Radu Beligan, către spectatori: „Voi m-aţi făcut ceea ce sunt!“
https://www.ziarulmetropolis.ro/radu-beligan-catre-spectatori-voi-m-ati-facut-ceea-ce-sunt/

Radu Beligan a primit, duminică seară, la Teatrul Naţional Bucureşti, certificatul Guinness World Records care atestă că este cel mai longeviv actor încă în activitate pe scena unui teatru, declarând că meritul este al publicului, „stăpânul cel mare“ al actorilor, căruia îi datorează totul.

Un articol de Petre Ivan|16 decembrie 2013

Radu Beligan a primit, duminică seară, la Teatrul Naţional Bucureşti, certificatul Guinness World Records care atestă că este cel mai longeviv actor încă în activitate pe scena unui teatru, declarând că meritul este al publicului, „stăpânul cel mare“ al actorilor, căruia îi datorează totul.

Duminică seară, pe scena Teatrului Naţional Bucureşti (TNB), Radu Beligan a jucat în spectacolul „Egoistul”. Timp de două ore, publicul numeros adunat în Sala Studio a TNB s-a bucurat de prezenţa marelui actor, aplaudând la final minute în şir.
Imediat după încheierea spectacolului, pe scenă a urcat Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional Bucureşti, notează Mediafax.

Radu Beligan şi-a aniversat ziua de naştere, pe 14 decembrie, la Teatrul Metropolis din Bucureşti, jucând în cel mai nou spectacol al său, „Lecţia de violoncel“, regizat de Felix Alexa, după o piesă de Mona Radu. Maestrul i-a avut alături pe scenă pe Marius Manole, Lamia Beligan şi pe Tania Popa.

Citiţi şi: Radu Beligan: 95 de ani, un rol impecabil şi un tort în formă de scenă, la Metropolis

„Asistăm la acest fenomen fără egal în lumea întreagă. Suntem contemporani cu cel mai mare actor pe care l-a dat şcoala românească de teatru şi cel mai important actor al lumii, astăzi, când împlineşte 95 de ani şi o zi”, a spus Ion Caramitru, după reprezentaţia de la TNB.

„Suntem într-un moment fast al Teatrului Naţional, sunt obligat de conştiinţa mea să vă spun două lucruri: întâi, odată cu ridicarea acestui teatru, acum 40 de ani, primul lui director a fost maestrul Radu Beligan, care, timp de 21 de ani, a condus destinele acestui teatru. Tot astăzi, suntem foarte aproape de a încheia lucrările pentru reconstrucţia acestui teatru, fundamental pentru imaginea României, a culturii româneşti (…) în aceeaşi măsură pot să vă spun ca un element de surpriză pentru dumneavoastră şi de plăcere pentru mine – odată cu instalarea mea la direcţia acestui teatru, maestru Beligan mi-a spus «ai grijă, să aduci înapoi Sala Studio la Teatrul Naţional!». Şi iată-l jucând pe această scenă”, a mai spus Ion Caramitru.

Pentru a marca acest moment, pe scenă au urcat membrii unui grup vocal care au cântat colindul „O, ce veste minunată!”, după care, pe un proiector instalat pe scenă, a fost difuzat un filmuleţ în care au fost prezentate pe scurt demersurile pe care echipa emisiunii lui Cătălin Măruţă le-a făcut pentru ca numele lui Radu Beligan să fie înscris în Cartea Recordurilor, precum şi mesaje transmise de mari actori.

Radu Beligan

„În absolut orice dicţionar din lumea aceasta, a bate un record înseamnă a fi pe cea mai înaltă treaptă a performanţei. Maestrul Radu Beligan este pe această treaptă a performanţei de foarte mult timp, drept dovadă, după fiecare piesă de teatru, sala este în picioare şi-l aplaudă.

