Romeo si Julieta, de Ziua Îndrăgostiţilor, la Sala Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/romeo-si-julieta-de-ziua-indragostitilor-la-sala-radio/

Vineri, 14 februarie, de la ora 19.00, violonistul Alexandru Tomescu revine pe scena Sălii Radio. Evenimentul este difuzat în direct on-air (dar şi on-line) de Radio România Cultural şi de Radio România Muzical.

Un articol de Petre Ivan|10 februarie 2014

Vineri, 14 februarie, de la ora 19.00, violonistul Alexandru Tomescu revine pe scena Sălii Radio. Evenimentul este difuzat în direct on-air (dar şi on-line) de Radio România Cultural şi de Radio România Muzical.

Vă mai amintiţi celebrul generic al filmului serial „Linia maritimă Onedin” compusă de Aram Haciaturian (baletul „Spartacus”)?

O altă creaţie importantă a celui care a fost considerat unul dintre cei mai mari compozitori ai sec. XX este Concertul în re minor pentru vioară şi orchestră, definitivat în anul 1940 şi dedicat mareului violonist rus David Oistrah, unul dintre cei mai mari instrumentişti ai lumii.

Vineri, 14 februarie, de la ora 19.00, puteţi asculta această partitură în intrepretarea lui Alexandru Tomescu, violonistul român care deţine din 2007 a dreptului de a cânta pe vioara Stradivarius Elder-Voicu.

Romeo si Julieta

Alexandru Tomescu, Romeo şi Julieta şi Haciaturian pe scena Sălii Radio

Şi cum dintr-o seară dedicată iubirii nu putea lipsi cea mai cunoscută poveste de dragoste a tuturor timpurilor – Romeo şi Julieta –în cea de-a doua parte a spectacolului la Sala Radio se vor auzi selecţiuni din suitele orchestrale extrase de Prokofiev din baletul pe care l-a compus pe libretul tragediei lui Shakespeare.

Baletul Romeo şi Julieta a făcut obiectul unor montări celebre cu cei mai mari balerini ai lumii, printre perechile care au onorat muzica lui Prokofiev numărându-se şi Margot Fonteyn şi Rudolf Nureev.

Romeo si Julieta

Foto – Romeo si Julieta : Alexandru Tomescu şi Sala Radio – wikipedia

 

12
/02
/24

La început de primăvară, Opera Națională București propune publicului spectacolul „Carmen” de Georges Bizet în dublă reprezentație, pe 1 și 3 martie, cu o distribuție de excepție: mezzosoprana Ruxandra Donose invitată în rolul titular, tenorul Ramón Vargas invitat în rolul Don José, baritonul Mihai Damian invitat în rolul Escamillo. În rolul Micaela va evolua soprana Operei Marta Sandu Ofrim. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

07
/02
/24

Band-ul internațional TIME IN OUR HANDS TRIO va prezenta sâmbătă, în premieră în România, noul său program cu compozițiile celor trei membri, într-un concert marcat de improvizație conceptuală, de la jazz la baroc european și, interesant, muzică tradițională românească.

07
/02
/24

Eyedrops și Pinholes, trupe de rock alternativ, pleacă într-un turneu ce cuprinde nouă orașe prin țară dar și în Republica Moldova, începând cu data de 8 februarie, din Timișoara, urmând să transforme într-o petrecere, pe rând, alte opt puncte geografice importante.

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.