România – la Târgul Internațional de Carte de la Varșovia
https://www.ziarulmetropolis.ro/romania-la-targul-international-de-carte-de-la-varsovia/

Institutul Cultural Român de la Varşovia, împreună cu Ambasada României, organizează un stand românesc la Târgul Internaţional de Carte din Polonia, care se va desfăşura în perioada 18 – 21 mai.

Un articol de Petre Ivan|18 mai 2017

În standul românesc din cadrul celei de-a opta ediții a târgului varșovian vor fi expuse și oferite spre vânzare publicului volume românești și publicații despre România, apărute în Polonia în ultimii ani, dar și dicționare și albume.

Pe rafturile standului vor fi prezentate toate traducerile din literatura română, disponibile pe piața poloneză, un loc aparte avându-l volumul de poezii “Patria mea A4”, semnat de Ana Blandiana, pentru care poeta a fost răsplătită în 2016, la Gdansk, cu premiul „Poetul European al Libertății”, și romanul „Cartea șoaptelor”, de Varujan Vosganian, laureat al prestigiosului Premiu Literar al Europei Centrale, ANGELUS, ediția 2016.

Printre cele mai noi volume apărute în limba lui Sienkiewicz se numără: „Nostalgia”, de Mircea Cărtărescu, „Viața începe vineri”, de Ioana Pârvulescu, „Ideologia naționalistă și problema evreiască”, de Leon Volovici, „Zilele regelui”, de Filip Florian, „Fetița care se juca de-a Dumnezeu”, de Dan Lungu.

Totodată, literatura română va fi promovată și printr-o serie de broșuri și alte materiale promoționale în limba polonă, pregătite de ICR Varșovia, prin care se fac cunoscute publicului noile apariții de carte românească pe piața poloneză și se anunță volumele aflate în pregătire pentru acest an.

În acest an, invitatul de onoare al Târgului Internațional de Carte de la Varșovia va fi Germania. Nu vor lipsi cărți ale editorilor din Franța, Spania, Italia, SUA, Marea Britanie. Tematica târgului cuprinde beletristică, literatură pentru copii și tineri, cărți științifice, manuale școlare și universitare, literatură de popularizare, enciclopedii, albume, dicționare, atlase, ghiduri, benzi desenate, literatură SF, cotidiene și reviste, e-book-uri, materiale multimedia.

Foto: Târgul Internațional de Carte de la Varșovia – facebook

08
/08
/18

Zilele trecute, scriitorul și scenaristul Florin Lăzărescu a trecut pe la o vulcanizare, de mai multe ori - cum veți putea citi în povestirea ce urmează -, fapt ce a dat naștere unei "relatări", o povestire (cinematografică) deprimantă & plină de humor, așa cum este și țara în care continuăm să conviețuim...

05
/08
/18

Cu acțiunea plasată în Roma, în anii de după al Doilea Război Mondial, Roma cartierelor mărginașe aflate în sărăcie și lipsuri, „Băieții străzii” (editura Litera), de Pier Paolo Pasolini, spune povestea unui grup de copii, deveniți adolescenți, de la periferia societății.

01
/08
/18

Cartea „Homo Deus – scurtă istorie a viitorului”, de Yuval Noah Harari, traducere din limba engleză și note de Lucia Popovici, a fost publicată la editura Polirom în anul 2018. Am selectat pentru dumneavoastră zece fragmente care caută să ne rezume viitorul, fragmente din care afli lucruri cu adevărat uimitoare.

24
/07
/18

Mâine (miercuri), 25 iulie 2018, de la ora 17.30, la Galeria Galateca (București), Cornel Brad lansează cartea de portrete fotografice “Oameni.Putere.România.”. Prezentarea cărții va fi făcută de către domnul Andrei Ţărnea, comisarul Sezonului România-Franţa.

19
/07
/18

Institutul Național al Patrimoniului împreună cu agenția de comunicare creativă Zaga Brand au lansat campania #CronicariDigitali, prin care își propun să apropie pentru prima dată valorile și tradițiile României de generația millennials. Astfel, tinerii sunt stimulați să cunoască, să înțeleagă, să aprecieze și să promoveze patrimoniul cultural național și UNESCO din România.

18
/07
/18

Romanul „Viață de vânzare” de Yukio Mishima (traducere din japoneză și note de Andreea Sion) a fost publicat la Editura Humanitas Fiction în anul 2018. Cartea este una cult, a apărut în 1968 și face figură aparte în opera lui Mishima (care a ajuns de trei ori aproape de Premiul Nobel). Mishima, provenit dintr-o familie de samurai, și-a făcut seppuku la 45 de ani, în 1970.