Razvan Vasilescu, 60. La mulţi ani!
https://www.ziarulmetropolis.ro/razvan-vasilescu-60-la-multi-ani/

Razvan Vasilescu s-a nascut pe 14 august 1954, la Ploiesti. Actor de film, teatru şi televiziune, Vasilescu s-a apucat de actorie după ce l-a vazut pe Jean Gabin la televizor: „Aveam vreo 7-8 ani, priveam la televizor si l-am vazut pe Jean Gabin. Si-atunci am zis: Vreau sa ma fac ca asta! Artist de cinema!”

Un articol de Petre Ivan|14 august 2014

Razvan Vasilescu a parcurs încet dar sigur drumul spre consacrare în cinema. După debutul din Un om în loden (1979, Nicolae Mărgineanu) s-a remarcat într-o apariţie scurtă dar percutantă, în Ştefan Luchian al aceluiaşi Mărgineanu.

În 1981 Lucian Pintilie l-a inclus în distribuiţia de mare prestigiu a controversatului De ce trag clopotele, Mitică? Un deceniu mai târziu dă lovitura cu rolul din Balanţa lui Pintilie. Tot în filmele lui Pintilie se va remarca cu roluri memorabile în Prea târziu, Niki Ardelean, colonel în rezervă, O vară de neuitat şi Terminus Paradis.

Este solicitat, de asemenea, de regizori ca Radu Mihăileanu, în Trahir şi Train de vie, Mircea Veroiu, în Craii de Curtea Veche, Sergiu Prodan şi Viorica Mesina, în Patul lui Procust, Şerban Marinescu, în Magnatul, Dan Piţa, în Second Hand, Femeia visurilor şi Ticăloşii etc.

Tot pe tărâmul filmului, Răzvan Vasilescu va fi unul dintre pilonii de bază ai filmului Marfa şi banii, de Cristi Puiu, dar şi unul al peliculei lui Cristian Nemescu, California Dreamin’ (nesfârşit). În ultimii ani a apărut în filme ca Portretul luptătorului la tinereţe şi Undeva la Palilula, debutul în film al lui Silviu Purcărete.

“60 de ani e o vârstă la care atunci când eram tânăr mă gândeam că deja voi fi bătrân. Sunt cam vreo 77 de milioane de oameni de vârsta asta şi, cu toată diversitatea, avem ceva în comun: părinţii noştri au avut dreptate, totul a trecut atât de repede. Genialul Einstein, inventatorul primei coafuri afro pentru albi, este cel care a descoperit teoria relativităţii decadelor. Fiecare decadă trece de două ori mai repede ca precedenta.” Răzvan Vasilescu

Foto cu Razvan Vasilescu – cinemagia

19
/07
/17

La finele anului 2016, Franța își arăta gratitudinea față de Vladimir Cosma într-un spectacol aniversar unic. Peste 3.500 de persoane au aplaudat, în picioare, la finalul concertului triumfal al compozitorului român, aflat la pupitrul Orchestrei Române de Tineret, prin care acesta aniversa, la Palatul Congreselor din Paris, 50 de ani de activitate artistică de succes.

19
/07
/17

CRONICĂ DE FILM Pentru a reda încărcătura uriaşă – deopotrivă istorică şi simbolică – a cunoscutei Bătălii de la Dunkerque din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Christopher Nolan aruncă în luptă un arsenal maiestuos în acest nou film al său, „Dunkirk”.

18
/07
/17

În această seară, de la ora 18.00, Institutul Cultural Român de la Viena prezintă, la sediul său, proiecţia reportajului în limba germană „Timişoara – vizita unui oraş în schimbare“ din seria „KulTOUR mit Holender“, realizată şi difuzată de postul de televiziune austriacă Servus TV. Evenimentul este programat cu ocazia aniversării lui Ioan Holender, care împlinește astăzi 82 de ani. Timişoara, orașul nașterii lui Ioan Holender, va fi Capitală Europeană a Culturii în anul 2021.

17
/07
/17

Caravana Filmelor TIFF revine în această vară, pentru a opta ediție, cu un program de filme noi, premiate, proiectate în aer liber pentru publicul din peste 15 orașe. Ecranul uriaș al Caravanei va fi amplasat în parcuri, piețe publice, amfiteatre și grădini de vară, de la mijlocul lunii iulie, până în septembrie. Spectatorilor li se pregătesc comedii, drame, thrillere animații, filme premiate în marile festivaluri și succese de casă. Intrarea este liberă.

17
/07
/17

O discuţie cu cineastul Alexandru Solomon despre ultimul său documentar, „Ouăle lui Tarzan”, şi vernisajul unei expoziţii cu fotografii din Petrila realizate de regizorul Andrei Dăscălescu se numără printre evenimentele conexe proiecţiilor la cea de-a patra ediţie a festivalului Ceau, Cinema!, care va avea loc în perioada 20-23 iulie la Timişoara şi Gottlob.

16
/07
/17

CRONICĂ DE FILM Despre o spectaculoasă docuficţiune poloneză cu viaţa de noapte a tinerilor din Varşovia. Şi despre un thriller elveţian care are ca protagonist un detectiv particular cu o minte tulburată. Acum, în iulie, în (unele) cinematografe.

15
/07
/17

Caravana Filmelor TIFF revine în această vară, pentru a opta ediție, cu un program de filme noi, premiate, proiectate în aer liber pentru publicul din peste 15 orașe. Ecranul uriaș al Caravanei va fi amplasat în parcuri, piețe publice, amfiteatre și grădini de vară, de la mijlocul lunii iulie, până în septembrie.

14
/07
/17

Un documentar regizat de Susan Lacy despre regizorul laureat al premiului Oscar Steven Spielberg va avea premiera la HBO pe 7 octombrie. Documentarul va examina în profunzime filmografia lui Spielberg, relevând modul în care experiențele sale i-au influențat munca și au transformat-o în timp.

12
/07
/17

Buzăul a devenit între 4 și 9 iulie, pe durata Festivalului Internațional de Film Buzz CEE, un spațiu original al filmelor și al cineaștilor. Cum a arătat a doua ediție a festivalului buzoian, aflați din rândurile care urmează.

12
/07
/17

Toate aceste nopți albe / All These Sleepless Nights, documentarul hibrid regizat de polonezul Michal Marczak, intră pe 28 iulie în cinematografele din țară, distribuit de Transilvania Film. Filmul a câștigat premiul pentru regie la competiția World Cinema - film documentar a Festivalului de la Sundance, și premiul publicului în competiția internațională a festivalului T-Mobile New Horizons IFF din Polonia.

11
/07
/17

Discuțiile privind viitorul actor care îi va da viață legendarului spion James Bond par să fi luat sfârșit, după ce cotidianul britanic The Mirror a relatat că producătoarea Barbara Broccoli l-a convins pe Daniel Craig să semneze pentru un al cincilea film al francizei.