Q&A cu regizorul de Oscar Barry Jenkins
https://www.ziarulmetropolis.ro/qa-cu-regizorul-de-oscar-barry-jenkins/

Cel mai bun film, Cel mai bun scenariu adaptat şi Cel mai bun actor în rol secundar sunt cele trei Premii Oscar din opt nominalizări, din palmaresul filmului „Moonlight” („În lumina lunii”) în regia lui Barry Jenkins. Vineri, 15 septembrie, regizorul va deschide prima ediţie a American Independent Film Festival la Bucureşti, printr-o discuţie cu publicul în direct prin Skype, la finalul proiecţiei celui de-al doilea lungmetraj al său.

Un articol de Liliana Matei|5 septembrie 2017

Proiecția este programată la Cinemateca Eforie, de la ora 18:15. Biletele pot fi achiziționate în rețeaua Eventim (primele bilete la American Independent Film Festival sunt disponibile de astăzi în rețeaua Eventim). Programul proiecțiilor poate fi consultat pe filmedefestival.ro.

Cred că este important ca oamenii să se recunoască pe ei înșiși în film, dar este și mai important să vadă oameni pe care poate nu îi cunosc” spune Barry Jenkins despre „Moonlight”, o poveste atemporală despre legături umane și descoperirea de sine, care câștigat peste 150 de premii și a primit aprecierile unora dintre cele mai importante publicații ca The Hollywood Reporter: „Chiar dacă povestea este presărată cu traficanți și dependenți de droguri, mesajul este clar: lumea este mai bogată și mai profundă și mai complexă decât de imaginăm, și până și personajele ei cele mai tulburate – ca și noi – caută dragoste.Titlul este distribuit în România de Transilvania Film.

Despre maturizare și căutarea propriului drum în viață vorbesc și „Novitiate de Maggi Betts și Patti Cake$ în regia lui Geremy Jasper, două dintre cele mai lăudate debuturi în ficțiune de la Festivalul Sundance de anul acesta, care vor fi prezentate în premieră în România la American Independent Film Festival. „Novitiate”, este povestea inițierii unei tinere din Tennessee, Cathleen, în dragostea față de Dumnezeu, odată cu înscrierea la o școală catolică. Acțiunea are loc pe parcursul a zece ani cu accent pe prima jumătatea a anilor 60, pe fondul desfășurării Conciliului Vatican II, care aborda relațiile dintre Biserica Catolică și lumea modernă, instaurând noi dogme privind modul în care urma să fie condusă Biserica. Pentru „Novitiate”, Maggi Betts a primit Premiul special al juriului Sundance pentru Cel mai bun regizor debutant la secțiunea Film american de ficțiune, în timp ce despre interpretarea actriței Margaret Qualley, IndieWire scria: „Margaret Qualley este excepțională în rolul de tânără călugăriță îndrăgostită. Filmul este programat pe 18 septembrie, de la ora 21:00, la CinemaPRO și, respectiv, 19 septembrie, de la ora 18.30, la Cinemateca Eforie. Titlul este distribuit în România de InterCom Film.

„Patti Cake$”

Direct din Jersey, vine povestea plină de umor, energie și beat-uri memorabile a lui Patti Cake$, „eroul perfect de film al anului” (IndieWire), primul lungmetraj semnat de celebrul regizor de videoclipuri Geremy Japser (co-regizor „Dog Days Are Over” – Florence + The Machine). „Patti Cake$” urmărește parcursul unei tinere cântărețe de rap dintr-un mediu defavorizat în căutarea celebrității, rol interpretat de Danielle Macdonald, și care a atras atenția criticii asupra actriței australiene. Filmul a fost prezentat în Quinzaine des réalisateurs, la Cannes, și selectat la Festivalul South by Southwest. Distribuit în România de Odeon Cineplex, va putea fi văzut în premieră vineri, 15 septembrie, de la ora 21:15, la Cinemateca Eforie.

Tot în New Jersey este plasat și cel mai recent film de ficțiune semnat de Jim Jarmusch, „Paterson”, prezentat în competiție la Cannes, un film despre victoriile și înfrângerile vieții cotidiene și despre poezia care zace în cele mai mici detalii. Adam Driver este Paterson, un șofer de autobuz care duce o viață simplă, în rutină, alături de Laura și de buldogul lor englez, rol care i-a adus premiul pentru Cel mai bun actor acordat de Asociația Criticilor de Film din Los Angeles. Proiecțiile au loc duminică, 17 septembrie, de la ora 16:00, la CinemaPRO și luni, 18 septembrie, ora 20:45, la Cinemateca Eforie. Filmul este distribuit în România de Voodoo Films.

În premieră în România la American Independent Film Festival vor fi prezentate și: thrillerul „Wind River” – Premiul pentru regie – Un Certain Regard, Cannes 2017 – în regia lui Taylor Sheridan, autorul scenariilor unor filme ca „Sicario” sau „Hell or High Water”, pentru acesta din urmă fiind nominalizat la Oscar; „Call Me by Your Name” de Luca Guadagnino („Io sono l’amore”, 2009), prezentat la Sundance și Berlin și apreciat de IndieWire ca una din capodoperele Indie ale anului, precum și drama „They”, debutul regizoarei Anahita Ghazvinizadeh, produs de Jane Campion, prezentat la Cannes și aflat zilele acestea în competiția oficială a Festivalului de la Deauville.

Lista completă a filmelor şi programul proiecţiilor din cadrul festivalului vor fi actualizate pe site-ul filmedefestival.ro şi pe pagina de Facebook American Independent Film Festival.

Prețul unui bilet este 15 RON. Biletele pot fi achiziționate din rețeaua Eventim (magazinele Germanos, Carrefour, Orange Shop, Vodafone, librăriile Cărturești şi Humanitas, benzinăriile OMV), sediile Eventim (București: Bulevardul I.C.Bratianu 6, incinta Cinema Pro și Cluj: Alexandru Vaida-Voevod 53B – Iulius Mall) şi online pe Eventim.ro.

Foto sus: David Bornfriend / Barry Jenkins

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.

19
/01
/24

Warner TV dedică duminicile lunii februarie filmelor de basm, povești fantastice live action și animate, ecranizări și narațiuni originale lansate pe parcursul ultimelor nouă decenii.

19
/01
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

18
/01
/24

CRONICĂ DE FILM Bizară, dar şi simptomatică decizia realizatorilor filmului "Klaus & Barroso" de a semna cu "regie colectivă", nenumită. Asta ar putea sugera că toţi cei trei scenarişti - Adrian Nicolae, Cosmin "Micutzu" Nedelcu şi Bogdan Theodor Olteanu -, dintre care primii doi sunt şi actori în roluri centrale, s-au ocupat de regie.