Recorduri de audienţă la Teatrul Naţional din Timişoara
https://www.ziarulmetropolis.ro/recorduri-de-audienta-la-teatrul-national-din-timisoara/

Naţionalul timişorean adaugă succes după succes în palmaresul instituţiei. Două dintre spectacolele cu care a deschis stagiunea 2014 – 2015 ridică sala în picioare. Și nu doar acasă, ci şi în străinătate.

Un articol de Ziarul Metropolis|8 octombrie 2014

Spectacolul-eveniment Maria de Buenos Aires (foto sus), după opera-tango compusă de Astor Piazzolla și textul lui Horacio Ferrer, a înregistrat un nou record de audiență. La cererea publicului, Teatrul Național a programat în mod exceptional o a doua reprezentație a spectacolului în luna octombrie, pe data de 20. În doar șapte zile, locurile s-au epuizat.

Ca și reprezentațiile precedente, și aceasta se va juca cu casa închisă, semn că spectacolul semnat de Ada Lupu continuă să acapareze interesul timișorenilor. Maria de Buenos Aires aduce pe scena Sălii 2 bandul Nuevo Tango Quintet, căruia i se alătură și alți muzicieni.

Distribuția îi reunește pe actorii Sânziana Târța, Victor Bucur, Claudia Ieremia, Ion Rizea, Cristina König, Iuliana Crăescu, Corina Dohanici, Adriana Sâncrăian, Matei Chioariu, Raul Bastean, Raul Lăzărescu, Adrian Cozan, dar și pe dansatorii Cristina Daju și Silviu Gușat.

Săptămâna trecută, vineri, 3 octombrie, Badisches Staatstheater din la Karlsruhe a ales să celebreze Ziua Națională a Germaniei cu premiera spectacolului Pe ceas. Cu 60 de minute mai bătrân, de Peca Ștefan, coproducție care a deschis noua stagiune a Naționalului timișorean la începutul lunii septembrie.

Pe ceas. Cu 60 de minute mai bătrân 19_resize

Imagine din spectacolul „Pe ceas. Cu 60 de minute mai bătrân“

Spectacolul, realizat în cadrul proiectului european Art of Ageing, derulat sub umbrela European Theatre Convention, s-a bucurat de un mare succes de public, atât la premiera din 3 octombrie, cât și la reprezentația de a doua zi.

Premiera a fost precedată de o expoziție dedicată Banatului și celor 25 de ani de la Revoluția română începută la Timișoara, precum și de o conferință în care Jan Linders, directorul artistic la Badisches Staatstheater, dramaturgul Peca Ștefan, Elsa Varenne din partea ETC și Codruța Popov, secretarul literar al Teatrului Național au schițat contextul european al proiectului, premisele, modul de lucru și importanța acestei colaborări în plan cultural european, dar și felul în care aceasta a devenit o demonstrație concretă a înfrățirii celor două orașe, dincolo de domeniul politic ori economic.

În preambulul spectacolului, pe scena germană a urcat și Corul Șvabilor Bănățeni din Karlsruhe. Distribuția spectacolului îi reunește pe actorii Naționalului timișorean, Colin Buzoianu și Sabina Bijan, și pe cei ai Badisches Staatstheater din Karlsruhe – Jan Andreesen și Sophia Löffler.

Decorul și costumele aparțin scenografei germane Anna von Leen, conceptul video este creat de Lucian Matei, iar regia spectacolului este semnată de regizorul Malte C. Lachmann.

Fotografii Adrian Pîclișan / TNTm

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

„Invit tinerii să vadă ceva rar, deosebit - prima expoziție organizată în România despre imaginea samuraiului văzută de cei mai importanți artiști japonezi din perioadele Edo și Meiji”, a spus avocatul George Șerban, colecționar de stampe japoneze, la vernisajul expoziției „Samurai. Legendele Japoniei”, care a avut loc pe 21 februarie, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul JTI.

22
/02
/24

Niki (12 ani) și Vika (11 ani) se întâlnesc pentru prima dată în metroul din Harkiv, unde familiile lor s-au refugiat de război. O poveste de dragoste neașteptată și emoționantă, care ne amintește că empatia, generozitatea și speranța în ceilalți sunt singurele lucruri care ne pot salva umanitatea pe timp de război.

22
/02
/24

Pe 27 februarie se împlinesc 2 ani de la dispariţia regizorului Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme Liceenii şi Declaraţie de dragoste. Mai multe televiziuni vor puncta momentul, cu totul excepţională fiind iniţiativa postul de televiziune prin cablu Cinemaraton care pe 27 februarie va difuza întreaga zi titluri din filmografia lui Nicolae Corjos, atât filme artistice, cât şi documentare şi interviuri cu acesta.

21
/02
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

20
/02
/24

De vineri, 23 februarie, în 15 orașe din România va putea fi urmărit unul dintre cele mai premiate și apreciate filme din ultimul an: Sauna Secretelor / Smoke Sauna Sisterhood (regia Anna Hints), proaspăt distins cu trofeul pentru Cel mai bun documentar al anului la Premiile Academiei Europene din Film 2023, inclus de prestigioasa publicație The New York Times în Top 10 al celor mai valoroase filme din 2023.