Radu Beligan prezintă „Teatru“, o nouă emisiune pe TVR 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/radu-beligan-prezinta-teatru-o-noua-emisiune-pe-tvr-2/

„Teatru”, noul ciclu de producţii teatrale, premiere absolute, prezentat de Radu Beligan, va fi deschis în 7 octombrie de „Regina mamă”, o dedicaţie în două părţi pentru „regina scenei româneşti” – Olga Tudorache – care îşi aniversează ziua de naştere pe 11 octombrie.

Un articol de |7 octombrie 2013

Emisiunile „Teatru”, cu Radu Beligan, „România e frumoasă”, prezentată de Eveline Păuna şi „5 minute de istorie cu Adrian Cioroianu” fac parte din grila de toamnă a TVR 2.

Astfel, de la ora 13.00, un tronson zilnic, de luni până vineri, dedicat concertelor înregistrate în cadrul Festivalului Internaţional „George Enescu”, ediţia a XXI-a, va debuta de luni, 7 octombrie, cu orchestra Staatskapelle Berlin. Desemnată de cinci ori în ultimii 12 ani drept Orchestră Anului, Staatskapelle Berlin este una dintre cele mai vechi orchestre din lume, având o tradiţie de peste 450 de ani.

Jurnalistul Marius Constantinescu va avea un scurt preambul al înregistrărilor programate, şi anume: Giuseppe Verdi – „Quattro pezzi sacri” şi „Uvertura la Traviata”.

De asemenea, din această toamnă, istoricul Adrian Cioroianu va aduce la TVR 2, de luni până vineri, de la ora 14.20, o scurtă incursiune zilnică în istoria României, în 101 poveşti adevărate, „5 minute de istorie cu Adrian Cioroianu”.

Selectate şi relatate de Adrian Cioroianu, decanul Facultăţii de Istorie a Universităţii din Bucureşti, aceste momente din istoria noastră vor încerca să creeze cea mai frumoasă poveste ce cuprinde momente importante ale României, de la coroana Regelui Carol I şi până la vizitele în străinătate ale lui Nicolae Ceauşescu, de la războaiele pe care le-a câştigat şi până la tratatele care i-au modificat frontierele.

Totodată, emisiunea magazin „România frumoasă” revine din această toamnă la TVR 2 cu un nou sezon, pe tronsonul consacrat, având o nouă gazdă. Este vorba de Eveline Păuna, care îi invită pe telespectatori să descopere împreună, zilnic, de luni până vineri, partea pozitivă a lumii care ne înconjoară.

Radu Beligan prezintă mari actori în mari spectacole

„Teatru”, noul ciclu de producţii teatrale, premiere absolute, prezentat de Radu Beligan, va fi deschis în 7 octombrie de „Regina mamă”, o dedicaţie în două părţi pentru „regina scenei româneşti” – Olga Tudorache – care îşi aniversează ziua de naştere pe 11 octombrie.

Spectacolul „Regina mamă”, cu Olga Tudorache şi Marius Bodochi, în regia lui Gelu Colceag, poate fi urmărit la TVR 2, de la 20.10, luni, 7 octombrie – partea I şi luni, 14 octombrie – partea a II-a. Semnată de Manlio Santanelli – unul dintre cei mai importanţi dramaturgi italieni contemporani, piesa aduce în scenă două personaje: Regina, o mamă autoritară şi posesivă, şi fiul ei, Alfredo, un jurnalist ratat şi nevrotic.

Citiţi şi: Radu Beligan: „Sunt un băiat de la ţară, iar băiatul ăsta a luat masa cu Regina Angliei“

Ajuns în casa mamei sale bolnave sub pretextul dorinţei de a o îngriji, Alfredo vine cu intenţia ascunsă şi cinică de a-şi salva cariera printr-un reportaj de senzaţie, consemnând în detaliu ultimele zile şi moartea bătrânei doamne. Între cei doi protagonişti se menţine un raport ciudat, de aparentă animozitate, de agresivitate verbală, o relaţie tensionată care, treptat, se destinde sub povara amintirilor pentru ca în finalul surprinzător să capete accente tragice.

Radu Beligan o prezinta pe Olga Tudorache

Spectacolul cu Olga Tudorache va fi precedat de o scurtă prezentare făcută de marele actor Radu Beligan

Radu Beligan va reveni pe scenă într-un nou rol, la Teatrul Metropolis din Bucureşti, în această toamnă, în 2013.

El va juca într-o piesă românească, modernă, scrisă de Mona Radu, „Lecţia de violoncel“. Felix Alexa va regiza un spectacol după această piesă, în care vor mai juca Lamia Beligan, fiica lui Radu Beligan, Marius Manole şi Rodica Ionescu.

De asemenea, de la ora 23.10, „Cinematograful de artă”, un noul ciclu TVR 2, va fi deschis de o producţie europeană cu un palmares impresionant. Este vorba de filmul „Şi inima mi se opri în loc/ De battre mon couer s’est arrete”, în regia lui Jacques Audiard, cu Romain Duris, Niels Arestrup şi Linh Dan Pham.

Regizorul Laurenţiu Damian va face o scurtă prezentare filmului care a câştigat 8 premii Cezar în 2006, precum şi un premiu BAFTA (în 2006, pentru cel mai bun film străin) şi un prestigios trofeu „Ursul de Argint” (în 2006, pentru cea mai bună muzică – la Festivalul de Film de la Berlin).

Producţia prezintă drama lui Tom, un tânăr agent imobiliar de 28 de ani. Pe vremuri visa să devină pianist, ca mama lui, dar a renunţat odată cu moartea acesteia. Supus şantajului afectiv, adoptând perversitatea morală a tatălui, Tom trăieşte într-o lume dominată de violenţă şi a ajuns un afacerist fără scrupule.

