Pruteanu, Stanislaw Lem şi Tarantino – 27 martie în cultură
https://www.ziarulmetropolis.ro/pruteanu-stanislaw-lem-si-tarantino-27-martie-in-cultura/

Într-o zi de 27 martie era înfiinţat, la Moscova, ’’Balşoi Teatr’’, Societatea Academică Română devenea, prin decret regal, „Academia Română”, se năştea regizorul american Quentin Tarantino şi se stingea din viaţă George Pruteanu, cunoscut pentru emisiunea TV “Doar o vorbă să-ţi mai spun” şi pentru ”Legea Pruteanu” (folosirea limbii române în locuri, relaţii şi instituţii publice).

Un articol de Petre Ivan|27 martie 2017

În ultimii ani ai vieţii, Pruteanu a militat public împotriva “gunoaielor” din industria de divertisment, referindu-se la programele de televiziune şi la manele.

Cu mai puţin de un an înainte de moartea sa, Pruteanu scria cu nostalgie despre… “Invenţiile din viaţa mea”. O listă cu 11 obiecte “absolut noi” care la începutul copilăriei sale nu existau – pixul cu bilă (cu pastă), materialele plastice, frigiderul, radioul cu tranzistori, televizorul, calculatorul (de calculat), video-ul, telecomanda, „compiuterul”, telefonul mobil („celularul”), cuptorul cu microunde – prezentându-le, pe scurt şi cu umor, pe fiecare în parte. Despre televizor aflăm că:

Eram la liceu când în casă la noi a fost adus primul televizor (Rubin, alb-negru). Muncitorii care l-au dat jos din mașină l-au scăpat pe scări. Televizorul s-a făcut praf şi mama era să leșine. Tata și-a păstrat cumpătul, m-a luat de o aripă și m-a băgat în mașină. Am mers la un amic, a împrumutat bani și, peste o oră, fermecătoarea cutie la care o puteam vedea pe Cleo Stiber era în sufragerie. Azi, îl consider un obiect care influențează mai mult în rău (deși ar putea s-o facă în bine) structura spirituală a omenirii. – George PrPruteanuuteanu

1776 – A fost înfiinţat ’’Balşoi Teatr’’ (’’Teatrul Mare’’) la Moscova, în timpul ţarinei Ecaterina II.

1845 – S-a născut Wilhelm Roentgen, primul laureat al Premiului Nobel pentru fizică (1901)

1871 – S-a născut romancierul şi eseistul german Heinrich Mann

1879 – Prin decret regal Societatea Academică Română a fost transformată în Academia Română

1899 – Fizicianul Marconi a realizat prima legătură telegrafică fără fir între Anglia şi Franţa

1918 – A încetat din viaţă scriitorul american Henry Adams (n. 1838)

1968 – A încetat din viaţă într-un accident cu un Mig 15, pilotul sovietic Iuri Gagarin (n.1934), primul om în spaţiu în 1961

2000 – A încetat din viaţă regizorul Paul Călinescu (n.1902), pionier al cinematografiei româneşti – Răsună valea (1949), Porto-Franco (1961), Titanic vals (1964).

2006 – A încetat din viaţă renumitul scriitor polonez Stanislaw Lem, cunoscut mai ales ca autor a numeroase cărţi ştiinţifico-fantastice, între care ”Solaris” şi ”Omul dePruteanu pe Marte”. Cea mai bună lucrare a sa, „Solaris”, a fost ecranizată de două ori, în 1972 şi în 2002. (n. 1921)

2008 – A murit lingvistul George Pruteanu, profesor universitar, politician, critic literar, colaborator al mai multor publicaţii şi realizator al unor programe despre folosirea corectă a limbii române

1907 – Aflat la Paris, Constantin Brâncuși, ucenic al sculptorului August Rodin, a hotărât să părăsească atelierul acestuia, rostind celebrele cuvinte: “Sub umbra unui stejar nu poate crește decât iarbă”. Tot din acel an, Brâncuși a renunțat la modelajul tradițional, lucrând direct în piatră.

1942 – S-a născut actriţa Olga Bucataru

1942 – S-a născut actorul britanic Michael York

1963 – S-a născut regizorul american Quentin Tarantino –  Reservoir Dogs (1992), Pulp Fiction (1994), Jackie Brown (1994), Kill Bill Vol. 1 (2003), Kill Bill Vol. 2 (2004), Death Proof (2007), Inglourious Basterds (Ticăloși fără glorie, 2009).

