Radu Beligan prezintă „Teatru“, o nouă emisiune pe TVR 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/radu-beligan-prezinta-teatru-o-noua-emisiune-pe-tvr-2/

„Teatru”, noul ciclu de producţii teatrale, premiere absolute, prezentat de Radu Beligan, va fi deschis în 7 octombrie de „Regina mamă”, o dedicaţie în două părţi pentru „regina scenei româneşti” – Olga Tudorache – care îşi aniversează ziua de naştere pe 11 octombrie.

Un articol de |7 octombrie 2013

Emisiunile „Teatru”, cu Radu Beligan, „România e frumoasă”, prezentată de Eveline Păuna şi „5 minute de istorie cu Adrian Cioroianu” fac parte din grila de toamnă a TVR 2.

Astfel, de la ora 13.00, un tronson zilnic, de luni până vineri, dedicat concertelor înregistrate în cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu”, ediţia a XXI-a, va debuta de luni, 7 octombrie, cu orchestra Staatskapelle Berlin. Desemnată de cinci ori în ultimii 12 ani drept Orchestră Anului, Staatskapelle Berlin este una dintre cele mai vechi orchestre din lume, având o tradiţie de peste 450 de ani.

Jurnalistul Marius Constantinescu va avea un scurt preambul al înregistrărilor programate, şi anume: Giuseppe Verdi – „Quattro pezzi sacri” şi „Uvertura la Traviata”.

De asemenea, din această toamnă, istoricul Adrian Cioroianu va aduce la TVR 2, de luni până vineri, de la ora 14.20, o scurtă incursiune zilnică în istoria României, în 101 poveşti adevărate, „5 minute de istorie cu Adrian Cioroianu”.

Selectate şi relatate de Adrian Cioroianu, decanul Facultăţii de Istorie a Universităţii din Bucureşti, aceste momente din istoria noastră vor încerca să creeze cea mai frumoasă poveste ce cuprinde momente importante ale României, de la coroana Regelui Carol I şi până la vizitele în străinătate ale lui Nicolae Ceauşescu, de la războaiele pe care le-a câştigat şi până la tratatele care i-au modificat frontierele.

Totodată, emisiunea magazin „România frumoasă” revine din această toamnă la TVR 2 cu un nou sezon, pe tronsonul consacrat, având o nouă gazdă. Este vorba de Eveline Păuna, care îi invită pe telespectatori să descopere împreună, zilnic, de luni până vineri, partea pozitivă a lumii care ne înconjoară.

Radu Beligan prezintă mari actori în mari spectacole

„Teatru”, noul ciclu de producţii teatrale, premiere absolute, prezentat de Radu Beligan, va fi deschis în 7 octombrie de „Regina mamă”, o dedicaţie în două părţi pentru „regina scenei româneşti” – Olga Tudorache – care îşi aniversează ziua de naştere pe 11 octombrie.

Spectacolul „Regina mamă”, cu Olga Tudorache şi Marius Bodochi, în regia lui Gelu Colceag, poate fi urmărit la TVR 2, de la 20.10, luni, 7 octombrie – partea I şi luni, 14 octombrie – partea a II-a. Semnată de Manlio Santanelli – unul dintre cei mai importanţi dramaturgi italieni contemporani, piesa aduce în scenă două personaje: Regina, o mamă autoritară şi posesivă, şi fiul ei, Alfredo, un jurnalist ratat şi nevrotic.

Citiţi şi: Radu Beligan: „Sunt un băiat de la ţară, iar băiatul ăsta a luat masa cu Regina Angliei“

Ajuns în casa mamei sale bolnave sub pretextul dorinţei de a o îngriji, Alfredo vine cu intenţia ascunsă şi cinică de a-şi salva cariera printr-un reportaj de senzaţie, consemnând în detaliu ultimele zile şi moartea bătrânei doamne. Între cei doi protagonişti se menţine un raport ciudat, de aparentă animozitate, de agresivitate verbală, o relaţie tensionată care, treptat, se destinde sub povara amintirilor pentru ca în finalul surprinzător să capete accente tragice.

Radu Beligan o prezinta pe Olga Tudorache

Spectacolul cu Olga Tudorache va fi precedat de o scurtă prezentare făcută de marele actor Radu Beligan

Radu Beligan va reveni pe scenă într-un nou rol, la Teatrul Metropolis din Bucureşti, în această toamnă, în 2013.

El va juca într-o piesă românească, modernă, scrisă de Mona Radu, „Lecţia de violoncel“. Felix Alexa va regiza un spectacol după această piesă, în care vor mai juca Lamia Beligan, fiica lui Radu Beligan, Marius Manole şi Rodica Ionescu.

De asemenea, de la ora 23.10, „Cinematograful de artă”, un noul ciclu TVR 2, va fi deschis de o producţie europeană cu un palmares impresionant. Este vorba de filmul „Şi inima mi se opri în loc/ De battre mon couer s’est arrete”, în regia lui Jacques Audiard, cu Romain Duris, Niels Arestrup şi Linh Dan Pham.

