Programul teatrului National din Cluj
https://www.ziarulmetropolis.ro/programul-teatrului-national-din-cluj/

7 – 13 ianuarie 2013     Marţi, 8 ianuarie, ora 19:00, Sala mare CÂNTECE DE IARNĂ PENTRU TOATE ANOTIMPURILE  spectacol concert de Ada Milea scenografia: Valentin Codoiu asistent de regie: Andreea Iacob idei bune: Alexandru Dabija sound design: Marius Rusu, Clara Liţescu Cu:  Ada Milea, Cristian Rigman, Anca Hanu, Romina Merei, Miron Maxim. Preţul biletelor: 40 lei, 30 lei, 25 lei, 15 lei, 10 […]

Un articol de Andrada Văsii|8 ianuarie 2013

7 – 13 ianuarie 2013

 

 

Marţi, 8 ianuarie, ora 19:00, Sala mare
CÂNTECE DE IARNĂ PENTRU TOATE ANOTIMPURILE 

spectacol concert de Ada Milea
scenografia: Valentin Codoiu
asistent de regie: Andreea Iacob
idei bune: Alexandru Dabija
sound design: Marius RusuClara Lițescu

Cu: 
Ada Milea
Cristian RigmanAnca HanuRomina MereiMiron Maxim.

Preţul biletelor:
40 lei, 30 lei, 25 lei, 15 lei, 10 lei (în funcţie de locul din sala de spectacol);
7,5 lei – reducere pentru elevi, studenţi şi pensionari.


Miercuri, 9 ianuarie, ora 19:00, Studio „Euphorion“
BRAVUL NOSTRU MICȘA! 
de Radu Țuculescu

regia: Tudor Lucanu
scenografia: Adrian Damian
sound design și muzica: Șerban Ursachi

Distribuţia: Micșa — Matei Rotaru; Dodo — Cătălin Codreanu; Leo — Emanuel Petran; Floristela — Eva Crişan; Popa Mambo —Dragoş Pop; Primărița — Camelia Curuțiu; Violeta — Viorica Mischilea; Ziarista, Turista engleză — Angelica Nicoară.

Într-o dimineață, ritmul firesc al unei comunități tipic românești este zdruncinat de conflictul provocat de decizia Violetei de a-l da afară din casă, din curte și din viața ei pe Micșa, iubitul de-o viață, ajuns de mai bine de un an de zile paralizat, hotărâre care amenință să distrugă imaginea localității. Fiecare membru al comunității, arhetip al vieții rurale actuale, din motive egoiste, încearcă să o convingă pe Violeta să își schimbe decizia, dar fără succes. Presa, mereu vigilentă, apare la fața locului și face public acest act social plin de cruzime.  Dodo, tânărul întreprinzător reîntors în comunitate, speculează „reclama“ făcută de articolul din ziar și pune în mișcare un întreg sistem de comercializare a poveștii lui Micșa care atrage după sine transformarea modului de viață de până atunci. Piesa lui Radu Țuculescu vorbește despre inventivitatea tipic românească, conturează o lume rurală prinsă în angrenajul dezvoltării capitaliste, al cărei prim scop este obținerea unui profit prin orice mijloace. Spectacolul propus urmărește povestea acestei lumi dintr-un unghi obiectiv, care surprinde comicul amar al încercărilor de atingere a prosperității.

Tudor Lucanu


Joi, 10 ianuarie, ora 19:00, Sala mare
CÂNTĂREAŢA CHEALĂ 
de Eugène Ionesco
traducere de Vlad Russo şi Vlad Zografi

un spectacol de Gábor Tompa
scenografia: Judit Dobre-Kóthay

Distribuţia: Domnul Smith — Cătălin Herlo; Doamna Smith — Elena Ivanca; Domnul Martin — Adrian Cucu; Doamna Martin —Angelica Nicoară; Mary, menajeră — Irina Wintze; Căpitanul de Pompieri — Ionuţ Caras; Arlechinul — Silvius Iorga; Proprietarul cutiei cu iluzii — Petre Băcioiu. „Ionesco spune, într-un fel, că noi nu ne putem sustrage din propria noastră istorie, din propria noastră poveste, de aceea ne merităm globalizarea, pentru că repetăm mereu si mereu aceleaşi vorbe şi aceleaşi acţiuni, zi de zi. Ele devin clişee, se golesc de conţinut şi sens şi atunci ajungem să trăim conform unor manuale sau softuri, şi, oricât de perfecte ar fi acestea, nu fac decât să crească prăpastia dintre oameni în ceea ce priveşte comunicarea. Ionesco arată acest lucru în Cântăreaţa cheală, cu un umor extraordinar, cu dragoste, şi compasiune chiar, pentru personajele sale. Forma textului în Cântăreaţa cheală se apropie de perfecţiunea muzicii şi, de aceea, acest text trebuie tratat ca o simfonie, la care, dacă un regizor se întoarce, este la fel cu un dirijor care se întoarce, din nou, ca să dirijeze o operă muzicală cu o altă orchestră. Această structură muzicală a textului demonstrează că o dată ce este găsită forma unui spectacol, aşa cum cred că am găsit-o noi, ea devine, împreună cu textul, cheia spectacolului.“

