Rodica Mandache: „Studenţii de acum sunt aproape analfabeţi“
https://www.ziarulmetropolis.ro/rodica-mandache-studentii-de-acum-sunt-aproape-analfabeti/

Într-un interviu acordat Iulianei Ciugulea, pentru emisiunea „Conversaţii esenţiale“ de la Digi 24, actriţa Rodica Mandache spune că este dezamăgită de nivelul învăţământului din România

Un articol de Dan Boicea|18 aprilie 2013

Într-un interviu acordat Iulianei Ciugulea, pentru emisiunea „Conversaţii esenţiale“ de la Digi 24, actriţa Rodica Mandache a spus că este dezamăgită de nivelul învăţământului din România.

Iată câteva declaraţii făcute de Rodica Mandache:

„Lectura, cititul ar trebui să reprezinte peste 90% din formarea unui actor. Nu se poate fără. Dar studenţii pe care i-am avut de-a lungul timpului şi chiar cei pe care îi am acum, care sunt în anul II, au venit analfabeţi. E un cuvânt tare, dar… ăsta e adevărul. Ei însă nu au nicio vină. Dacă nu-i ghidezi şi nu-i conduci ca pe tramvaie, să-i pui pe şină, ei nu au cum să ştie.

Când au venit, habar nu aveau de literatura rusă. Ştiau doar că trebuie să-i urască pentru că de acolo vine comunismul. Asta e o generaţie frustrată de marea literatură… La mine, asta e a cincea sau a şasea generaţie de studenţi. La început au fost mai aproape de literatură, pe urmă mai departe şi tot mai departe, până au ajuns ca cei de acum să fie aproape analfabeţi. Nu ştiu nimic. Nimic despre nimic. Dar sunt nişte copii buni, care acum ştiu.“

Citiţi şi: Scrisoarea Rodicăi Mandache despre cazul Oana Pellea – Caţavencii

Ce a învăţat de la soţul ei

„Am învăţat foarte mult de la soţul meu (n. r. – un foarte cunoscut şi talentat fotograf) pentru că el era altfel decât toată lumea. În primul rând, avea acea transfigurare a banalului. El vedea întotdeauna ceva frumos, ceva extraordinar, miraculos, într-un loc în care eu nu vedeam nimic. Şi chiar la sfârşit, când era foarte bolnav şi ne plimbam aşa puţin ca să ia aer, s-a oprit odată în faţa unui pom, era iarnă şi pomul era negru, era ca un ciot. Şi el zice: «uite-l cum respiră, uite-l cum se luptă să mai existe puţin». Şi, în general, pozele lui cele mai emoţionante erau despre oameni bătuciţi de viaţă, apăsaţi dar care aveau ceva special. Reuşeau să facă faţă.“

„N-am fost o mamă grozavă“

„Din partea Dianei (n.r. – fiica sa) nu am avut decât lucrurile cele mai bune, pentru care nici nu eram pregătită. Căci trebuie să fii pregătit pentru un necaz, dar trebuie să fii pregătit şi pentru o mare bucurie. Ea a făcut lucrurile ca şi cum s-a născut pe lume să-mi lumineze mie calea. Dar eu n-am ştiut să-mi cresc copilul. N-am fost o mamă grozavă, n-am făcut sacrificii pentru copil. Eu nu din cauza carierei n-am fost o mamă bună. Pur şi simplu n-am fost o mamă bună. Nu ştiu cum. Nu e un alint, nu e o strâmbătură. Ea e complet altfel decât mine. E mult mai deşteaptă decât mine.“

„Eu sunt un om foarte puţin frumos, din punctul meu de vedere. Sunt egoistă, sunt extrovertită, îmi doresc să fiu tot timpul acolo, în mijloc. Dar asta cred că e şi benzina care intră în motor şi te face să mergi înainte şi să cauţi lucruri deosebite.“

Rodica Mandache
actriţă

În deschiderea articolului, fotografie din spectacolul „Un tramvai numit Dorinţă“, realizată de Octavian Tibăr

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

10
/04
/24

În perioada 12-14 aprilie 2024, România va participa la Festival du Livre de Paris, prestigios eveniment internațional dedicat cărții și literaturii, organizat la Grand Palais Éphémère și în alte câteva spaţii emblematice din Paris şi în librării partenere.

10
/04
/24

The Rembrandt Art Experience în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, anunță lansarea seriilor de ateliere de artă, dedicate familiei, inspirate de geniul suprarealist Salvador Dalí.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

„Pictura este singurul mediu în care se poate exprima natura viscerală a lumii”, este de părere Adrian Ghenie, artistul ale cărui lucrări se regăsesc astăzi în cele mai importante colecții din lume – precum Centre Pompidou (din Paris) și The Metropolitan Museum of Art (din New York).

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.