Radu Jude şi Ana Ularu, la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes
https://www.ziarulmetropolis.ro/radu-jude-si-ana-ularu-la-festivalului-de-film-de-la-cannes/

Scurtmetrajul “Trece şi prin perete/ It can pass through the wall”, de Radu Jude – o adaptare liberă după povestirea lui Cehov “În magazie”, a fost selecţionat în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes 2014.

Un articol de Petre Ivan|23 aprilie 2014

Regizorul Radu Jude se întoarce la Festivalul de la Cannes cu cel mai nou scurtmetraj al său, după ce filmul „O umbră de nor” a avut premiera mondială, anul trecut, în aceeaşi secţiune.

Scenariul filmului „Trece şi prin perete” poartă semnătura lui Radu Jude, imaginea a fost realizată de Marius Panduru, Cătălin Cristuţiu s-a ocupat de montaj, în timp ce sound design-ul este semnat de Dana Bunescu, scenografia, de Adi Cristea, iar costumele, de Maria Pitea, notează Mediafax.

Din distribuţie fac parte Sofia Nicolaescu, pe care publicul o va recunoaşte din multipremiatul lungmetraj „Toată lumea din familia noastră”, Ion Arcudeanu, Marcel Horobeţ, Gabriel Spahiu şi Alecu Jude.

Scurtmetrajul „Trece şi prin perete” este o adaptare liberă după povestirea „În magazie”, de A. P. Cehov şi este o producţie 100% independentă realizată de Micro Film în coproducţie cu Mitra Film şi Cinelabs Romania. Producătorii scurtmetrajului sunt Radu Jude şi Ada Solomon.

Quinzaine des Réalisateurs este o secţiune specială din cadrul Festivalului de Film de la Cannes, care are ca scop prezentarea varietăţii de expresie din cinematografia mondială.

* * * * *

Un alt scurtmetraj, „L1-L5”, regizat de Letiţia Roşculeţ şi produs de Cloud9film, cu Ana Ularu în rolul principal, a fost selectat la Cannes, în secţiunea Short Film Corner.

Radu Jude

Inspirat din fapte reale, „L1-L5” spune povestea adevărată a regizoarei Letiţia Roşculeţ. Abordat într-un unghi subiectiv, filmul urmăreşte 60 de zile din viaţa unei femei care, după un accident de maşină, învaţă să retrăiască viaţa altfel.

Lansată în anul 2004, secţiunea Short Film Corner este un eveniment adresat exclusiv industriei cinematografice. Această secţiune oferă producătorilor şi regizorilor posibilitatea de a-şi prezenta filmele selecţionerilor de festivaluri, agenţilor, cumpărătorilor şi de a pune bazele unor viitoare colaborări.

La ediţia de anul acesta a Short Film Corner au fost selectate şi filmele româneşti: „12 minute”, de Nicolae Constantin Tănase, „Brigada neagră”, de Andrei-Nicolae Teodorescu, „Cadoul”, de Dumitru Grosei, „Calea Dunării”, de Sabin Dorohoi, „Catafalce”, de Radu Constantin Vasile, „Dry Bones”, de Luiza Pârvu, „Jurnal#2”, de Adina Pintilie, „Kazimir”, de Dorian Boguţă, „Kowalski”, de Andrei Creţulescu, „Rio 2016”, de Bianca Rotaru, „Rost”, de Şerban Georgescu, „Shtorzina”, de Radu Mihai, „Tuns, ras şi frezat”, de Bogdan Mureşanu, şi „Vocea a doua”, de Daniel Sandu, informează Mediafax.

Cea de-a 67-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes se va desfăşura în perioada 14 – 25 mai.

Foto cu Radu Jude şi L1-L5 – cinemagia

21
/08
/17

„Eu nu am devenit actor, eu m-am născut actor“ - Toma Caragiu; „Eu nu pot să mă despart de scenă“ - Jean Constantin. Într-o zi de 21 august, la diferenţă de doi ani, se năşteau doi dintre cei mai mari actori români.

16
/08
/17

Actrița Cristina Flutur joacă personajul Alice în lungmetrajul „Grain”, o coproducție Turcia-Germania-Franța-Suedia, selectat în competiția oficială la Festivalul de Film de la Sarajevo, cel mai important eveniment de gen din Europa de Sud-Est. Filmul „Grain” este regizat de regizorul turc Semih Kaplanoglu, câștigătorul Ursului de Aur la a 60-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin.

14
/08
/17

Mrs. Fang, un film documentar al regizorului chinez Wang Bing despre ultimele zile ale unei femei care suferă de Alzheimer, a câștigat Leopardul de Aur, la Festivalul Internațional de Film de la Locarno 2017. Franțuzoaica Isabelle Huppert a fost recompensată cu premiul pentru cea mai bună actriță, pentru rolul său din filmul Madame Hyde.

11
/08
/17

Ediția cu numărul șase a Festivalului de Film Horror și Fantastic Lună Plină a început joi, 10 august. Filmul de deschidere, norvegianul Casa, o poveste cu război și exorcizări, a rulat la grădina Melies. „Este cel mai puțin formal festival pe care îl organizăm și asta ne place cel mai tare. În fiecare an pare că o luăm de la capăt cu organizarea lui, iar această improvizație ne bucură: Lună Plină este cel mai liber festival posibil”, a spus directorul festivalului, Oana Giurgiu.

09
/08
/17

În acest final de săptămână, nimeni nu mai doarme în Biertan. De joi până duminică, între 10 și 13 august, cât ține ediția cu numărul șase a Festivalului de Film Horror & Fantastic Lună Plină, somnul este o activitate tangențială și pur facultativă.

09
/08
/17

Michel Franco a fost recompensat, luni, 7 august, cu Trofeul ANONIMUL pentru contribuția sa la frumusețea cinematografiei universale. ANONIMUL 14 se desfășoară în perioada 7—13 august la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării.