Rob de Graaf, autorul piesei „Sex“, vine la Teatrul Metropolis
https://www.ziarulmetropolis.ro/rob-de-graaf-autorul-piesei-sex-vine-la-teatrul-metropolis/

Rob de Graaf vine pentru prima dată în capitală, la Teatrul Metropolis, pentru un spectacol ce aparţine dramaturgiei contemporane olandeze.

Un articol de Andrada Văsii|20 septembrie 2013

Rob de Graaf vine pentru prima dată în capitală, la Teatrul Metropolis, pentru un spectacol ce aparţine dramaturgiei contemporane olandeze. 

Rob de Graaf, unul dintre cei mai importanţi dramaturgi contemporani din Olanda va fi prezent la Teatrul Metropolis, sâmbătă 21 septembrie, la spectacolul cu piesa SEX, scrisă în anul 2004.

Este o premieră pentru lumea teatrală bucureşteană, care are acum ocazia de a vedea un spectacol sensibil, cu problematica contemporană olandeză, ce înfăţisează infinitezimal reacţiile şi evoluţia a patru personaje – două cupluri care ajung să interfereze, sperând să regăsească cândva armonia pierdută şi simţirea ca trăire firească.

Robert de Graaf

Rob de Graaf va fi prezent la Teatrul Metropolis, sâmbătă 21 septembrie, la spectacolul cu piesa SEX.

Acesta este primul spectacol la  care va fi prezent însuşi autorul.

Rob de Graaf – prezent la sesiunea de întrebări

Emilia Popescu, Mircea Rusu, Gelu Nitu si Mihai Calota vă vor răspunde la întrebările despre meandrele iubirii în spectacolul cu piesa SEX, de Rob de Graaf, în regia lui Claudiu Goga, care se va juca sâmbătă 21 septembrie, la ora 19.00, la Teatrul Metropolis, în prezenţa autorului.

Citiţi şi: INTERVIU Emilia Popescu: „Generalizarea în artă înseamnă moarte“

După ce s-a specializat în biblioteconomie şi documentare, apoi în jurnalism, Rob de Graaf (1952) a început să scrie teatru mai întâi pentru trupa de pantomima Nieuw West, pe care a fondat-o în 1978 şi ale cărei producţii au fost selecţionate la festivaluri din Olanda şi Flandra.

La începutul anilor ’90, scrie pentru companii ca Dood Paard. Piesa 2SKIN (1996) îi aduce premiul pentru Dramaturgie Taalunie. Aceeaşi distincţie îi este acordată pentru piesa Vrede (2007).

SEX – un spectacol profund

SEX (Geslacht), a avut premiera în 2004, în montarea companiei Dood Paard. O nouă versiune scenică a fost realizată de Compania Het Toneel Speelt din Amsterdam, în regia lui Ger Thijs (2009).

Este o piesă în care se spun adevăruri tulburătoare. Este o piesă despre dragoste, despre eșecul unor relații, indiferent că este vorba despre o poveste bărbat-femeie, sau bărbat-bărbat. Dragoste, ratare, moarte. Sigur că într-o relație de dragoste există și această parte fizică, care uneori are mai mare sau mai mică importanță. Este o poveste tulburătoare, reală și extrem de ofertantă ca partitură actoricească.

Emilia Popescu

„SEX“ analizează profund și cu emoție, într-un ritm alert, reacțiile și evoluția a patru personaje: soțul, soția, prietenul casei și partenerul acestuia – două cupluri ale căror probleme ajung să interfereze, urmărindu-i până în cele mai ascunse cute al intimității lor erotice şi morale.

Rob de Graaf vorbea despre evenimentele din piesă ca despre un cumul: „Certitudinile de altădată oricât de îndepărtate și de slabe, formează un nucleu de nostalgie. Și chiar dacă știi că trecutul nu se mai întoarce, acest nucleu te păstrează în mișcare. Speri să regăsești cândva armonia pierdută şi simțirea ca trăire firească” .

