Radu Afrim, o nouă premieră la Teatrul Naţional Iaşi – Femeia mării
https://www.ziarulmetropolis.ro/radu-afrim-o-noua-premiera-la-teatrul-national-iasi-femeia-marii/

Regizorul Radu Afrim a pregătit o nouă premieră, „Femeia mării“, după Henrik Ibsen, un spectacol ce va avea loc pe 1 iunie, de la ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi.

Un articol de Petre Ivan|30 mai 2014

Radu Afrim se află la cea de-a treia colaborare cu Naţionalul ieşean, după spectacolele Dawn way (Oameni slabi de înger. Ghid de folosire) şi Visul unei nopţi de vară. Spectacolul se va juca şi pe 2 iunie, de la aceeaşi oră (19.00).

radu afrim

Femeia mării

Piesa „Femeia mării“ a fost scrisă în anul 1888 la München. Dramaturgul scandinav era îndrăgostit de mare. În vara anului 1887 acesta a petrecut şase săptămâni în Saeby, de unde s-a inspirat pentru „Femeia mării“. Iniţial, se pare că personajul central al piesei ar fi trebuit să fie marea.

În primele notiţe pentru piesă, Ibsen nota: „Farmecul mării. Dor de mare. Afinitatea omului pentru mare. Încătuşat de mare. Dependent de mare. Dorinţă nestăpânită de revenire. O specie de peşti care formează un prototip în dezvoltarea speciilor. Mai există rămăşiţele acestora în mintea omului? În mintea unor indivizi?… Marea atotputernică peste stările sufleteşti. Marea hipnotizează.”

Piesa a fost montată pentru prima oară pe 12 februarie 1889 la Hoftheater din Weimar şi la Christiania Theatre. Cea de-a doua producţie a fost montată de Bjørn Bjørnson, iar conform unei telegrame de felicitare trimisă de Ibsen, acest spectacol a fost primită “cu multe urale” şi a fost jucat de 26 de ori în doi ani.

Premiera românească absolută a avut loc pe 26 septembrie 1928 avându-i în rolurile pricipale pe Maria Filotti şi Petre Sturza.

INFO

Femeia mării, după Henrik Ibsen

Radu Afrim

Radu Afrim

regia: Radu Afrim

scenografia: Alina Herescu

video design: Andrei Cozlac, Iustin Şurpănelu

asistent regie: Cristi Avram

distribuţia:

Ionuţ Cornilă, Irina Răduţu Codreanu,Dumitru Năstruşnicu, Cosmin Maxim, Andrei Sava, Ada Lupu, Ana Apetrei

Foto cu Femeia mării şi Radu Afrim – TNI

22
/11
/17

Târgul de Carte Gaudeamus 2017 se află în plină desfășurare la Pavilionul Central de la Romexpo, până duminică, 26 noiembrie. Din sutele de cărți expuse – și unele reduse – am ales zece pe care merită să le luați acasă. Într-un peisaj editorial mai degrabă sărac, zece volume care vă vor face iarna mai frumoasă…

22
/11
/17

Cartea „Sub semnul lui Dylan” (traducere din limba spaniolă și note de Adina-Ioana T. Vladu) a fost publicată la Editura Allfa, în colecția „Pe Strada Ficțiunii”, în anul 2015.

22
/11
/17

Sâmbătă, 25 noiembrie, de la ora 18.00, la librăria Humanitas Cișmigiu va avea loc o întâlnire deschisă cu actorul și profesorul Miklós Bács, cu tema „Este actoria o artă?”, în cadrul Întâlnirilor Yorick.

22
/11
/17

Peste 1000 de titluri, 80 de cărți-eveniment, aproape 30 de lansări de carte și audiobook, sesiuni de autografe, întâlniri cu scriitori, istorici, editori, traducători, critici literari, politologi, fotografi și jurnaliști celebri

22
/11
/17

Matei Vișniec este în prezent cel mai jucat dramaturg român atât în țară cât și în străinătate. În cadrul Festivalului Internațional al Teatrului Contemporan de Animație ”ImPuls”, ediția a 13-a, Vișniec este prezent cu două piese, ambele fiind producții ale Teatrului de Animație Țăndărică.

