Purcarete, Dodin şi Mouawad deschid Festivalul de Teatru de la Sibiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/purcarete-dodin-si-mouawad-deschid-festivalul-de-teatru-de-la-sibiu/

Cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu va fi inaugurată prin prezentarea producţiilor unora dintre cei mai bine cotaţi regizori ai momentului, printre care Lev Dodin, Wajdi Mouawad şi Silviu Purcărete.

Un articol de Petre Ivan|12 aprilie 2014

Cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu se va desfăşura în perioada 6 – 15 iunie, sub genericul „Unicitate în Diversitate”. În deschidere – Wajdi Mouawad, Lev Dodin şi Silviu Purcarete

Timp de zece zile oraşul Sibiu se transformă într-o scenă uriaşă cu artişti din toate colţurile lumii ce prezintă spectacole de teatru, dans, muzică, circ şi instalaţii, în peste 60 de spaţii de joc, printre care pieţe publice, biserici, situri istorice, pub-uri, dar şi clasicele săli de spectacol.

Considerat o raritate în spaţiul teatral pentru talentul său descriptiv, actorul, dramaturgul şi regizorul Wajdi Mouawad (născut în Liban la 16 octombrie 1968) aduce în premieră naţională în România spectacolul „Seuls“ al Companiei „Au Carré de l’Hypoténuse“.

Reprezentaţia programată în deschiderea ediţiei din acest an a festivalului va avea loc vineri, 6 iunie, ora 18:00, pe scena Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu.

purcareteâ

Tot în deschiderea ediţiei din acest an a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu vor juca şi actorii de la Maly Drama Theatre din St. Petersburg, Rusia. Spectacolul „Intrigă şi iubire” este o adaptare după Friedrich von Schiller, în regia lui Lev Dodin (născut în 1944, în Siberia), unul dintre cele mai răsunătoare nume ale teatrului mondial actual.

Reprezentaţia de la Sibiu va avea loc vineri, 6 iunie, ora 21:00, la Casa de Cultură a Sindicatelor. Spectacolul are o durată de 2h15min şi va fi prezentat în limba rusă, cu traducere în limba română.

Silviu Purcărete va fi, de asemenea, prezent în deschiderea ediţiei din acest an a Festivalului de la Sibiu cu mega producţia „Faust“ ce va avea o primă reprezentaţie de la ora 22:00, la Hala Balanţa.

„Faust-ul“ lui Silviu Purcărete se distinge prin complexitatea viziunii regizorale: este o experienţă extrasenzorială la graniţa dintre Pământ şi Iad, un peisaj amplificat prin proiecţii, focuri de artificii, muzică rock live, zeci de actori şi dansatori şi o coloană sonoră originală semnată de Vasile Şirli.

Scenariul spectacolului produs de Teatrul Naţional din Sibiu surprinde momentele esenţiale din textul lui Goethe: pactul lui Faust cu Diavolul, patima lui Faust pentru Margareta, noaptea Valpurgiei şi ridicarea lui Faust la Cer.

Deschiderea celei de-a XXI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu va fi marcată şi în acest an printr-un spectacol de artificii impresionant, cu o programare minuţioasă, pe diferite culori şi înălţimi, ce presupune o pregătire de o lună de zile în avans.

purcarete

600 de bombiţe ce vor exploda la o înălţime de peste 200 de metri, candele romane cu peste 130 de lovituri, dar şi baterii de artificii cu peste 100 de lovituri vor compune spectacolul pregătit de Artificii Orăştie pentru ediţia din acest an.

Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu este cel mai important festival de artele spectacolului din România şi al treilea din Europa ca amploare şi dimensiune. Programul celei de-a XXI-a ediţii va fi disponibil în curând pe sibfest.ro.

CIFRELE FITS 2014

10 zile, 6 – 15 iunie 2014

62.000 spectatori în fiecare zi

2500 artişti şi invitaţi

70 de ţări reprezentate

350 evenimente

66 spaţii de evenimente

Foto cu Purcarete şi Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu – FITS 2014

10
/10
/17

INTERVIU Andi Vasluianu și-a petrecut copilăria în Teatrul Nottara, unde bunicul său era regizor. Astăzi îl vedem pe scena aceluiași teatru, dar mai ales ne-am obișnuit să-l vedem în filme. Cel mai nou dintre acestea este „Breaking News”, în regia Iuliei Rugină, film pe care îl găsiți în aceste zile în cinematografe și de la care pornește și discuția de față.

