Renumitul violonist italian Uto UGHI, în concert la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/renumitul-violonist-italian-uto-ughi-in-concert-la-bucuresti/

Miercuri, 1 octombrie, începând cu ora 19.00, pe scena Ateneului Român din Bucureşti, se va desfăşura un concert extraordinar susţinut de Maestrul Uto UGHI şi de pianistul Bruno CANINO, eveniment ce deschide stagiunea camerală a Filarmonicii George Enescu.

Un articol de Liliana Matei|27 septembrie 2014

Programul concertului va cuprinde piese de Giuseppe Tartini, Antonín Dvořák, Ludwig Van Beethoven, Camille Saint-Saëns şi Pablo De Sarasate.

Moştenitorul tradiţiei care a văzut naşterea şi înflorirea în Italia a primelor mari şcoli de vioară, Uto Ughi a arătat un talent extraordinar încă de la o vârstă fragedă: la vârsta de şapte ani, şi-a făcut, pentru prima dată, apariţia în public interpretând Ciaconna din Partita nr. 2 de Bach şi unele Capricii de Paganini. Şi-a efectuat studiile sub îndrumarea lui George Enescu. Când avea doar doisprezece ani, criticii muzicali au scris: „Uto Ughi trebuie să se considere un interpret artistic şi tehnic matur”.

Şi-a început turneele europene evoluând în cele mai mari capitale. De atunci, cariera sa a continuat fără încetare. A cântat peste tot în lume, la cele mai importante festivaluri, cu cele mai renumite orchestre: Concertgebouw din Amsterdam, Orchestra Simfonică din Boston, Orchestra din Philadelphia, New York Philarmonic, Orchestra Simfonică din Washington şi multe altele, sub conducerea unor dirijori precum Barbirolli, Bychkov, Celibidache, Cluytens, Chung, Ceccato, Colon, Davis, Fruhbeck de Burgos, Gatti, Gergiev, Giulini, Kondrascin, Jansons, Leitner, Lu Jia, Inbal, Maazel, Masur, Mehta, Nagano, Penderecki, Pretre, Rostropovich, Sanderlin, Sargent, Sawallisch, Sinopoli, Slatkin, Spivakov, Temirkanov.

Maestrul Uto UGHI cântă pe o vioară Guarneri del Gesù din 1744 şi pe un Stradivarius din 1701, numit „Kreutzer”, pentru că a aparţinut violonistului omonim căruia Beethoven i-a dedicat faimoasa sa Sonată.
Pianistul Bruno Canino s-a născut la Napoli şi a studiat pianul şi compoziţia la Conservatorul din Milano, unde a şi predat timp de 24 ani, iar în aceeaşi perioadă, timp de zece ani, a predat pian şi muzică de cameră şi la Conservatorul din Berna. Ca solist şi pianist de muzică de cameră a concertat în săli de concerte şi la festivaluri importante din Europa, America, Australia, Japonia şi China. Cântă într-un duo pianistic cu Antonio Ballista şi colaborează cu muzicieni de renume, cum ar fi Salvatore Accardo, Uto Ughi, Pierre Amoyal, Itzhak Perlman, Sergej Krylov. Între 1999-2002 a fost directorul Secţiei de Muzică a Bienalei de la Veneţia şi s-a dedicat în special muzicii contemporane, colaborând, printre altele, cu Pierre Boulez, Luciano Berio, Karlheinz Stockhausen, György Ligeti, Bruno Maderna, Luigi Nono, Sylvano Bussotti, de la care, deseori, a interpretat lucrări în prima audiţie.

Bruno Canino a cântat sub bagheta lui Claudio Abbado, Riccardo Muti, Riccardo Chailly, Wolfgang Sawallisch, Luciano Berio, Pierre Boulez şi cu orchestre precum Filarmonica La Scala, Orchestra Academiei Santa Cecilia, Berliner Philharmoniker, Filarmonica din New York, Philadelphia Orchestra, Orchestre National de France. Numeroase sunt şi înregistrările sale, printre cele mai recente amintim Variaţiile Goldberg de Bach, integralele pentru pian de Casella şi Debusy din care au rezultat primele două CD-uri. A susţinut masterclass-uri pentru pian solo şi muzică de cameră în Italia, Germania, Japonia, Spania şi participă la Festivalul Marlboro din Statele Unite, de peste treizeci de ani. Cartea sa Vademecum del pianista da camera este publicată la editura Passigli.

INFO

BILETELE SE POT CUMPĂRA DE LA CASA DE BILETE A ATENEULUI ROMÂN
(STR. CONSTANTIN ESARCU NR. 2), MARŢI-VINERI, 12:00-19:00, TEL: 0213156875

10
/05
/23

Mai este doar o lună până la Summer in the City, cel mai așteptat festival al verii din Bucureşti, când artiști renumiți, printre care cel mai mare entertainer al momentului, Robbie Williams, artiști români și DJ, vor urca oficial pe scena din Piața Constituției.

08
/05
/23

Așa cum și-a obișnuit publicul de mulți ani, în luna mai ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO propune un eveniment de înaltă ținută artistică: CONCERTUL REGAL, prezentat anual în jurul datei de 10 mai - sărbătoare a regalităţii în România. Evenimentul se bucură de fiecare dată de prezența unor membri ai Casei Regale.

08
/05
/23

15 artiști internaționali performează la ”Jazz in Church” (11-14 mai) în ritmuri de jazz, muzică medievală, compoziții de muzică contemporană și foarte multă improvizație ce va beneficia de acustica minunată a Bisericii Lutherane din București.

27
/04
/23

Music Gallery, proiectul care a oferit publicului un nou mod de interacțiune cu muzica, s-a bucurat de un succes peste așteptări la Cluj. Galeria a fost deschisă timp de patru săptămâni, în perioada 25 martie-23 aprilie, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca și a fost vizitată de peste 5.000 de persoane de toate vârstele.

21
/04
/23

Despre Corina Sîrghi, cea care și-ar fi dorit să se nască în Sicilia, cea care crede că zambilele miros a un nou început, cea care are o slăbiciune pentru cuvântul „șarlatan“, Corina care bea prosecco și care ar întinde mese de dimineața până seara. Despre ea și despre alfabetul vieții ei, în rândurile următoare.