Gábor Tompa

 


Vineri, 11 ianuarie, ora 19:00, Studio „Euphorion“
CERERE ÎN CĂSĂTORIE 
de A.P. Cehov
traducere de Sanda Misirianţu

regia: Sorin Misirianţu

Distribuţia: Stepan Stepanovici Ciubukov — Cornel Răileanu; Natalia Stepanovna — Adriana Băilescu; Ivan Vasilievici Lomov —Sorin Misirianţu. Sorin Misirianţu a „dezvelit“ complet şi cu brutalitate sufletul cel slav – descris de Anton Pavlovici – în care extremele fac mereu casă bună. Se trece mereu de la o stare la alta, de la ură la iubire duioasă, de la prietenie la duşmănie, de la înţelegere la neînţelegere, conflictele rămânând, până la urmă, doar la nivelul limbajului şi… al intonaţiei, singura problemă „majoră“ fiind al cui câine de vânătoare e mai bun ori a cui proprietate este pământul de lângă mlaştină.

Radu Ţuculescu


Sâmbătă, 12 ianuarie, ora 19:00, Sala mare
LA RĂSCRUCE DE VÂNTURI 
după Emily Brontë, adaptare de Mariana Vartic
traducerea romanului Henriette Yvonne Stahl

scenariul şi regia: Ada Lupu
decorul: Cristian Rusu
costumele: Cristian RusuSmaranda Almăşan
muzica originală: Tibor Cári
lighting design: Lucian Moga

Distribuţia: Catherine Earnshaw — Ramona Dumitrean; Heathcliff — Cristian Grosu; Edgar Linton — Ionuţ Caras; Hindley Earnshaw — Cătălin Herlo; Nelly Dean — Irina Wintze; Isabella Linton — Angelica Nicoară; Hareton Earnshaw — Cristian Rigman; Catherine Linton — Romina Merei; Linton Heathcliff —Silvius Iorga; Lockwood — Adrian Cucu; Frances — Patricia Brad; Joseph — Petre Băcioiu.
Strania şi tragica poveste de dragoste dintre Catherine şi Heathcliff din La răscruce de vânturi este istorisită de un martor ocular, servitoarea Nelly Dean, unui ascultător atent, chiriaşul de la Thrushcross Grange, domnul Lockwood, „rătăcit“ în landa furtunoasă de la Wuthering Heights, locul principal al acţiunii. Povestitoarea — care serveşte de filtru umanizator, intermediar între infernul de la Wuthering Heights şi viaţa firească — şi ascultătorul ei adâncesc planul naraţiunii faţă de lumea reală, dându-i o mai mare obiectivitate, necesară universului aceluia de pasiuni extreme, a acelei lumi de trăiri inumane, abisale. Climatul şi peisajul, pentru a putea suporta o forţă ca aceea a lui Heathcliff, trebuiau să fie, şi ele, teribile. Dragostea, ura şi răzbunarea se împletesc insuportabil în sufletul lui Heathcliff, pierdut şi maltratat la răscrucea vânturilor, natura sălbatică şi năvalnică fiindu-i model. Oamenii locului trăiesc intens, adânc şi răscolitor.
Durata spectacolului: 2h 30 min., fără pauză


Duminică, 13 ianuarie, ora 19:00, Studio „Euphorion“
SOȚIA MEA, SHAKESPEARE 
de Cornel Udrea

regia: Tudor Lucanu
scenografia: Ioana Olăhuț

Distribuţia: Sandu — Ovidiu Crişan; Lia — Adriana Băilescu; Elena — Romina Merei; Marcu — Petre Băcioiu; Dinu — Silvius Iorga; Electricianul — Emanuel Petran.  În spatele cortinei trase, înconjurat de obiecte de recuzită, un actor care urmează să se pensioneze trezeşte la viaţă mai multe personaje şi, împreună cu ele, va mai juca un ultim spectacol. Jocul are ca punct de plecare viaţa reală a acestui actor, iar personajele sunt nişte apariţii fantomatice născute din imaginaţia lui. Prins între realitate şi fantezie, actorul pendulează între cele două. Există o singură cale de a încheia jocul: rolul trebuie să fie jucat până la capăt.

Tudor Lucanu

 

16
/06
/17

Editura Nemira publică în colecția Yorick de teatru și arte ale spectacolului cartea-eveniment a regizorului Lucian Pintilie, Bricabrac – o ediție revizuită și adăugită de autor. Volumul a fost declarat ”Cea mai bună carte străină” de Sindicatul Criticilor de Cinema din Franţa în 2010.

