Regina Maria, virulentă în presa americană: „Noi, suveranii, ne agăţăm de tronuri din vanitate?“
https://www.ziarulmetropolis.ro/regina-maria-virulenta-in-presa-americana-noi-suveranii-ne-agatam-de-tronuri-din-vanitate/

Pe 13 ianuarie 1925, acum 89 de ani, Regina Maria a consemnat în jurnal întâlnirea cu un ziarist american căruia i-a acordat un interviu. Alteţa Sa Regală şi-a pus toată înţelepciunea şi umorul în câteva răspunsuri la întrebări mai mult decât provocatoare.

Un articol de Liliana Matei|13 ianuarie 2014

Pe 13 ianuarie 1925, adică fix acum 89 de ani, Regina Maria a României a consemnat în jurnalul ei întâlnirea cu un ziarist american căruia i-a acordat un interviu. Acesta ajunsese la regină cu ajutorul lui Anton Bibescu, ministru al României în Statele Unite.

Ziarul Metropolis vă prezintă o filă din volumul „Regina Maria a României – Însemnări zilnice (1 ianuarie-31 decembrie 1925)“ (volumul al VII-lea), apărut la Editura Polirom, în 2013.

În decursul vieţii, Regina Maria (1875-1938) a publicat peste 15 cărţi, printre care basme, romane de dragoste sau cărţi pentru copii. Totodată, în jurnalul ei, consemna zilnic ce i se întâmpla.

Pe 13 ianuarie 1925, Regina Maria scria despre această întâlnire cu un jurnalist american interesat atât de viaţa mondenă a Alteţei Sale Regale, cât şi de principiile pentru care aceasta lupta.

„Sinceră să fiu, mă amuză când mi se pun întrebări stupide, dar trebuie să fiu foarte atentă să nu mă las în capcană şi să dau răspunsuri nelalocul lor“, scria Regina Maria. „Am pus o singură condiţie: să văd cum au fost consemnate răspunsurile mele înainte de a se trimite articolul spre publicare“.

„Prima întrebare, descumpănitoare, a fost «Cum reuşeşte Maiestatea Voastră să rămână atât de tânără şi de frumoasă? E un lucru care le interesează pe americance mai mult decât orice!». Am râs cu poftă şi apoi am spus: «Cred că se datorează bunei dispoziţii, bunei digestii şi interesului faţă de semeni», că «nu am niciun secret al frumuseţii» pe care să-l împărtăşesc, dar că sfatul pe care îl dau femeilor care folosesc multe cosmetice e «să-şi spele bine feţele în fiecare seară înainte de culcare»“, scria Regina Maria.

regina maria

Coperta volumului apărut la Editura Polirom:
„Regina Maria. Însemnări zilnice“

„Crede Maiestatea Voastră în necesitatea regilor?“ a fost o altă întrebare venită de la jurnalistul american. Regina Maria a răspuns prin câteva întrebări: „Îşi imaginează publicul larg că noi, suveranii, ne agăţăm de tronurile noastre din vanitate? Îşi dă seama publicul larg la ce sarcină grea sunt supuşi un rege sau o regină?

Ar avea ei vreo motivaţie să continue să se sacrifice zi şi noapte, an de an, fără să aibă o viaţă personală şi fiind supuşi tuturor criticilor, înăbuşindu-şi întotdeauna propriile dorinţe pentru binele altora, fiind întotdeauna gata să-şi adapteze propriile doleanţe spre binele altora, fiind întotdeauna dispuşi să ajute, să asculte, să consoleze, să fie permanent arbitrii binelui şi răului şi Dumnezeu mai ştie ce, dacă n-ar crede că ţara lor are nevoie de ei?“, a răspuns Regina Maria.

Odată, un american m-a întrebat dacă intenţionez să fiu regină toată viaţa. N-ar fi un gest admirabil să-mi dau jos coroana şi să devin o persoană privată? I-am răspuns cu următoarea întrebare: „Socotiţi că e un gest admirabil ca un căpitan de vapor să-şi părăsească nava în mijlocul oceanului, când este furtună? Noi ne considerăm căpitanii unor mari vapoare. În ziua în care vapoarele şi ţările vor putea fi conduse automat şi mâna omului nu va mai fi necesară, regii se vor retrage şi probabil că vor avea mai mult timp decât au acum“.