Practic, ce am reuşit noi să facem, eu şi echipa mea, nu considerăm nimic excepţional prin faptul că am reuşit să-l punem pe Radu Beligan în Cartea Recordurilor, pentru că Radu Beligan este excepţional prin tot ce a făcut. Şi Radu Beligan merita să fie în această Carte a Recordurilor, să aibă numele înscris în Cartea Recordurilor”, a declarat Cătălin Măruţă, care a urcat pe scenă pentru a-i înmâna certificatul acordat de Guinness World Records prin care se atestă că este cel mai longeviv actor încă în activitate pe scena unui teatru.

Membrii grupului vocal aflat pe scenă i-au cântat lui Radu Beligan „La mulţi ani!”, în aplauzele publicului, după care Cătălin Măruţa i-a înmânat certificatul.

Radu Beligan: „Cât de mult vă iubesc!“

„E copleşitor ce se întâmplă. Vă mulţumesc”, a spus Radu Beligan, vizibil emoţionat. Publicul a fost alături de el şi de această dată şi l-a aplaudat minute în şir.

„Cât de mult vă iubesc. Voi m-aţi făcut ceea ce sunt. N-am niciun merit. Sunt rezultatul iubirii pe care mi-aţi arătat-o”, a mai spus Radu Beligan, adresându-se publicului.

De asemenea, maestrul Beligan a spus că iubeşte România şi că nu va pleca niciodată de aici, moment în care publicul din sală l-a aplaudat.

„Am avut atâtea tentaţii să plec, dar nu pot să plec din România. România e viaţa mea. M-am născut odată cu România Mare, sunt ombilical legat de ea. (…) Nu cred că mai există vreun om care să iubească atât de mult ţara asta cât o iubesc eu”, a spus marele actor.

„Numai dumneavostră m-aţi făcut ce sunt astăzi.Vă datorez totul. (…) Stăpânul nostru cel mare este publicul. Lui îi datorăm totul”, a completat Radu Beligan.

Încă o dată publicul şi membrii grupului vocal i-au cântat lui Radu Beligan „La mulţi ani!”, după care actorul a părăsit scena alături de Ion Caramitru, în aplauzele generoase ale publicului.

Radu Beligan împarte de 75 de ani bucurii, emoţii şi sentimente tuturor celor care umplu cu entuziasm sălile de spectacole.
Sâmbătă seară, Radu Beligan şi-a sărbătorit cea de-a 95-a aniversare pe scena Teatrului Metropolis din Bucureşti, unde a jucat în spectacolul în premieră „Lecţia de violoncel”, fiind astfel alături de publicul care l-a aplaudat în cei 75 de ani de carieră, dar şi de prieteni, colegi şi membri ai familiei.

Citiţi şi: Radu Beligan, în lacrimi de bucurie de ziua lui: „În teatru, oamenii pot trăi şi visa împreună“

De asemenea, tot sâmbătă, Radu Beligan a participat la evenimentul de inaugurare a „Gongului Thaliei”, organizat de Teatrul Metropolis pe Aleea Celebrităţilor din Capitală, unde a declarat că, după timpul petrecut în slujba teatrului, poate afirma „cu evidentă satisfacţie” că „nobila meserie este în continuare la loc de cinste în sufletul românilor”.

Actorul Radu Beligan a primit în 2011 o stea pe Aleea Celebrităţilor – Piaţa Timpului, spaţiul bucureştean dedicat marilor valori ale filmului şi scenei româneşti.

Foto cu Radu Beligan: Augustin Bucur

11
/06
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Războaiele, revoluțiile, schimbarea regimului politic influențează mai totdeauna destinul oamenilor. Un absolvent al liceului Sf. Sava ar fi devenit, probabil, un merituos scriitor român, continuând acea serie strălucită manifestată între războaie și străinătatea i-ar fi fost doar loc de vacanță. Înstrăinarea silită avea însă să joace un rol de căpetenie în modelarea celui prea bine cunoscut ca poet, prozator, eseist și traducător de valoare europeană. E vorba de Vintilă Horia (1915-1992), absolvent al Facultății de Drept din București și al celei Catolice de literatură din Paris.

