. Solistul trupei Linkin Park i-a scris atunci lui Cornell o scrisoare prin care rememorează ce a însemnat prietenia lor.

20
/07
/17

Astăzi, 20 iulie, de la ora 18.30, în Grădina Cărturești Verona din București (Str. Pictor Arthur Verona 13-15), Veronica D. Niculescu va citi fragmente din primul său roman pentru copii, O vară cu Isidor, apărut de curînd în colecția „Junior” a Editurii Polirom, ediţie ilustrată, disponibilă și în format digital.

19
/07
/17

Romanul „Fiica Estului” (traducere din limba spaniolă de Mariana Sipoș) a fost publicat la Editura Polirom în anul 2017.

19
/07
/17

Din 15 iulie, românii pot vota online cele mai relevante kitsch-uri autohtone timp de două săptămâni. Categoriile și nominalizările au fost făcute de o comisie formată din Sergiu Vasile (Utopia Balcanica și Timesnewroman), Mihai Popescu (VICE),Corina Băcanu, Cristian Șimonca (Blogu’ lui Otravă), Ioana Mănoiu (Managing Partner GMP Public Relations) și Cristian Lică, Kitsch manager la Romanian Kitsch Museum. Comisia a ținut cont de sugestiile exprimate de vizitatorii muzeului și de recomandările din social media.

19
/07
/17

La finele anului 2016, Franța își arăta gratitudinea față de Vladimir Cosma într-un spectacol aniversar unic. Peste 3.500 de persoane au aplaudat, în picioare, la finalul concertului triumfal al compozitorului român, aflat la pupitrul Orchestrei Române de Tineret, prin care acesta aniversa, la Palatul Congreselor din Paris, 50 de ani de activitate artistică de succes.

19
/07
/17

CRONICĂ DE FILM Pentru a reda încărcătura uriaşă – deopotrivă istorică şi simbolică – a cunoscutei Bătălii de la Dunkerque din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Christopher Nolan aruncă în luptă un arsenal maiestuos în acest nou film al său, „Dunkirk”.

18
/07
/17

Unul dintre ultimele „concerte” susţinute de Ciprian Porumbescu rămâne cel din faţa mării, în Italia, din iarna lui 1882. Peste un an, pe 6 iunie 1883, avea să moară în căsuța lui din Stupca, neîmpăcat și fără să înțeleagă de ce destinul i se curmă la doar 29 de ani.

18
/07
/17

În această seară, de la ora 18.00, Institutul Cultural Român de la Viena prezintă, la sediul său, proiecţia reportajului în limba germană „Timişoara – vizita unui oraş în schimbare“ din seria „KulTOUR mit Holender“, realizată şi difuzată de postul de televiziune austriacă Servus TV. Evenimentul este programat cu ocazia aniversării lui Ioan Holender, care împlinește astăzi 82 de ani. Timişoara, orașul nașterii lui Ioan Holender, va fi Capitală Europeană a Culturii în anul 2021.

18
/07
/17

Concursul "Cea mai frumoasă IE" va avea loc în cadrul celei de-a XIII-a ediții a Festivalului "Valea Mureșului" cu tema "Tradiția continuă!", care se va desfășura la Răstolița, în perioada 29-30 iulie. Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Mureș, Muzeul de Etnografie și Artă Populară Târgu Mureș și Centrul Creației Populare Mureș, în scopul promovării modelelor autentice.