”Problema Voorman” – premiul publicului la Noaptea Lungă a Filmelor Scurte
https://www.ziarulmetropolis.ro/problema-voorman-premiul-publicului-la-noaptea-lunga-a-filmelor-scurte/

Noaptea Lungă a Filmelor Scurte, ediţia 6, a avut loc sâmbătă, 28 iunie, la Grădina Botanica Bucureşti. Aproape 4000 de spectatori s-au bucurat de scurtmetraje premiate sub cerul liber până-n zori, dar şi de muzică şi tururi ghidate pe aleile unuia dintre cele mai frumoase spaţii verzi din Bucureşti.

Un articol de Liliana Matei|1 iulie 2014

Pentru prima dată, Noaptea Lungă a Filmelor Scurte a inclus competiția ShortsUP Audience Award, susținută de Digi Film, în care publicul a avut misiunea de a alege cel mai bun film scurt al serii. Majoritatea spectatorilor de la picnicul cinematografic a acordat cea mai mare notă scurtmetrajului britanic Problema Voorman (r. Mark Gill, UK, 2012), o comedie neagră ce-l are în prim plan pe actorul Martin Freeman, cunoscut pentru rolul din blockbuster-ul The Hobbit (Bilbo) dar și din serialele Fargo și Sherlock.

Preferatul publicului ShortsUP este o poveste despre identitate și religie, un film cu o construcție provocatoare care reușește să suprapună ironia cu teme existențiale actuale. Williams (Martin Freeman), psihiatru cu reputație, e nevoit să-l examineze pe enigmaticul domn Voorman (Tom Hollander), un prizonier ce se crede Dumnezeu. Ceea ce ar fi trebuit să fie un simplu diagnostic se transformă într-un joc al minții în care rolurile se schimbă dramatic. Ce ne legitimează să fim ceea ce credem că suntem? Identitatea noastră nu e nimic mai mult decât o convenție socială.

După ce a fost nominalizat la Oscar și Bafta, scurtmetrajul Problema Voorman (r. Mark Gill, UK, 2012) primește distincția ShortsUP Audience Award și un premiu de 1500 E oferit de Digi Film, care-l face cel mai popular film la Noaptea Lungă a Filmelor Scurte 2014.

Noaptea Lunga 2014 Foto AnaMaria Dascalu

La fel de aplaudată a fost și producția românească Să mori de dragoste rănită (r. Iulia Rugină, România, 2014) situată pe locul 2 în topul preferințelor cinefililor de la Noaptea Lungă. Al 3-lea loc în ordinea voturilor a fost ocupat de Ferma de Ponei  (r. Joost Reijmers, Olanda 2014), comedia olandeză despre un cuplu de vârsta a treia, un iPad și o fermă online de ponei.

Noaptea Lungă a Filmelor Scurte este organizată în fiecare vară de ShortsUP, numitorul comun al filmelor scurte și bune. Scurtmetrajele prind viață în fiecare sezon, prin evenimente tematice și zilnic, prin recomandări online pe platforma www.shortsup.ro.

Foto: Anamaria Dascălu

29
/11
/17

ANALIZĂ O privire, chiar şi sumară, asupra filmelor româneşti lansate în cinematografe în 2017 permite o constatare tristă şi îngrijorătoare: nu există niciun personaj principal feminin.

29
/11
/17

După „Gloria”, un film cu care a câștigat numeroase premii, Sebastían Lelio revine cu „O femeie fantastică”, un film care spune povestea unei persoane transexuale, o poveste mai aproape de realitatea contemporană decât oricare alta de pe marile ecrane. „O femeie fantastică” va ajunge în cinematografele din România începând cu 8 decembrie, fiind distribuit de Transilvania Film.

28
/11
/17

Celebrul prezentator TV Virgil Ianţu s-a transformat total la indicaţiile regizorului Iura Luncaşu şi a renuntat aproape complet la podoaba capilară, acceptând şi un machiaj generos, care l-a îmbătrânit cu cel puţin 20 de ani, totul numai pentru rolul său din comedia ,,Ghinionistul”, care va avea premiera pe marile ecrane din 8 decembrie.

27
/11
/17

Zilele trecute s-au împlinit 75 de ani de la apariția pe marile ecrane a filmului ''Casablanca''. Pelicula, o poveste atemporală despre dragoste, pierdere și răscumpărare, pe fondul luptei împotriva naziștilor, este considerată adesea cea mai marcantă producție cinematografică realizată vreodată.

26
/11
/17

Stela Popescu a vorbit despre: părinții ei, primii pași in teatru, drumul spre succes, experiența comunismului, omul din afara scenei, experiența libertății și atitudinea față de viață, în cartea „Stela Popescu” de Rhea Cristina.

25
/11
/17

Țin minte exact ziua în care mi-am dat seama că nu am văzut-o niciodată pe Stela Popescu. M-a surprins foarte tare această constatare, fiindcă trăiam convins că o știu dintotdeauna. Poți cunoaște un om pe care nu l-ai văzut niciodată?

24
/11
/17

Making Waves: New Romanian Cinema, cel mai longeviv și important eveniment dedicat promovării filmului românesc peste Ocean, revine în New York pentru cea de-a 12-a ediție, în perioada 30 noiembrie – 7 decembrie.

23
/11
/17

Lumea artistică este în stare de șoc după moartea subita a actriței Stela Popescu. "A fost ca o soră pentru mine, o prietenă extraordinară. Era bună, generoasă, nu putea spune NU nimănui", a declarat actorul Florin Piersic, la aflarea veștii că Stela Popescu s-a stins din viață.

23
/11
/17

Actrița Stela Popescu a fost găsita fără suflare, joi după-amiază, în locuința sa, echipajul SMURD sosit la fața locului constatând decesul. Stela Popescu, una dintre cele mai cunoscute actrițe ale României, ar fi împlinit luna viitoare 82 de ani. De-a lungul celor peste 60 de ani de carieră, a jucat în peste 30 de filme si in sute de piese de teatru.

23
/11
/17

Cea de-a 71-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes se va desfășura în perioada 8-19 mai 2018 și va începe cu o zi mai devreme față de debutul tradițional al evenimentului, ce avea loc de regulă într-o zi de miercuri. Evenimentul din 2018 va avea însă o durată identică cu aceea din anii precedenți, au anunțat miercuri organizatorii francezi

22
/11
/17

Faceți loc în trending! Din 14 decembrie, CASTiNG, cel mai așteptat serial online de comedie, ajunge pe YouTube. Olimpia Melinte, Andreea Șovan, Ana Udroiu și Romina Sehlanec intră în pielea personajelor imaginate de ele, într-o producție independentă semnată de DIUD și distribuită gratuit, pe parcursul a 8 săptămâni, pe canalul casting.series.