Radu Aldulescu, câştigătorul Premiului Literar „Augustin Frăţilă”
https://www.ziarulmetropolis.ro/radu-aldulescu-castigatorul-premiului-literar-augustin-fratila/

Radu Aldulescu a fost desemnat câştigătorul celui mai valoros premiu literar din România, pentru cel mai bun roman românesc publicat în 2012.

Un articol de Teodora Gheorghe|8 noiembrie 2013

Joi, 7 noiembrie, a avut loc Gala Premiului Literar Augustin Frăţilă, aflat la a doua ediţie. Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Casa de Cultură şi găzduit de Hotelul InterContinental, în Sala Rondă. Radu Aldulescu a fost desemnat câştigătorul celui mai valoros premiu literar din România, pentru cel mai bun roman românesc publicat în 2012.

Din cele 56 de romane înscrise în concurs cinci au ajuns în finală: „Craii şi morţii” de Dan Stanca, „Cronicile genocidului” de Radu Aldulescu, „Hotel Universal” de Simona Sora, „Omar cel orb” de Daniela Zeca, şi „Şoseaua Căţelu 42” de Alina Nedelea.

Din juriul de specialiate au făcut parte Alex. Ştefănescu, Dan C. Mihăilescu şi Daniel Cristea–Enache. Votul final a aparţinut însă juriului de bloggeri (preşedinte: Dragoş Butuzea) care a acordat fiecărui roman puncte de la 1 la 5. Printre aceştia s-au numărat Virginia Costeschi, Dragoş Butuzea, Bogdan Nicolai, Maria Coman, Alex Ciucă.

Romanul lui Radu Aldulescu, „Cronicile genocidului”, a fost desemnat cel mai bun roman românesc publicat în 2012, fiind premiat cu 10.000 euro. Bogdan Ştefănescu, director editorial la Polirom, l-a numit pe Radu Aldulescu „ultimul scriitor care are ureche pentru proletariat”, având curajul de a reda o lume la care puţini au acces.

Radu Aldulescu

Coperta romanului scris de Radu Aldulescu

Invitaţii serii au vorbit, cu umor fin, dar şi cu seriozitate, despre rolul concursului, dar şi al criticilor literari: „Scriitorii trebuie să seducă publicul. Noi ne ocupăm de logistică”, a remarcat preşedintele juriului, Alex. Ştefănescu. În viziunea sa, iniţiativa Casei de Cultură are menirea de a relansa interesul pentru literatură. Criticul literar Daniel Cristea-Enache consideră că un scriitor trebuie recunoscut în timpul vieţii, lăudând astfel meritele celor care au făcut posibilă desfăşurarea concursului.

Evenimentul a fost moderat de Adriana Nedelea. Momentele artistice au fost oferite de talentata Ana Cristina Leonte, masterandă la Conservator.

Foto cu Radu Aldulescu – Editura Cartea Românească

07
/10
/23

Romanul „Numele celălalt. Septologie I-II” de Jon Fosse, laureatul Premiului Nobel pentru Literatură din acest an, antologia de proză scurtă „Kiwi, 2023. Trecuturi”, coordonată de Marius Chivu, și cartea pentru copii ,,Mai isteț decât regele” de George Shannon sunt propunerile noastre de lectură pentru mijlocul toamnei.

06
/10
/23

În imprintul Armada de la Nemira, prezent de cinci ani pe piața de profil, sunt publicate cărțile celor mai importanți autori de SF, Fantasy & thriller din lume: George R. R. Martin, Stephen King, Frank Herbert, Ursula K. LeGuin.

29
/09
/23

Atelierele de autocunoaștere prin scris Casa din mine vin în întâmpinarea adolescenților bucureșteni, membri ai trupei de teatru Brainstorming, elevi ai Colegiului Național Bilingv „George Coșbuc”, Colegiul Național „Sfântul Sava”, Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, Liceul Teoretic Internațional de Informatică (ICHB) și Liceul Teoretic „Alexandru Vlahuță” din București.

21
/09
/23

Luni, 25 septembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Regina Elisabeta 38), George C. Dumitru va intra în dialog cu Bogdan Răileanu și Victor Cobuz, pornind de la romanul „Rupturi”, publicat de curând în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

18
/09
/23

Editura Paul Editions anunță lansarea unei colecții de memorii biografice despre cele mai reprezentative personalități pe care le-a avut țara noastră. Cartea în două volume „Mari Români – La răscruce de veacuri” semnată Nicolae Petrașcu cuprinde o serie de scrieri unice, istorisiri și trăiri adevărate ale autorului. Primul volum apare astăzi, 18 septembrie, iar cel de-al doilea volum se va lansa pe data de 25 septembrie.

17
/09
/23

Raluca Nagy (Cluj-Napoca, 1979) este antropologă şi scriitoare. Din 2005, a publicat texte de popularizare a antropologiei, eseuri și povestiri în majoritatea revistelor culturale din România și în mai multe volume colective. „Despre memoriile femeii și alți dragoni” este cea de-a treia sa carte și prima de non-ficțiune.