Foto credit: Teatrul Metropolis

20
/03
/17

Maggie MacDonnell, o profesoară care lucrează cu adolescenții cu probleme dintr-o comunitate inuită izolată din regiunea arctică a Canadei, a primit duminică distincția Global Teacher Prize și suma de 1 milion de dolari în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Dubai.

20
/03
/17

Într-o zi de 20 martie se năşteau poetul George Topîrceanu, autorul volumului Balade vesele şi triste și pictorul Theodor Aman, întemeietorul primelor şcoli româneşti de arte frumoase. Tot într-o zi de 20 martie se stingea din viaţă fizicianul Isaac Newton, iar Albert Einstein, unul dintre cei mai străluciţi oameni de ştiinţă din istoria omenirii, publica teoria relativităţii.

19
/03
/17

Scurt interviu cu Paul Negoescu, regizorul comediei „Două lozuri”, nominalizat în acest an la Premiile Gopo, la categoriile „Cel mai bun film” și „Cel mai bun scenariu”.

19
/03
/17

La Ateneul Român, la Sala Mare, duminică, 19 martie, când se împlinesc 100 de ani de la naşterea pianistului şi compozitorului Dinu Lipatti (1917 - 1950), va avea loc, de la ora 19.00, un concert extraordinar susţinut de Camerata Regală şi dirijat de maestrul Horia Andreescu.

18
/03
/17

În perioada 28 martie - 8 aprilie 2017, Opera Comică pentru Copii organizează cea de-a treia ediție a Festivalului “Hänsel și Gretel”, ce va cuprinde nu mai puțin de 40 de evenimente. În cele 12 zile de festival, copiii se vor putea bucura de o mulțime de spectacole dintr-o diversitate de genuri, de la teatru, balet sau operă, până la musical și concerte lecție. Majoritatea reprezentațiilor programate sunt deja sold out.

17
/03
/17

Ambasadoare a campaniei „Artiștii pentru artiști”, inițiată de UNITER, Dorina Chiriac vă invită la teatru. Ea joacă rolul principal în “Micul Prinț”, la Teatrul de Comedie, în seara aceasta, de la ora 19.00. Cumpărând bilete la spectacol, contribuiți la fondul de ajutorare a artiștilor în vârstă și în dificultate.

17
/03
/17

JAZZ™ 2017 anunță încă o premieră pentru Timișoara: China Moses, artista americană care va umple de energie scena din Parcul Castelului. Reinventează vocal jazz-ul, rupe limitele și contrângerile, iar vocea ei transmite emoție, pasiune și profunzime, odată cu fiecare cuvânt.

16
/03
/17

Scris şi regizat de Paul Negoescu, „Două lozuri” a arătat că o comedie de mic buget poate avea succes la public (şi în bună parte şi la critică) fără a face apel la cele mai facile instrumente (şi cu o inspirată campanie de promovare).

16
/03
/17

Cea de-a opta ediție a Festivalului Serile Filmului Românesc (10 – 14 mai 2017) îi este dedicată regizorului Cristian Mungiu. Cinefilii și îndrăgostiții de film românesc vor avea ocazia să se întâlnească cu regizorul în prima zi de festival. Noutatea din acest an este că selecția filmelor din festival este realizată chiar de invitatul special – Cristian Mungiu, în colaborare cu Ambasadorul cultural, Irina – Margareta Nistor.

16
/03
/17

CRONICĂ DE FILM „Silence”, cel mai nou film al legendarului regizor american Martin Scorsese, realizat după un roman japonez, aspiră la clasicism.

15
/03
/17

Judith State este Sandra din filmul „Sieranevada”, în regia lui Cristi Puiu, fapt care îi aduce o nominalizare la Premiile Gopo pentru „Cea mai bună actriță într-un rol secundar”. Însă Judith State nu este actriță, ea vine din zona dansului. Cum se împacă, așadar, filmul și dansul contemporan?