Filmele realizate de Tarantino i-au adus acestuia premii la Oscar, Globul de Aur, BAFTA și Palme d’Or. În 2007, Total Film l-a clasat pe locul 12 în topul celor mai buni regizori din toate timpurile.

1969 – S-a născut cântăreaţa Mariah Carey

1975 – S-a născut cântăreață pop americană Fergie (The Black Eyed Peas și Wild Orchid)

Foto cu Pruteanu, Stanislaw Lem şi Tarantino – wikipedia

30
/10
/18

Diego Armando Maradona, care-și serbează, astăzi, cea de-a 58-a anaiversare, fâcând schimb de tricouri cu Freddy Mercury, în anul 1981. Pe atunci, promițătorul Maradona, care juca la Boca Juniors, nu debutase încă la Cupa Mondială, în timp ce membrii trupei Queen lucrau la cel de-al zecelea album, "Hot Space".

28
/09
/18

Brigitte Bardot și Alain Delon, doi actori legendari ai cinematografiei franceze și mondiale, fotografiați de Sam Levin, în anul 1957. Delon și Bardot au jucat împreună în două filme: "Les Amours Célèbres" (1961) și "Histoires Extraordinaires" (1968).

18
/09
/18

Marlon Brando (Stanley Kowalski) și Vivien Leigh (Blanche DuBois), în anul 1951, în filmul „Un tramvai numit dorință” / „A Streetcar Named Desire”, realizat după piesa omonimă a dramaturgului american Tennessee Williams. Filmul regizat de Elia Kazan a avut premiera în urmă cu 67 de ani, într-o zi de 18 septembrie.

14
/09
/18

Patrick Swayze și soția sa dansând în 1994, la "World Music Awards", pe piesa  lui  Whitney Houston "All the man that I need".  Cei doi s-au cunoscut în 1970, Houston Ballet Dance Company, pe când Lisa Niemi avea 14 ani. Patrick, fiul proprietarului și directorului companiei de dans, avea 18 ani.

03
/09
/18

Născută pe 3 septembrie, în Chilimodion, Corint, Grecia, Irene Papas, una dintre cele mai mari actriţe din istoria filmului, împlineşte, astăzi, 92 de ani! (Foto: Irene Papas și Anthony Quinn, în anul 1976, în timpul fimării peliculei "The Message")

17
/08
/18

Robert de Niro, actorul care i-a intruchipat pe Vito Corleone (la tinerețe) in Nașul, Travis Bickle în Taxi Driver, Jake La Motta, în Raging Bull, Rupert Pupkin în The King of Comedy, Al Capone în The Untouchables, Noodles în Once Upon a Time in America, James Conway în Goodfellas, Max Cady în Cape Fear, Sam 'Ace' Rothstein în Casino (și așa mai departe), a împlinit 75 de ani!

13
/08
/18

“Bătălia de la Călugăreni face parte dintr‑o mare campanie otomană, îndreptată împotriva Ţării Româneşti, campanie desfăşurată între august şi octombrie 1595. Scopul său a fost înlocuirea lui Mihai Viteazul de la conducerea ţării şi ocuparea directă a ţării şi includerea sa între provinciile Imperiului Otoman. Scopurile mari ale campaniei nu s‑au realizat, fiindcă nici domnul nu a fost răsturnat de pe tron, nici ţara nu a devenit paşalâc.” - Ioan Aurel Pop, istoric

07
/08
/18

Într-o zi de 7 august (1911) se stingea din viață Gheorghe Cârțan, țăran român originar din Cârțișoara Sibiului, cunoscut sub numele de Badea Cârțan, ce rămas în istorie ca un mare luptător pentru cauza românilor de pretutindeni.

01
/08
/18

S-a demonstrat științific – glumesc francezii - că e imposibil să nu râzi la filmele lui Louis de Funès. Mai ales atunci cand actorul îl imită pe Hitler (vezi VIDEO) sau îi ironizeaza pe englezi și americani... S-au împlinit, zilele trecute, 104 ani de la nașterea lui Louis de Funès, „omul cu 40 de expresii faciale pe minut”. Filmul care l-a propulsat in atentia marelui public a fost  Jandarmul din Saint-Tropez. Louis de Funès  avea atunci 49 de ani...