Razvan Tupa – poezie românească pe urmele lui Brâncuşi, la New York
https://www.ziarulmetropolis.ro/razvan-tupa-poezie-romaneasca-pe-urmele-lui-brancusi-la-new-york/

Din 11 octombrie până pe 5 noiembrie, un poet român (care lucrează pe tema Constantin Brancusi) participă alături de alţi 10 autori din toată lumea la un program de rezidenţă al fundaţiei OMI din New York.

Un articol de Andrada Văsii|25 octombrie 2013

Din 11 octombrie până pe 5 noiembrie, Razvan Tupa participă alături de alţi 10 autori din toată lumea la un program de rezidenţă al fundaţiei OMI din New York.

Poetul Razvan Tupa a fost selectat, în urma unui concurs de proiecte, pentru o rezidenţă de creaţie în această toamnă la reputata Ledig House, la două ore distanţă de metropola americană.

Proiectul lui Razvan Tupa include un eseu despre poetica relaţională şi o serie de poeme inspirate de povestea expoziţiilor lui Constantin Brâncuşi în America.

Programul dedicat scriitorilor de fundaţia americană OMI a fost iniţiat în 1992 şi este dedicat editorului german Heinrich Maria Ledig-Rowohlt care a colaborat cu Thomas Wolfe, William Faulkner, Yukio Mishima, Jean-Paul Sartre, Vladimir Nabokov, John Updike, Toni Morrison şi Thomas Pynchon.

Poezie artistică, alături de Razvan Tupa la New York

Scriitorii invitaţi la Ledig House beneficiază de întâlniri cu editori şi autori din New York, pe 3 noiembrie fiind programată o lectură a rezidenţilor din această toamnă în East Village. De-a lungul anilor, printre bursierii programului s-au numărat autori ca Mihail Şişkin, Colum McCann sau Kiran Desai.

Participarea poetului român la rezidenţă este sponsorizată de ICRNY şi include o lectură la Browery Poetry Bar, una dintre cele mai efervescente scene de poezie new-yorkeze.

Razvan Tupa s-a născut la Brăila în 1975. Până acum a participat la festivaluri, ateliere şi lecturi de poezie în Bucureşti, Constanţa, Timişoara, Cluj-Napoca, Sibiu, Buzău, Chişinau şi în străinătate (Banska Stiavnica, Berlin, Bratislava, New York, Paris, Praga, Roma).

Razvan Tupa

Razvan Tupa – lectură publică la Legere live

Între 2005 si 2010 a organizat întâlnirile „Poeticile cotidianului”, iar din 2010 a lansat un proiect de încurajare a interacţiunii poetice pornind de la formularea unor principii de poetică relaţională. Cel mai recent volum al său, „poetic. cerul din delft şi alte corpuri româneşti”, a apărut la Casa de Editură Max Blecher în 2011.

Text preluat în parteneriat cu Modernism.ro

Foto credit: Modernism.ro, Octavia Vasile, Razvan Tupa

22
/12
/18

Editura Litera a anunțat lista celor mai vândute titluri din 2018. Printre acestea, „Povestea mea”, de Michelle Obama, și „Ordinea de zi”, de Éric Vuillard (Prix Goncourt).

14
/12
/18

Marți, 18 decembrie, de la ora 19.00, la Sala Union a Cinematecii Române, va avea loc lansarea volumului „Păcatul originar. O autobiografie” de Anthony Quinn, publicat la Editura Nemira, în colecția Yorick.

05
/12
/18

În această seară, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) se lansează romanul Scara lui Iakov de Ludmila Uliţkaia, tradus în limba română de Gabriela Russo, bestseller Gaudeamus 2018, recent apărut în colecția Raftul Denisei, un roman-parabolă, „o saga de familie traversând patru generații și un secol de cultură rusă, căreia îi dă glas o femeie uluitoare“ (Il Giornale).

30
/11
/18

Vă invităm să ne amintim de regina cu rol neîndoielnic în realizarea României Mari, Maria a României (n. 29 octombrie 1875 - d. 18 iulie 1938), așa cum a surprins-o celebrul scriitor, diplomat și călător al perioadei interbelice – francezul Paul Morand, în volumul „București” (editura Humanitas).

27
/11
/18

Marți, 4 decembrie, de la ora 16.00, la Clubul Teatrelli din București va avea loc lansarea celui de-al zecelea volum semnat de Octavian Saiu: „Clipa ca imagine. Teatru și fotografie”, publicat la Editura Nemira.

23
/11
/18

"Suntem urmaşii a tot ce s-a întâmplat în această ultimă sută de ani, începută prin miraculosul efort care a dat sens mileniilor anterioare.(...)" - Ana Blandiana. Cunoscuta scriitoare va susţine conferinţa cu tema "Centenarul, un exerciţiu de exorcizare", duminică, 2 decembrie, de la ora 11.00, la Sala Pictura a TNB.

22
/11
/18

Regina Elena este una dintre reginele a căror viață o cunoaștem mai puțin, o regină mamă între suferință și bucurie, dragoste de popor, datorie de neam, dar și frica de a fi departe de fiul ei Mihai. Un creuzet de iubire și speranță, de frică și îndoială, dar și bunătate și împăcare sufletească. Regina - mamă Elena, Mariajul și Despărțirea de Carol al II-lea din colecția Istorie cu blazon, de la Corint, este o carte de o frumusețe uluitoare.

20
/11
/18

CĂRȚI DE NEOCOLIT Pierre Larousse (1817-1875) e unul dintre rarii noștri semeni al căror nume e scris uneori cu literă mică. Într-o bibliotecă poți auzi solicitarea: ”Dă-mi, te rog, un larousse!” Și asta pentru că  instrumentul de lucru care poartă acest nume cuprinde un bagaj de cunoștințe impresionant, în măsură să informeze pe cititor în cele mai variate domenii.

19
/11
/18

În această seară, de la ora 17.00, va avea loc, online si offline, conferința  „Centenarul femeilor în arta româneasca” la care sunt invitați să prezinte studii specializate Ioana Vlasiu, Luiza Barcan, Cristian Vasile si Radu Popica. Cosmin Nasui, curatorul proiectului, va prezenta publicația cu titlul omonim, al doilea volum, parte a proiectului editorial  Lada de Gunoi a Istoriei”. În spațiul conferinței va fi prezentă o micro-expoziție cu elemente de cultură vizuală dedicate artistelor care au trăit și lucrat în România din 1918 în prezent.