Radu Beligan împlineşte 95 de ani. Viaţa maestrului, pe o coală A4
https://www.ziarulmetropolis.ro/radu-beligan-implineste-95-de-ani-viata-maestrului-pe-o-coala-a4/

Radu Beligan împlineşte astăzi, pe 14 decembrie, 95 de ani. Ziarul Metropolis a strâns, într-un singur articol, câteva gânduri ale spectatorilor şi a „fotografiat“ momente importante din viaţa maestrului, imprimându-le pe o coală A4.

Un articol de Ziarul Metropolis|14 decembrie 2013

Radu Beligan împlineşte astăzi, pe 14 decembrie, 95 de ani. Ziarul Metropolis a strâns, într-un singur articol, câteva gânduri ale spectatorilor şi a „fotografiat“ momente importante din viaţa maestrului, imprimându-le pe o coală A4. Viaţa lui Radu Beligan, ca un mare puzzle, conţine mari roluri: „Rică Venturiano“, „Agamiţă Dandanache“, „Romeo“, „Robespierre“, mari afirmaţii: „Nu am nici un regret. Nu pot să am“; „Teatrul pentru mine n-a fost o vocaţie, a fost intoxicaţie“, „Sunt ombilical legat de România“ şi momente amuzante: „Un ţigănuş de vreo zece ani, în târg la Bolintin: «Nu eşti dumneata artistul ăla care a jucat în filmele alea?».

Radu Beligan este cel mai longeviv actor din lume, încă în activitate pe scenă, în „Lecţia de violoncel“ şi „Egoistul“, intrat în Cartea Recordurilor, este fiul României Mari, născut în anul Marii Uniri, în magazia de mărfuri a unei gări, este cel care a jucat timp de 75 de ani fără oprire şi cel despre care Camil Petrescu spunea, în 1944: „În realitate, Beligan nici nu-i actor. E un poet plin de subtilitate, un cărturar cât trei academicieni“.

Citiţi şi: Marii actori îi urează „La mulţi ani!“ lui Radu Beligan. Veniţi alături de ei!

Radu Beligan se va afla astăzi, 14 decembrie, în Piaţa Timpului din Bucureşti (lângă magazinul Cocor), de la ora 12.00, pentru a sărbători cei 95 de ani alături de spectatorii care au crezut în el şi care l-au urmat în sala de teatru. Seara, de la ora 19.00, a ales să continue sărbătoarea chiar pe scenă, în „Lecţia de violoncel“, de la Teatrul Metropolis, alături de partenerii săi, Marius Manole, Lamia Beligan, Rodica Ionescu/Tania Popa, alături de regizorul spectacolului, Felix Alexa, şi de Mona Radu, cea care a scris special pentru maestru această piesă.

În sală se vor afla invitaţii lui, prieteni, colegi, oameni alături de care a scris istoria teatrului.

Radu Beligan

Click pe imagine pentru a vedea momente importante din viaţa lui Radu Beligan!

Iată câteva mesaje emoţionante, lăsate de spectatori în Ziarul Metropolis:

Vasile Andreica, 35 de ani, jurnalist: „Venerabile domn, noi ne-am întâlnit acum câțiva ani la Satu Mare când ați jucat cu Dinică şi Moraru şi ați încălzit o seară rece, într-o sală congelată, prin «Căldură mare» de Caragiale. Nu pot să uit cum v-ați ridicat de pe un banal scaun şi ați mutat februarie în august printr-o simplă aranjare a vestonului.

La final, poate vă amintiți, ne-am îmbrățişat. Am simțit atunci forța dumneavoastră şi pasiunea care v-a adus, iată, până la acest moment frumos. Cartea dumneavoastră este superbă. Ați dat, după umila mea părere, acolo o definiție imbatabilă a iubirii: «Iubirea este o pânză țesută de natură şi brodată de imaginație». Fie să puteți desena cât mai mult timp modele memorabile pe fundalul acestei pânze care ne ține pe toți. Să ne vedem cu bine la centenar“.

Constanţa Erca: „Cu mulţi ani în urmă, Maestrul amintea într-un interviu spusele unui mare regizor englez despre menirea artistului: «sculptăm în zăpadă». Da, maestre, asta aţi făcut mereu, timp de 70 de ani, aţi sculptat în «zăpada» din minţile şi inimile noastre şi astfel mulţi dintre noi am devenit mai buni, mai frumoşi, mai oameni.