22
/11
/17

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale“ împreună cu Teatrul Tineretului Metropolis din București organizează cea de-a V-a ediție a Audiției Naționale. Concursul este deschis tinerilor actori, absolvenților și studenților facultăților de teatru din țară.  Evenimentul este organizat de către UNATC „I.L.Caragiale” București cu sprijinul Teatrului Metropolis din București.

22
/11
/17

Faceți loc în trending! Din 14 decembrie, CASTiNG, cel mai așteptat serial online de comedie, ajunge pe YouTube. Olimpia Melinte, Andreea Șovan, Ana Udroiu și Romina Sehlanec intră în pielea personajelor imaginate de ele, într-o producție independentă semnată de DIUD și distribuită gratuit, pe parcursul a 8 săptămâni, pe canalul casting.series.

21
/11
/17

Pe 30 noiembrie, la ora 16:00, Primăria Capitalei, prin Opera Comică pentru Copii (OCC), va deschide Târgul 'Poveste de Crăciun' în curtea instituției din Calea Giulești nr. 16, unde îi așteaptă cu o mulțime de activități și surprize de sezon pe cei mici împreună cu familiile lor. Tot aici se va deschide și Patinoarul Copiilor, cel mai mare de acest fel din București dedicat exclusiv celor mici, care va funcționa pe toată durata iernii și va fi animat de mini-spectacole pe gheață cu personajele îndrăgite ale Operei Comice pentru Copii.

21
/11
/17

Institutul Cultural Român și Centrul Național al Cărții, în colaborare cu Ambasada României în Statele Unite Mexicane, organizează a doua participare consecutivă cu stand național la Târgul Internațional de Carte de la Guadalajara, Mexic (25 noiembrie – 3 decembrie). Anul acesta, literatura română va fi reprezentată de două voci proeminente ale prozei și poeziei: Mircea Cărtărescu și Ana Blandiana.

21
/11
/17

Teatrul Naţional I. L. Caragiale din Bucureşti anunţă premiera cu piesa Regele moare de Eugène Ionesco, un spectacol cu mari actori, o piesă de referinţă a literaturii contemporane, adusă în scenă de un tandem regizoral îndrăgit, tinerii Andrei şi Andreea Grosu, fondatorii Unteatru, cel devenit un teatru dintre cele mai apreciate.

21
/11
/17

CRONICĂ DE FILM Foarte puţine filme din acest an au energia pe care o degajă „120 de bătăi pe minut” („120 battements par minute”), al treilea lungmetraj al regizorului francez Robin Campillo, laureat cu Grand Prix şi Premiul Criticii (FIPRESCI) la Festivalul de la Cannes.

20
/11
/17

Teatrul EXCELSIOR ii invita pe iubitorii teatrului, joi, 23 noiembrie 2017, de la ora 19:00, la evenimentul de inaugurare a Sălii Ion Lucian, situată în strada Academiei, nr. 28-30. Acesta va fi urmat de o reprezentație specială a spectacolului Cocoșelul neascultător, cel mai longeviv titlu din repertoriul teatrului care poartă semnătura auctorială și regizorală a maestrului Ion Lucian.

20
/11
/17

După un memorabil concert susținut recent cu Orchestra Națională Radio, violonistul Alexandru Tomescu revine pe scena Sălii Radio miercuri, 22 noiembrie, de la ora 19.00, într-un recital alături de pianista Sînziana Mircea!

20
/11
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Aproape necunoscut marelui public, Constantin Brăiloiu (1893-1958) a avut șansa unei pregătiri excepționale și apoi, după al Doilea Război Mondial, pe cea a activității în străinătate. A rezultat o carieră plină de realizări în care beneficiari sunt deopotrivă specialiștii din România și cei din Europa.