“Realitatea din spatele imaginii”: programe pentru adolescenți în expoziţia Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului
https://www.ziarulmetropolis.ro/realitatea-din-spatele-imaginii-programe-pentru-adolescenti-in-expozitia-marturii-frescele-manastirii-argesului/

În februarie, Muzeul Naţional de Artă al României reia seria programelor pentru adolescenţi cu o serie de întâlniri în expoziţia Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului, sub semnul poveştilor nebănuite din spatele operelor de artă.   “Realitatea din spatele imaginii”   Exista oare noţiunea de modă acum 500 de ani?  Și daca da, cum foloseau Neagoe Basarab […]

Un articol de Andrada Văsii|22 februarie 2013

În februarie, Muzeul Național de Artă al României reia seria programelor pentru adolescenți cu o serie de întâlniri în expoziţia Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului, sub semnul poveștilor nebănuite din spatele operelor de artă.

 

“Realitatea din spatele imaginii”

 

Exista oare noțiunea de modă acum 500 de ani?  Și daca da, cum foloseau Neagoe Basarab și contemporanii săi moda pentru a-și construi și modifica imaginea, folosindu-se de aparențe și iluzie?

Dar culorile? Erau ele folosite doar pentru a încânta ochii privitorului sau erau și purtătoare de mesaje ascunse?

După ce criterii își modelau liderii din trecut imaginea lor publică și cum s-a transmis această imagine până astăzi? Mascau oare imaginea publică și titlul lor nobiliar o altă realitate și anumite secrete pe care aceștia nu le doreau dezvăluite?

 

Răspunsurile la aceste întrebari, și nu numai, le puteți afla participând la programul “Realitatea din spatele imaginii”, mai mult decât o simplă vizită într-o expoziție.

Fiecare întâlnire de la Realitatea din spatele imaginii se desfășoară sub forma unei vizite active în expoziție, urmată de un atelier de creație în care participanții vor recrea și decora o piesă vestimentară din garderoba principilor de acum 500 de ani.

 

Întâlnirile de la Realitatea din spatele imaginii au loc astfel:

 

  • Sâmbătă, 23 februarie 2013, ora 12:00: program pentru tineri de 13-14 ani (clasele VII – VIII)
  • Duminică, 24 februarie 2013, ora 12:00: program pentru tineri de 15-19 ani (clasele IX – XII)
  • Duminică, 24 februarie 2013, ora 15:00: program pentru tineri de 15-19 ani (clasele IX – XII)

 

 

Durata aproximativă a programului Realitatea din spatele imaginii  : 2 ore

Preț bilet: 7 lei/ persoană

Participarea se face numai pe baza de înscriere, în limita locurilor disponibile, prin telefon la 021.313.30.30, interior 876, sau prin e-mail la [email protected] până vineri, 22 februarie, ora 14:00.

 

Expoziţia Mărturii. Frescele Mănăstirii Argeşului prezintă 31 dintre capodoperele picturii medievale româneşti. Atribuite zugravului Dobromir şi echipei sale, aceste fragmente de pictură murală au fost comandate în urmă cu aproape 500 de ani de voievodul Neagoe Basarab pentru a decora ctitoria sa de la Curtea de Argeş.

 

Acum 130 de ani, în contextul restaurării bisericii de echipa arhitectului francez André Lecomte du Noüy, frescele – care reprezintă mai puţin de 5% din decoraţia murală originară a bisericii –  au fost extrase pentru a fi salvate şi păstrate în muzeu, fiind singurele mărturii ale picturii acestui monument emblematic pentru cultura românească.

 

Expoziţia este deschisă până pe 26 mai 2013.

04
/10
/22

Gaep prezintă „Ecologies of Repair” (10 septembrie – 5 noiembrie 2022), o expoziție de lucrări noi de la opt artiste emergente – Amaia Molinet, Anca Bucur, Andreea Medar & Mălina Ionescu, Diana Popuț, Lucia Ghegu, Stanca Soare și Thea Lazăr – care aduc în discuție relația umanului cu non-umanul și dinamicile construire-distrugere, risipă-creație, extracție-adiție.

02
/10
/22

Un fotograf român explorează pentru prima dată viața sălbatică prin prisma emoțiilor transmise de păsări și animale. Este vorba despre Rareș Beșliu și expoziția „Emoții”, un preview al albumului fotografic cu același nume, ce va fi lansat în primăvara anului viitor.

29
/09
/22

Între 30 septembrie și 2 octombrie, în cadrul Nopții Albe a Galeriilor, va putea fi vizitată în sala Auditorium (nivel -1) a MARe/Muzeul de Artă Recentă (B-dul Primăverii nr. 15, București) LIVE, instalația de artă video realizată de artistul vizual Alex Manea (n. 1988), care combină cele două mari pasiuni ale acestuia: arta vizuala și filmele.

29
/09
/22

Muzeul-Atelier Școala de la Piscu, un proiect care valorifică inteligent patrimoniul local, inițiat de Virgil Scripcariu (sculptor) și Adriana Scripcariu (istoric de artă), se află printre câștigătorii premiilor European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2022, cele mai de seamă distincții pentru profesioniștii patrimoniului cultural european, în cadrul secțiunii „Educație, Formare și Meșteșug”.