Saimir Pirgu pe scena Festivalului Enescu în Requiem-ul lui Verdi
https://www.ziarulmetropolis.ro/saimir-pirgu-pe-scena-festivalului-enescu-in-requiem-ul-lui-verdi/

Saimir Pirgu va concerta în Requiem-ul lui G. Verdi alături de Orchestra şi Corul Dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia.

Un articol de Andrada Văsii|11 septembrie 2013

Saimir Pirgu va concerta în Requiem-ul lui G. Verdi alături de Orchestra şi Corul Dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia.

La pupitru se va afla dirijorul Antonio Pappano. Din distribuţie mai fac parte Liudmyla Monastyrska (soprană), Ekaterina Semenchuk (mezzo-soprană) şi René Pape (bas).

Concertul va avea loc astăzi, de la ora 19.30, la Sala Mare a Palatului.

Prezenţa lui Samir Pirgu la Festivalul Internaţional George Enescu este una de excepţie. Născut în Elbasan, Samir Pirgu și-a început studiile muzicale la vârsta de șapte ani la Liceo d’Arte și mai târziu la Conservatorul din capitala Albaniei, Tirana, unde autoritățile comuniste au decis ca instrumentul său să fie vioara.

Saimir Pirgu a cântat pe marile scene

La vârsta de 19 ani a părăsit Albania pentru a-și începe studiile muzicale în Italia la Conservatorul Monteverdi din Bolzano unde talentul său vocal unic a fost descoperit și fructificat de Vito Brunetti, cel cu care lucrează și astăzi.

Și-a terminat studiile la Conservator în doar doi ani și a câștigat premiul pentru Cel mai Bun Cântăreț în 2001 la Competiția Umberto Sacchetti in Bologna la vârsta de 20 de ani. La doar 23 de ani a fost ales de Claudio Abbado să cânte la Teatrele Comunale din Ferrara, Emilia Romagna și Modena.

Saimir Pirgu

Saimir Pirgu va concerta în Requiem-ul lui G. Verdi alături de Orchestra şi Corul Dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia.

Ambasador pasionat al țării sale, Samir Pirgu l-a interpretat pe Nemorino (care a devenit unul dintre rolurile sale reprezentative) în ‘Elixirul Dragostei’ a lui Dozinetti la Opera Națională din Tirana. Datorită acestei prestații a fost invitat la Viena de Ioan Holender, începând o colaborare fructuoasă cu Wiener Staasoper.

Au venit apoi invitații repetate pentru concerte în majoritatea sălilor celebre, printre care Staatsoper din Hamburg, Munich și Berlin, Opernhaus Zurich, Teatrul Real Madrid și Concertgebow Amsterdam.

De-a lungul carierei sale a colaborat cu dirijori internaționali de top incluzându-i pe Claudio Abbado, Ricardo Muti, Daniele Gatti, Lorin Maazel and Antonio Pappano.

Saimir Pirgu a debutat la Royal Opera Covent Garden în rolul lui Rinuccio în producţia Gianni Schicchi a lui Richard Jones, sub bagheta dirijorului Antonio Pappano.

Foto credit: Saimir Pirgu, Sergiu Iczkovits

08
/05
/23

Așa cum și-a obișnuit publicul de mulți ani, în luna mai ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO propune un eveniment de înaltă ținută artistică: CONCERTUL REGAL, prezentat anual în jurul datei de 10 mai - sărbătoare a regalităţii în România. Evenimentul se bucură de fiecare dată de prezența unor membri ai Casei Regale.

08
/05
/23

15 artiști internaționali performează la ”Jazz in Church” (11-14 mai) în ritmuri de jazz, muzică medievală, compoziții de muzică contemporană și foarte multă improvizație ce va beneficia de acustica minunată a Bisericii Lutherane din București.

27
/04
/23

Music Gallery, proiectul care a oferit publicului un nou mod de interacțiune cu muzica, s-a bucurat de un succes peste așteptări la Cluj. Galeria a fost deschisă timp de patru săptămâni, în perioada 25 martie-23 aprilie, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca și a fost vizitată de peste 5.000 de persoane de toate vârstele.

21
/04
/23

Despre Corina Sîrghi, cea care și-ar fi dorit să se nască în Sicilia, cea care crede că zambilele miros a un nou început, cea care are o slăbiciune pentru cuvântul „șarlatan“, Corina care bea prosecco și care ar întinde mese de dimineața până seara. Despre ea și despre alfabetul vieții ei, în rândurile următoare.

21
/04
/23

Festivalul Internațional „Vara Magică" invită pentru a 12-a vară consecutiv iubitorii de muzică clasică aflați în București în sezonul cald să vină la seria de opt concerte camerale și simfonice ce se va desfășura între 5 iulie și 23 august, în serile de miercuri, de la ora 19.30, la Ateneul Român.