16
/06
/17

Duminică 18 iunie 2017, de la ora 20.00, în Sala Mare a Teatrului Naţional I.L. Caragiale, publicul bucureştean este aşteptat cu o nouă reprezentaţie de excepţie a spectacolului - concert Magic Național, ultima reprezentaţie din această stagiune.

16
/06
/17

Într-o zi de 16 iunie (1890) se năştea filosoful Nae Ionescu, considerat figura centrală a unei epoci şi a unei generaţii (Mircea Eliade, Constantin Noica şi Mihail Sebastian i-au fost elevi) despre care s-a scris la extreme

15
/06
/17

Proiectul Tango la cetate se deschide în luna iunie prin două concerte susţinute la Hunedoara (16 iunie) şi Alba Iulia (24 iunie) de binecunoscutul grup Argentango. La Hunedoara concertul va avea loc la Castelul corvinilor, în Sufrageria Bethlen pe 16 iunie de la ora 19,00 iar la Alba Iulia, proiectul va fi inclus în “Sărbătoarea muzicii” şi se va desfăşura în Piaţa cetăţii de la ora 18.00

15
/06
/17

„Taina sufletului”, spectacolul-eveniment realizat de Philippe Genty, cu participarea lui Mary Underwood. Cu umor în crearea de vise și metafore, „Taina sufletului” a fost, pentru publicul prezent în sala Faust a Fabricii de Cultură, o călătorie alături de un om care a împărtășit, prin imagini, marionete, dans și muzică, viziuni ale călătoriei sale interioare - lumea în care sublimul întâlnește spaima și poezia. Foarte bine primită de spectatori, reprezentația va avea parte și de un bis, azi, 15 iunie, la ora 16:00.

15
/06
/17

Între 15 și 18 iunie, o selecție de filme din programul Festivalului Internațional de Film Transilvania va rula la Cinema Elvire Popesco, în cadrul Retrospectivei TIFF la București.

15
/06
/17

"Dur", în regia lui Vlad Massaci, "Romeo și Julieta", în viziunea regizorală a lui Victor Ioan Frunză, și "Hamlet", montat de Ada Lupu, se numără printre spectacolele ce vor fi prezentate la Excelsior Teen-Fest, un eveniment de teatru profesionist dedicat adolescenților, ce se va desfășura între 30 septembrie și 8 octombrie în Capitală.

15
/06
/17

La Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu de anul acesta, Mikhail Baryshnikov prezintă un one-man show intitulat „Brodsky/Baryshnikov”, în regia lui Alvis Hermanis, bazat pe poemele poetului rus Joseph Brodsky. Cele două reprezentații sunt programate pe 15 iunie, ora 22.00, și 16 iunie, ora 18.00.

15
/06
/17

”Captivează instantaneu... Inspirat din Keaton, Fellini și desigur Chaplin, acest spectacol atemporal despre hilare accidente minore și acrobații excepționale este încântător...Obligatoriu de văzut... Contagios, extraordinar, magic.. Adorabil...Un deliciu, mergeți neapărat să-l vedeți....” Dincolo de astfel de spicuiri din aprecierile presei internaționale la adresa acestui spectacol, exact în ziua în care o mult necesară lege a fost adoptată în România (interzicerea folosirii de animale sălbatice în numerele de circ pe tot teritoriul țării), ”Pss psss/ Chiar... fără cuvinte” a făcut istorie în multe suflete și la FITS 2017.

14
/06
/17

Unul dintre invitații speciali ai FITS 2017, Mikhail Baryshnikov, a ajuns încă de luni, 12 iunie, în Sibiu, nerăbdător să urmărească o parte dintre spectacolele programate în festival. A aplaudat, odată cu publicul numeros de la sala BRD Scena9, spectacolul „Vertigo 20” creat de coregrafa Noa Wertheim și s-a întâlnit cu Președintele FITS, Constantin Chiriac, pentru o discuție călduroasă despre detalii din viața artistică și personală, dar și despre spectacolul pe care artistul îl va susține la Sibiu.

14
/06
/17

Față de cum au cunoscut circul multe generații, acest relativ nou tip de artă performativă, circul contemporan, împletește acrobațiile și performanțele fizice cu dansul, prezentarea unui fir narativ prin mijloace de expresie teatrală, lightning design și o estetică centrată pe om, pe sentimentele, călătoria și poveștile sale. Australia, patria celebrissimei trupe Cirque du Soleil,  este unul dintre creatorii circului contemporan, care a luat avânt în anii 1970. Este o artă care conectează corpurile și sufletele fără a avea nevoie de prea mult decor sau artificii ornamentale sau de animale. Istoria circului dar și numeroasele frământări și teme ale culturii contemporane se regăsesc în această artă măiastră, complexă, extrem de muncită și totodată simplificată până la esențe: mișcare, dans, ritm, conexiune, capodoperă a corpului uman. Doamnelor și domnilor, Circa Contemporary Circus!