Richard Demarco, prietenul României – Cetăţeanul European al Anului
https://www.ziarulmetropolis.ro/richard-demarco-prietenul-romaniei-cetateanul-european-al-anului/

Richard Demarco a celebrat recent 83 de ani de viaţă şi 60 de ani de remarcabile eforturi în favoarea unei Europe unite prin cultură. Parlamentul European i-a acordat cu această ocazie, la Bruxelles, titlul de Cetăţean European al Anului, ales din peste o mie de candidaţi propuşi.

Un articol de Petre Ivan|20 decembrie 2013

Richard Demarco a celebrat recent 83 de ani de viaţă şi 60 de ani de remarcabile eforturi în favoarea unei Europe unite prin cultură. Parlamentul European i-a acordat cu această ocazie, la Bruxelles, titlul de Cetăţean European al Anului, ales din peste o mie de candidaţi propuşi.

Richard Demarco a desfăşurat de-a lungul întregii sale vieţi o prodigioasă activitate ca artist, dar şi ca promotor al teatrului, al poeziei, al creaţiei pictorilor şi sculptorilor din Europa divizată, care se regăseau, datorită lui, în centrul atenţiei internaţionale cu prilejul celebrului Festival de la Edinburgh, unde îi invita să participe.

Artiştii şi oamenii de artă români sunt printre primii pe care Richard Demarco i-a menţionat în numeroasele interviuri acordate în aceste zile presei britanice: Liviu Ciulei, Paul Neagu, Horia Bernea, Ion Bitzan, Marin Sorescu, sau marele său prieten şi complice în afirmarea identităţii culturale europene, Dr. Radu Varia, Membru de Onoare, ca şi el, al Academiei Regale a Scoţiei. «Europa, spune Richard Demarco, nu poate fi concepută fără Brâncuşi sau fără arhitectura în lemn din Maramureş».

Pe lângă titlul de Cetăţean European al Anului, Richard Demarco a primit și prestigiosul Premiu Edinburgh, Lordul Primar al oraşului amintind că precedentul laureat nu e nimeni altul decât Profesorul Peter Higgs, laureatul din acest an al Premiului Nobel pentru fizică.

Foto cu Richard Demarco împreună cu Radu Varia – Radu Varia facebook

25
/04
/17

Concerte live în Piața George Enescu, workshop-uri, conferințe și expoziții, clubul festivalului și noul concurs New Jazz Voices la cea de-a șasea ediție Bucharest Jazz Festival

25
/04
/17

Un grup de muzicieni danezi inovatori scufundați într-un acvariu au fost recent protagoniștii unui concert subacvatic, aceștia cântând la instrumente adaptate special pentru a rezona în liniștea din adâncuri.

25
/04
/17

Teatrul Naţional din Timişoara îl sărbătoreşte pe cel mai longeviv actor al său, Vladimir Jurăscu. Artistul a împlinit, ieri (24 aprilie), nouă decenii de viaţă, şapte dintre acestea dedicate scenei timişorene. În 2015, UNITER i-a conferit reputatului actor premiul pentru întreaga activitate.

24
/04
/17

Ești pasionat de teatru? Îți place să cunoști oameni noi? Vorbești engleza și îţi doreşti o provocare într-un context internațional? Dacă vrei să arunci o privire în culisele unui festival internațional și te recunoști în cele scrise mai sus, înscrie-te ca voluntar la festivalul TESZT!

24
/04
/17

Turneul Pianul Călător, ajuns în 2017 la a şaptea ediţie, se opreşte, astăzi 24 aprilie, la Buzău. Pianistul Horia Mihail va interpreta la Teatrul George Ciprian, un program alcătuit din valsuri de Schubert, Brahms, Dvorak, Chopin, Ravel şi Debussy. Mâine, 25 aprilie, Horia Mihail cu turneul său Pianul Călător va ajunge la Târgovişte.

24
/04
/17

Un serial despre Albert Einstein, realizat de cineaştii Brian Grazer şi Ron Howard, premiaţi cu Oscar, va avea premiera la National Geographic, pe 30 aprilie, de la ora 21.00. Cu această ocazie, National Geographic a lansat o pagină web dedicată producţiei, prin care utilizatorul poate vizita virtual casa lui Einstein.

23
/04
/17

Odată cu apariția filmului „Jackie” (regia: Pablo Larrain), primul film pentru marele ecran inspirat de viața celei mai faimoase prime doamne a Statelor Unite, editura Corint a lansat biografia „Jaqueline Bouvier Kennedy Onassis. Povestea nespusă”, publicată de Barbara Leaming în 2014.

23
/04
/17

„Arta sub 18 ani ” este un eveniment parte a proiectului „Troc - rețea de teatru educativ”, organizat de Asociația Reciproca în parteriat cu duo-ul artistic Monotremu și finanțat de Administrația Fondului Național Cultural. Sub umbrela „Arta sub 18 ani” Asociația Minitremu, parte a duo-ului Monotremu, ajunge la Cluj, între 28 și 30 aprilie, cu două evenimente.

23
/04
/17

Memorie și uitare. Povești comune, istorii personale și utopii. Nouă zile de sărbătoare teatrală, la TESZT 2017. Festivalul Euroregional de Teatru Timișoara, organizat de Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely”, își aniversează cea de-a zecea ediție între 20 și 28 mai.