Regina Maria a României

Jurnalistul a continuat cu alte întrebări frivole: „A intenţionat Maiestatea Voastră să-şi căsătorească fiica mai mică cu prinţul de Wales?“, iar Regina Maria a răspuns cu umor relaxat: „Acum o măritaţi cu prinţul de Wales… A fost pe rând, măritată cu regele Bulgariei, cu principele moştenitor al Italiei, cu principele moştenitor al Belgiei. Aţi aranjat atât de multe căsătorii pentru ea încât chiar mă gândesc că este absolut necesar să încep să fac demersuri în acest sens. În afară de asta, fiica mea are 16 ani şi este încă la şcoală.“ Fireşte, a fost dezamăgit că nu mi-am confirmat titlul de glorie de mare peţitoare europeană, căci e una din cele mai apreciate fabulaţii ale lor“, a subliniat regina.

Ce credea Regina Maria despre Flapper?

Jurnalistul american a întrebat-o ce crede despre tinerele din anii `20, nonconformiste ca stil vestimentar şi conduită (denumite cu termenul „flapper“). Regina Maria a spus că n-are nimic împotriva independenţei fetelor, dar că se opune din răsputeri ca ele să ia „obiceiurile proaste ale bărbaţilor: băutul, fumatul şi folosirea unui limbaj indecent“.

Citiţi şi: Însemnările unei regine

„Le-am lăudat totuşi pe fetele întreprinzătoare, atletice, sănătoase, pe care te poţi bizui, care şi-au însuşit ideea de onoare şi de datorie de la bărbaţi, dar care au spus că nu le înţeleg pe cele care aleargă de la un loc de dans la altul şi sunt aduse acasă bete în fiecare noapte. Cele din urmă nu sunt cu nimic mai presus, desigur, decât demoazela cu crinolină victoriană care leşina când auzea un cuvânt urât“.

Foto cu Regina Maria – cotidianul.ro

22
/05
/22

„Se estimează că un procent cuprins între 62 și 70% din populația generală se îndoiește într-un moment sau altul din carieră de legitimitatea statutului sau succesului”, afirma psiholoaga cliniciană Pauline Rose Clance în prima parte a anilor `80, când a început să studieze sindromul impostorului.

19
/05
/22

Asociația Bloc Zero a lansat primul număr al revistei de bandă desenată documentară POC!

10
/05
/22

După doi ani (2020 şi 2021), în care Premiile au fost acordate online și transmise în direct pe pagina de Facebook a revistei (cu laureaţii şi membrii juriului intervenind doar în faţa camerelor video), după ce, din motive de pandemie, Premiile au fost amînate din primăvară în toamnă, anul acesta revista noastră va acorda, din nou, Premiile Observator cultural la Teatrul Odeon, marţi, 17 mai, de la ora 19.00.

10
/05
/22

Salonul Internațional de Carte Bookfest, cel mai important salon de carte din România şi singurul eveniment al industriei editoriale care a reuşit să capete o dimensiune internaţională marcantă, revine în peisajul evenimentelor culturale din capitală după trei ani de absență pandemică. Peste 100.000 de vizitatori sunt așteptați la ediția din acest an a Bookfest, în perioada 1-5 iunie, în Pavilionul B2 al Complexului Expozițional Romexpo.

18
/04
/22

Cea mai recentă carte a scriitoarei Elena Ferrante, Invențiile ocazionale, a fost publicată recent în traducere la Editura Pandora M, în cadrul colecției Anansi. World Fiction. Este vorba despre un volum de eseuri care le oferă cititorilor o perspectivă asupra lumii interioare a autoarei și a identității sale de scriitoare, texte însoțite de o serie de ilustrații ingenioase semnate de Andrea Ucini – un tur de forță vizuală.