10
/10
/17

Teatrul de Comedie prezintă joi, 19 octombrie, de la ora 19.30, la Sala Studio, premiera oficială a spectacolului NUMITORUL COMUN de Alexandru Popa, regia Vlad Zamfirescu, scenografia și costumele Cristina Florea & Georgiana Stoica, asistent regie Oana Popescu

09
/10
/17

Cea de-a V-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași - FILIT, desfășurată în perioada 4-8 octombrie 2017, s-a încheiat. Datele preliminare arată că la evenimentele din cadrul festivalului au fost peste 30.000 de participanți.

09
/10
/17

Doi muzicieni de excepție, Răzvan Suma și Daniel Goiți, și două instrumente magice, un violoncel și un pian, se aliniază la startul unei noi călătorii muzicale de neratat: turneul național Vă place Beethoven?, care se va desfășura între 11 și 30 octombrie 2017, în 8 orașe din România.

09
/10
/17

Joi, 19 octombrie, de la ora 19.00, la Radio România Cultural, Teatrul Naţional Radiofonic vă invită să ascultaţi în premieră Migraaaanţi sau Suntem prea mulţi pe nenorocita asta de barcă de Matei Vişniec, scenariul radiofonic şi regia artistică Mihai Lungeanu. Audiţia cu public în avanpremieră va avea loc luni, 16 octombrie, de la ora 11, la Teatrul Metropolis (str. Mihai Eminescu, nr.89). Intrarea e liberă.

09
/10
/17

Volumul O undiţă pentru bunicul meu, de Gao Xingjian – laureatul Premiului Nobel pentru Literatură în anul 2000 –, a apărut în colecția „Biblioteca Polirom”, traducere din limba chineză de Irina Ivaşcu. Autorul s-a aflat săptămîna trecută la Iași, ca invitat special al Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași.

09
/10
/17

Expoziția "Picasso între Cubism și Neoclasicism: 1915-1925", care s-a deschis recent la Grajdurile Quirinale din Roma, este un omagiu adus pictorului de geniu spaniol la împlinirea a 100 de ani de la prima sa călătorie pe care a făcut-o Italia și care i-a influențat fundamental arta și viața.

08
/10
/17

Pe 6 octombrie, la Librăria Humanitas a avut loc o întâlnire deschisă cu actorul Victor Rebengiuc în cadrul Întâlnirilor Yorick. Într-o sală arhiplină, artistul a vorbit despre România de azi, despre motivele care l-au făcut să nu accepte să filmeze în „Moromeții 2” și despre „generația de aur”.

08
/10
/17

Adaptări după autori clasici ai literaturii fantastice, thrillere psihologice și filme cu demoni în selecția de scurtmetraje a Dracula Film Festival. Dracula Film Festival, eveniment dedicat filmelor horror, fantastice și SF, care va avea loc în perioada 18 – 22 octombrie la Brașov, reunește în competițiile de scurtemetraj 25 de producții care concurează pentru trofeele Little Dracula și Vladutz.

07
/10
/17

La mijloc de festival Teen-Fest, organizatorii continuă să își surprindă publicul adolescentin, dar nu numai, cu noi evenimente. Din 4 până pe 8 octombrie, între orele 18:00 – 19:00, Teen-Fest iese din nou din sala de teatru și ajunge în spațiul urban, în unele dintre cele mai circulate zone ale capitalei: Piața Universității, Parcul Herăstrău, Parcul IOR sau zona pietonală din fața Teatrului EXCELSOR, transformându-i pe trecători în spectatorii unor momente teatrale inedite create de adolescenți.

07
/10
/17

„Soldații. Poveste din Ferentari”, regizat de Ivana Mladenovic, a primit, vineri seară, Prix Découverte la cea de-a 32-a ediție a Festivalului Internațional de Film Francofon de la Namur, unde a fost selectat în competiția lungmetrajelor de debut.