Regal de pian: Lucian Ban, Mircea Tiberian și Toma Dimitriu închid stagiunea de jazz de la ARCUB
https://www.ziarulmetropolis.ro/regal-de-pian-lucian-ban-mircea-tiberian-si-toma-dimitriu-inchid-stagiunea-de-jazz-de-la-arcub/

Ultimul concert din cadrul stagiunii Artist in Residence 2016, curatoriată de Lucian Ban, aduce pe scenă trei pianişti români de excepţie ce vor explora universul jazzistic românesc, de la tradiţie la avangardă.

Un articol de Liliana Matei|7 decembrie 2016

Artist In Residenceînchide stagiunea de jazz din acest an cu un concert extraordinar, în două părți, unde vor urca pe scenă trei pianiști români de excepție: Lucian Ban, curatorul și artistul în rezidență al acestei stagiuni, va susține un recital de pian solo tribut Mr Joy, a celebration of Paul Bley, iar Mircea Tiberian și Toma Dimitriu vor delecta publicul prezent cu un rar concert de jazz la două piane – The Pale Dot.

Pianistul Lucian Ban (foto), curatorul primei stagiuni de jazz din noul program Artist in Residence, va susține un recital de pian solo dedicat celebrului pianist Paul Bley, unul dintre veritabilii vizionari ai jazzului, ce a contribuit decisiv, în anii 60, la eliberarea pianului de constrângerile limbajului be-bop, influențând generații întregi de pianiști.

Poate mai mult decât oricine altcineva, Paul Bley simbolizează intreaga istorie a pianului în jazz – de la tradiție la avangardă. În concertul de la București, Lucian Ban va interpreta piese și compoziții asociate cu Paul Bley și o serie de improvizații inspirate de universul artistului. „Alături de Thelonious Monk, Abdullah Ibrahim și Andrew Hill, Paul Bley a avut o influență covârsitoare asupra stilului și conceptului meu muzical”, mărturisește Lucian Ban.

Colaborarea dintre Mircea Tiberian, o figură promeninentă a jazz-ului din România contemporană și tânărul pianist Toma Dimitriu reprezintă unul dintre cele mai interesante proiecte și documente discografice din jazz-ul ultimelor decenii în Romania.

În prima parte a concertului din 17 Decembrie, cei doi pianiști vor continua live explorarea acestui unic format, într-un rar concert de jazz la două piane, parte din seria Artist in Residence la ARCUB. Piese de pe discul The Pale Dot editat de Fiver House Records vor fi alternate cu noi improvizații și compoziții ce ilustrează plaja stilistică a jazz-ului în sec XXI – de la tradiție la avangardă.

 

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

28
/02
/24

Primăvara sosește la Sala Radio cu abonamente și bilete pentru ultimele 3 luni ale stagiunii cu numărul 95 pe scena Radio România! Abonamentele pentru perioada aprilie - iunie 2024 vor fi disponibile la vânzare în perioada 28 februarie – 5 martie 2024. Biletele individuale vor fi puse în vânzare începând din data de miercuri, 6 martie 2024.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

27
/02
/24

Prima zi a primăverii aduce pe scena Sălii Radio un mărțișor muzical ! Vineri, 1 martie 2024 (de la 19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va interpreta Simfonia nr. 1 - Simfonia primăverii, semnată de ROBERT SCHUMANN, un tablou muzical al anotimpului revenirii la viață.

27
/02
/24

Turneul SoNoRo Conac ajunge în 2024 la ediția a XII-a, intitulată „L’heure bleue” – un titlu inspirat de acel interval de timp în care finalul de zi se pregătește să facă loc înserării, apoi nopții. „Ora albastră” va fi – din perspectiva SoNoRo – un spațiu de visare și un răstimp în care muzica se materializează, trece dincolo de contururi și prinde viață în mod desăvârșit, în unele dintre cele mai frumoase edificii din țara noastră.