Irina Andreea Cardos: „Cel mai important lucru pe care vi-l doresc din inimă este să fiţi sănătos! Vă mulţumesc pentru toate momentele pe care ni le-aţi dăruit şi pentru spiritul bogat pe care îl transmiteţi chiar şi numai ca prezenţă! La mulţi ani frumoşi şi fericiţi înainte!“

Claudia Şandru, 36 de ani (stau acasă şi îmi cresc frumos cele 3 fetiţe): „Cuvintele parcă sunt puţine când vrei să transmiţi unui asemenea om ceva… La mulţi şi binecuvântaţi ani, domnule Beligan. În seara când am văzut «Egoistul» am simţit o altfel de fericire, fericirea de a fi contemporan cu un asemenea actor şi om… vă mulţumesc. Anul acesta atât i-am cerut Moşului: cartea dumneavoastră“.

Infografie cu viaţa lui Radu Beligan: Claudiu Bolozan pentru Ziarul Metropolis; Foto: Petrică Tănase

25
/01
/24

Muzica și poveștile se întâlnesc la Teatrelli într-un nou concept de spectacol sonor, creat de Mădălina Pavăl și Alexei Țurcan, împreună cu alți 10 muzicieni talentați. GAZDA redefinește sonoritățile românești și propune spectatorilor un alt mod de a se bucura de muzică – umăr lângă umăr cu artiștii răspândiți prin sala transformată într-o sufragerie, pregătiți să dăruiască povești din culisele creației.

25
/01
/24

Festivalul DIPLOMA Show, un proiect The Institute, lansează seria de podcasturi Friends of the Arts, produsă de Black Rhino Radio și moderată de Artemisa Pascu. Friends of the Arts - A DIPLOMA Show Podcast continuă misiunea proiectului de a promova și susține tinerii artiști, designeri și arhitecți.

25
/01
/24

Gaep anunță reprezentarea lui Théo Massoulier. Artistul stabilit la Lyon este cunoscut pentru asamblaje în care coexistă elemente minerale, plante și artefacte și care fac trimitere la culturile biologice din laborator sau la mici matrice prebiotice. Recent, el a început să dezvolte o serie de picturi cu basoreliefuri inedite, acționate magnetic. Prima lui expoziție personală la Gaep – și prima din București – se va deschide la finalul lunii februarie.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.

23
/01
/24

ISTORIA ne ajută să călătorim în trecutul persoanelor, familiilor, comunităților, popoarelor, Lumii întregi. Ea ne învăţă să întelegem o hartă, o haină, o clădire, o ruină, o fotografie, o gravură, un document vechi, o piesă de muzeu sau chiar un tablou. Cine ştie Istorie, va înțelege mai bine comunitatea şi lumea în care trăieşte azi!

23
/01
/24

Miercuri, 24 ianuarie, ziua în care Unirea Principatelor Române este celebrată la nivel național prin numeroase festivități și manifestări culturale, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București oferă publicului oportunitatea de a descoperi tainele limbajului universal al artei prin intermediul expoziției momentului, „Universul lui Salvador Dalí”, deschisă la Hanul Gabroveni din centrul Capitalei.

22
/01
/24

Teatrul Național „I.L. Caragiale” București își începe anul în Sala Mare, cu „Opera de trei parale” de Bertolt Brecht, această ars poetica și demonstrație practică a teatrului epic, acest punct de cotitură teatral, tablă de șah cu toți pionii murdari, busolă morală fără ac, și matrioșkă a răului.

22
/01
/24

Art Safari revine în această primăvară cu o ediție ce marchează un deceniu de existență. În prim plan, marii maeștri ai artei românești: Eustațiu Stoenescu, Grigorescu, Tonitza, Luchian, Pallady, Baba, Petrașcu, Mützner, Dărăscu, Ressu, Iser. Noul sezon prezintă 5 expoziții de artă, ce pot fi văzute în perioada 8 martie-28 iulie, la Palatul Dacia-România de pe Lipscani.

22
/01
/24

Anul acesta, Teatrul Tamási Áron celebrează Ziua Culturii Maghiare prin deschiderea a trei spaţii de întâlnire : luni, 22 ianuarie, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului, spectatorii din Sfântu Gheorghe pot urmări spectacolul "Voiam să mă revolt cu voi", o producţie a Teatrului Naţional din Târgu Mureş, în regia lui Aba Sebestyén; în aceeași zi, Trupa Tamási Áron joacă una dintre producţiile sale de succes, Floarea Soarelui, în regia lui Radu Afrim, pe scena Teatrului Naţional din Târgu Mureş; miercuri, 24 ianuarie, la Braşov, va fi lansată cartea despre viaţa actorului Nemes Levente, fostul director al Teatrului Tamási Áron.