S-a dat startul pentru Ideo Ideis!
https://www.ziarulmetropolis.ro/s-a-dat-startul-pentru-ideo-ideis/

Astăzi încep înscrierile pentru cea de-a IX-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru Tânăr Ideo Ideis, care se va desfăşura între 18 şi 26 august la Alexandria.

Un articol de Liliana Matei|23 aprilie 2014

Începând de astăzi, trupele de tineri actori din întreaga țară se pot înscrie în cel mai amplu proces de educație alternativă prin artă dedicat liceenilor din România: Festivalul Național de Teatru Tânăr Ideo Ideis din Alexandria.

La finalul perioadei de preselecţie, nouă dintre trupele înscrise vor avea şansa de a-şi prezenta spectacolele de teatru pe scena Casei de Cultură din Alexandria, în faţa altor trupe de tineri actori și a mentorilor Ideo Ideis – Cătălin Ştefănescu, Andi Vasluianu, Medeea Marinescu, Vlad Zamfirescu și Marius Manole.

La fel ca și în anii anteriori, pentru a participa la Ideo Ideis, trupele de liceeni trebuie să consulte ghidul trupelor aplicante şi apoi să completeze formularul disponibil online, care solicită, printre altele, o filmare de 10-15 minute din spectacolul înscris și un material video prin intermediul căruia fiecare membru al trupei să răspundă la întrebarea ‘Ce așteptări ai de la experiența Ideo Ideis?’. Termenul limită pentru trimiterea aplicațiilor este 07.06.2014, ora 23:59.

Marea noutate a celei de-a IX-a ediţii este faptul că, începând din acest an, secțiunea ,,Competiție” se transformă în ,,Spectacole de Teatru Tânăr”.

”De opt ani, liceenii au tot venit și revenit la Ideo Ideis nu pentru a câștiga premii, ci pentru întâlnirile fericite pe care festivalul le prilejuieşte invariabil. Ne-au spus-o constant, prin intermediul formularelor de feedback pe care le completează la finalul fiecărei ediții, iar anul acesta am decis să renunțăm la ideea de competiție și să le oferim șansa de a juca în fața publicului și a invitaților noștri nu din postura de concurenți, ci de tineri actori. Cătălin Ştefănescu, Andi Vasluianu, Medeea Marinescu, Marius Manole și Vlad Zamfirescu, cei la care, până acum, liceenii se raportau ca la niște jurați, devin mentori Ideo Ideis și continuă să ofere îndrumare și feedback participanților pe întreaga perioadă a festivalului”, spune Alexandru Ion, co-fondator Ideo Ideis.

Anul acesta, Festivalul Național de Teatru Tânăr Ideo Ideis din Alexandria va avea loc în perioada 18-26 august. La fel ca și în anii trecuți, festivalul își deschide porțile și către tinerii care vor să ia parte la atelierele de teatru tânăr, dramaturgie, coregrafie, scenografie, muzică&ritm și educație vizuală, dar nu fac parte dintr-o trupă de teatru. Sesiunea de înscriere dedicată tinerilor din Alexandria va fi deschisă pe 12 mai, iar cea pentru publicul larg pe 10 iunie.

Foto: arhiva Ideo Ideis

20
/03
/17

Maggie MacDonnell, o profesoară care lucrează cu adolescenții cu probleme dintr-o comunitate inuită izolată din regiunea arctică a Canadei, a primit duminică distincția Global Teacher Prize și suma de 1 milion de dolari în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Dubai.

20
/03
/17

Într-o zi de 20 martie se năşteau poetul George Topîrceanu, autorul volumului Balade vesele şi triste și pictorul Theodor Aman, întemeietorul primelor şcoli româneşti de arte frumoase. Tot într-o zi de 20 martie se stingea din viaţă fizicianul Isaac Newton, iar Albert Einstein, unul dintre cei mai străluciţi oameni de ştiinţă din istoria omenirii, publica teoria relativităţii.

19
/03
/17

Scurt interviu cu Paul Negoescu, regizorul comediei „Două lozuri”, nominalizat în acest an la Premiile Gopo, la categoriile „Cel mai bun film” și „Cel mai bun scenariu”.

19
/03
/17

La Ateneul Român, la Sala Mare, duminică, 19 martie, când se împlinesc 100 de ani de la naşterea pianistului şi compozitorului Dinu Lipatti (1917 - 1950), va avea loc, de la ora 19.00, un concert extraordinar susţinut de Camerata Regală şi dirijat de maestrul Horia Andreescu.

18
/03
/17

În perioada 28 martie - 8 aprilie 2017, Opera Comică pentru Copii organizează cea de-a treia ediție a Festivalului “Hänsel și Gretel”, ce va cuprinde nu mai puțin de 40 de evenimente. În cele 12 zile de festival, copiii se vor putea bucura de o mulțime de spectacole dintr-o diversitate de genuri, de la teatru, balet sau operă, până la musical și concerte lecție. Majoritatea reprezentațiilor programate sunt deja sold out.

17
/03
/17

Ambasadoare a campaniei „Artiștii pentru artiști”, inițiată de UNITER, Dorina Chiriac vă invită la teatru. Ea joacă rolul principal în “Micul Prinț”, la Teatrul de Comedie, în seara aceasta, de la ora 19.00. Cumpărând bilete la spectacol, contribuiți la fondul de ajutorare a artiștilor în vârstă și în dificultate.

17
/03
/17

JAZZ™ 2017 anunță încă o premieră pentru Timișoara: China Moses, artista americană care va umple de energie scena din Parcul Castelului. Reinventează vocal jazz-ul, rupe limitele și contrângerile, iar vocea ei transmite emoție, pasiune și profunzime, odată cu fiecare cuvânt.

16
/03
/17

Scris şi regizat de Paul Negoescu, „Două lozuri” a arătat că o comedie de mic buget poate avea succes la public (şi în bună parte şi la critică) fără a face apel la cele mai facile instrumente (şi cu o inspirată campanie de promovare).

16
/03
/17

Cea de-a opta ediție a Festivalului Serile Filmului Românesc (10 – 14 mai 2017) îi este dedicată regizorului Cristian Mungiu. Cinefilii și îndrăgostiții de film românesc vor avea ocazia să se întâlnească cu regizorul în prima zi de festival. Noutatea din acest an este că selecția filmelor din festival este realizată chiar de invitatul special – Cristian Mungiu, în colaborare cu Ambasadorul cultural, Irina – Margareta Nistor.

16
/03
/17

CRONICĂ DE FILM „Silence”, cel mai nou film al legendarului regizor american Martin Scorsese, realizat după un roman japonez, aspiră la clasicism.

15
/03
/17

Judith State este Sandra din filmul „Sieranevada”, în regia lui Cristi Puiu, fapt care îi aduce o nominalizare la Premiile Gopo pentru „Cea mai bună actriță într-un rol secundar”. Însă Judith State nu este actriță, ea vine din zona dansului. Cum se împacă, așadar, filmul și dansul contemporan?