10
/06
/17

"Sunt mai iubit în lumea întreagă decât în Franţa. Este adevărat. În Franţa, întotdeauna am deranjat", a spus Alain Delon într-o conferinţă de presă la Cluj-Napoca, unde primeşte Premiul pentru întreaga carieră la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF).

10
/06
/17

Cea de-a XXIV-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu a debutat în forță azi, cu expoziții, ateliere pentru actori și dansatori, seminarii și conferințe. Astfel, Facultatea de Litere şi Arte, Teatrul Gong, Primăria Municipului Sibiu, Hotelul Împăratul Romanilor, Muzeul de Artă Contemporană, Casa de Cultură a Studenților și Librăria Habitus au găzduit lucrări de artă decorativă, pictură și fotografie, iar Dorte Lena Eilers - editor al revistei „Theater der Zeit” - s-a aflat în dialog cu Octavian Saiu.

09
/06
/17

„Mă simt jenată când aud laude”, spune actriţa Tora Vasilescu într-un interviu pentru Ziarul Metropolis, realizat la Cluj-Napoca. Ea va primi Premiul de Excelenţă al Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF), la Gala de închidere care va avea loc sâmbătă seară.

09
/06
/17

Teatrul Metropolis prezintă în luna iunie spectacolul „Secretul doctorului Honigberger” după Mircea Eliade, în regia lui Dragoș Galgoțiu, spectacol ce va face parte din seria teatrală „Misterele Bucureștiului”. Premiera spectacolului va avea loc miercuri 14 iunie 2017,de la ora 19:00.

09
/06
/17

Renumitul regizor, scenarist și producător austriac Ulrich Seidlvine la TIFFcu cel mai nou film al său.Safari va fi proiectat în prezența sa sâmbătă, pe 10 iunie, de la ora 20:30, la Cinema Florin Piersic, și va fi urmat de o discuție despre film.

09
/06
/17

Premieră absolută în România: Marilyn Mazur, Branford Marsalis, Kurt Elling și Stanley Jordan cântă în iulie la Bucharest Jazz Festival. Bucharest Jazz Festival revine între 5 și 9 iulie cu o nouă serie de concerte live în Piața George Enescu. Cele mai originale și creative nume ale jazzului internațional și autohton provoacă publicul bucureștean să descopere universalitatea jazzului.

09
/06
/17

De Staat este o trupă olandeză de rock alternativ, ce a debutat în 2009 cu albumul „Wait for Evolution” și, la scurt timp după aceea, a fost prezentă pe toate scenele importante din Olanda și la festivaluri precum Lowlands și Pinkpop, iar la nivel internațional, la festivalurile Sziget și Glastonbury. În 2013 au lansat albumul „I_CON”, care a primit premiul Edison, cel mai prestigios premiu în materie de muzică din Olanda.

09
/06
/17

CINEPUB prezintă la TIFF Proiecția Specială Să mori rănit din dragoste de viață (regia: Mircea Veroiu), oferă Premiul Publicului în cadrul Zilelor Filmului Românesc și sprijină secțiunea Umbre-Scurtmetraje (Shadows Shorts) prin conceptul creativ al campaniei de promovare si producerea video-ului de promovare.

08
/06
/17

“Karamazovii” de Horia Lovinescu și Dan Micu, în regia Nonei Ciobanu, adaptare a romanului “Frații Karamazovi” de F.M. Dostoievski este cea de-a cincea premieră propusă de Teatrul Mic în această stagiune, după poemul teatral rock, ”Deșteptarea Primăverii” de Frank Wedekind, în regia lui Vlad Cristache și pe muzica live a trupei FiRMA; ”Rendez-vous pe Lună” de Alexandr Galin, în regia lui Gelu Colceag; “Familia Fără Zahăr”, în regia lui Radu Apostol, coproducție cu Centrul de Teatru Educațional Replika și ”Singularity”, coproducție cu Teatrul de Artă București, în regia Marianei Cămarășan.