Însă totul se schimbă când îl reîntâlneşte pe fostul impresar al mamei sale, care-i propune să dea o audiţie. Simţind că vechea pasiune pentru muzică i se reaprinde în suflet, Tom începe să se pregătească serios, cu ajutorul unei studente chineze. Dar viaţa dublă îl macină şi, în curând, va trebui să ia o decizie.

Foto cu Radu Beligan: Petrică Tănase

08
/02
/17

Editura Humanitas Fiction lansează, astăzi, de la ora 19.00, la Librăria din Cişmigiu, volumul de nuvele istorice Firmanul orb de Ismail Kadare, recent publicat în colecţia Raftul Denisei. La eveniment participă scriitorii Ana Barton şi Vlad Zografi, traducătorul Marius Dobrescu şi editorul Denisa Comănescu.

07
/02
/17

Corul „Preludiu” condus de maestru Voicu Enachescu concertează în proiectul Clasic e fantastic. Cum să înţelegem muzica. Evenimentul va avea loc duminică, 19 Februarie 2017, între orele 11:00 – 13:00, la Sala Mare a Ateneului Român.

07
/02
/17

Când tradiţia îţi rămâne străină, când te crezi demiurg, în măsură să hotărăşti soarta a milioane de oameni, poţi desfigura un oraş. Consecinţe nebănuite se întind apoi pe zeci de ani. Aşa s-a întâmplat cu Bucureştiul nostru, supus unui experiment de „sistematizare” barbară care i-a adus o tristă faimă: oraşul cu cele mai cumplite distrugeri în vreme de pace.

07
/02
/17

Într-o zi de 7 februarie Charlie Chaplin debuta în rolul care îi va aduce celebritatea, micul Vagabond - Charlot. Tot într-o zi de 7 februaraie  faimosul cuplu Stroe şi Vasilache prezenta în premieră "Bing-bang", primul film sonor realizat la Bucureşti cu o aparatură construită de inginerul roman Argani.

06
/02
/17

Dublă aniversare pe TVR 2, în această seară (6 februarie), de la ora 21.10: "Insula", de Mihail Sebastian a avut premiera în 1947, an în care s-a născut Vladimir Găitan, actor în distribuţia spectacolului. "Insula" a avut premiera acum 70 de ani, în 1947, la Teatrul Municipal, în regia lui Mircea Șeptilici.

06
/02
/17

INIȚIATIVĂ. Teatrul Metropolis, condus de George Ivașcu, propune, la zece ani de la înființare, un spectacol aniversar, în care vor juca zece actori de până în treizeci de ani. Ei au fost selectați de maeștri ai scenei românești de astăzi în cadrul Galei Metropolis 10 ani, eveniment care a avut loc pe 14 decembrie 2016.

06
/02
/17

Cele peste două mii de cărți din casa mea au pornit un miting neautorizat, supărate ca de cinci zile nu am mai citit un rând, lucru care nu s-a mai întâmplat de două ori în ultimii treizeci de ani.

06
/02
/17

Cineastul Damien Chazelle a fost recompensat cu marea distincție acordată la cea de-a 69-a ediție anuală a premiilor Sindicatului Regizorilor Americani - The Directors Guild of America (DGA Awards) pentru comedia muzicală romantică "La La Land". Premiul obținut de regizorul filmului "La La Land" consolidează poziția de favorită la Oscar a peliculei din distribuția căreia fac parte Ryan Gosling și Emma Stone.

06
/02
/17

După o lungă pauză, “Două loturi”, unul din cele mai premiate spectacole ale Teatrului Național din Bucureşti, va putea fi văzut din nou de spectatori, de astă dată pe scena Sălii Pictura, joi 9 și vineri 10 februarie 2017, de la ora 20.00.

06
/02
/17

Într-o zi de 6 februarie se nășteau scriitorul român Geo Bogza, cineaștii François Truffaut și Jim Sheridan și cântăreții Natalie Cole, Bob Marley, Axl Rose și Cătălin Crișan. Tot într-o zi de 6 februarie (1898) avea loc, la Paris, premiera "Poemei romane", compusa de George Enescu, pe atunci în vârstă de 16 ani.

05
/02
/17

În cadrul VAULT Festival 2017, în perioada 8-12 februarie, Atelier Studio Theatre şi Institutul Cultural Român prezintă la Londra premiera britanică a cunoscutei piese a lui Matei Vişniec „Şi cu violoncelul ce facem?”

03
/02
/17

Marele Bal al Operei din Cluj Napoca va avea loc, în acest an, pe 4 martie 2017, la un sfert de secol, de la prima ediţie. Eveniment unic de impact național, amplă manifestare cultural-artistică polivalentă şi gală dedicată valorii, devenit tradiţie la Cluj, Marele Bal al Operei ajunge la cea de-a XXII-a ediţie.

03
/02
/17

Universitatea de Arte din Târgu-Mureș și Teatrul Nottara, în colaborare cu Institutul Italian de Cultură din București, prezintă miercuri, 8 februarie 2017, de la ora 19:30, în sala „George Constantin“ a Teatrului Nottara, spectacolul-lectură Dama de cupă de Gianni Spezzano, piesa câștigătoare a Concursul European de Dramaturgie PopDrama.

03
/02
/17

Teatrul Tineretului are plăcerea de a anunța cea dintâi premieră a anului 2017: Un stejar de Tim Crouch, regia Bobi Pricop. Reprezentațiile vor avea loc cu participarea extraordinară a actorilor Claudiu Bleonț și Ana Ciontea, în zilele de sâmbătă, 4 februarie, și duminică, 5 februarie, de la ora 19.00.