Regizorul Laurenţiu Damian va face o scurtă prezentare filmului care a câştigat 8 premii Cezar în 2006, precum şi un premiu BAFTA (în 2006, pentru cel mai bun film străin) şi un prestigios trofeu „Ursul de Argint” (în 2006, pentru cea mai bună muzică – la Festivalul de Film de la Berlin).

Producţia prezintă drama lui Tom, un tânăr agent imobiliar de 28 de ani. Pe vremuri visa să devină pianist, ca mama lui, dar a renunţat odată cu moartea acesteia. Supus şantajului afectiv, adoptând perversitatea morală a tatălui, Tom trăieşte într-o lume dominată de violenţă şi a ajuns un afacerist fără scrupule.

Însă totul se schimbă când îl reîntâlneşte pe fostul impresar al mamei sale, care-i propune să dea o audiţie. Simţind că vechea pasiune pentru muzică i se reaprinde în suflet, Tom începe să se pregătească serios, cu ajutorul unei studente chineze. Dar viaţa dublă îl macină şi, în curând, va trebui să ia o decizie.

Foto cu Radu Beligan: Petrică Tănase

28
/10
/20

Astăzi, 28 octombrie, de ziua de naștere a pictoriței basarabene Valentina Rusu Ciobanu (100 de ani), Asociația pentru cultură și arte ARBOR lansează în premieră producțiile multimedia #100VRC Valentina Rusu Ciobanu: viața și opera și VRC Atelier ’85, atelierul artistei din anul 1985, reconstituit în realitate virtuală.

27
/10
/20

Arta urbană este în jurul nostru, de cele mai multe ori este necesar doar să ne ridicăm privirea şi vom observa diferite forme de artă. Observăm de la stencils, la stickere, la graffiti şi instalaţii stradale, cât şi una dintre cele mai perisabile forme de artă urbană, cea realizată în cretă. Un articol de Mihaela Ion.

27
/10
/20

Itinerama – Țara Făgărașului la București aduce, în perioada 28 octombrie – 15 noiembrie, evenimentul „Povestiri din Țara Făgărașului”, un proiect foto-video semnat de Adriana Lucaciu, care își propune să deschidă curiozitatea publicului bucureștean pentru ținutul istoric din Transilvania, aflat la nici patru ore distanță de capitală.

26
/10
/20

„Arcașul fără arc. Poveşti, pilde și vorbe de duh din China, Japonia și Coreea alese, traduse și prefațate de Ștefan Liiceanu” este un volum captivant despre Asia Orientală, apărut în această lună la Editura Humanitas, din care vă oferim o povestire în exclusivitate. Ediția include ilustrații de Mihail Coșulețu.

26
/10
/20

Pentru lecturile din serile lungi de toamnă, vă propunem un roman nominalizat la Premiul Strega 2019, recent apărut și în limba română, la Editura Polirom: „Adio, fantasme”, de Nadia Terranova (traducere din italiană de Cerasela Barbone).

23
/10
/20

Teatrul Național Iași, alături de poporul din Belarus, în proiectul „Belarus(ia) ̶ Lecturi la nivel mondial” Belarus(sia) Worldwide Reading Project), cu un eveniment excepțional: INSULTAȚI. BELARUS(IA) de Andrei Kureichik. Luni, de la ora 19:00, la Sala Teatru³, spectacol-lectură în cadrul proiectului LECTURI³.

23
/10
/20

„Desigur, cel mai important în perioada aceasta este să fim sănătoși și să facem ca lucrurile să continue să meargă cât de cât într-o normalitate, de la școală și familiile noastre și până la joburi – care sunt în pericol, în special cele ale free-lancerilor din domeniul cultural și al organizării de evenimente. Altfel însă, e important și să încercăm să ne păstrăm pe cât se poate obiceiurile din viața noastră de dinainte – inclusiv cele care nu sunt necesare supraviețuirii imediate, cum sunt cele culturale în general și un festival de film în particular. Căci da, nu se oprea lumea în loc dacă nu organizam noi ediția a 11-a a Les Films de Cannes à Bucarest – însă ne-am încăpățânat tocmai pentru fărâma de normalitate pe care continuarea acestei tradiții o aduce în viața noastră” spune Cristian Mungiu, inițiatorul festivalului.

22
/10
/20

Săptămâna aceasta, marele regizor, scenarist și actor Nikita Mihalkov, laureat al premiului Oscar, a împlinit 75 de ani, iar TVR 2 îl aniversează programând două dintre filmele sale reprezentative. Bărbierul din Siberia”, cu Julia Ormond, Oleg Menşikov şi Richard Harris – sâmbătă, la Filmul săptămânii şi Ochi negri (OCI CIORNIE), cu inegalabilul actor Marcello Mastroianni - duminică, la Filmul de Artă.

22
/10
/20

Asociația Culturală Control N a lansat în această săptămână prima ediție a programului educațional De Trei Ori (Poveste. Monolog. Scenariu) – ateliere de autocunoaștere prin scris, care se va desfășura în perioada 19 octombrie – 6 noiembrie, în varianta online, cu 30 de elevi din clasele a VI-a și a VII-a din trei școli bucureștene: Școala Gimnazială Nr. 197, Școala Gimnazială Nr. 169 și Școala Gimnazială “Sfinții Constantin și Elena”.