Săli pline și proiecții suplimentare la Les Films de Cannes a Bucarest
https://www.ziarulmetropolis.ro/sali-pline-si-proiectii-suplimentare-la-les-films-de-cannes-a-bucarest/

Săli arhipline, întâlniri cu nume mari din lumea filmului şi peste 8000 de bilete vândute deja la proiecţiile din festival – acesta este bilanţul primelor zile la Les Films de Cannes à Bucarest. Datorită cererii mari de bilete, au fost programate două proiecţii suplimentare pentru filmele Leviathan şi The Tribe

Un articol de Petre Ivan|27 octombrie 2014

Les Films de Cannes a Bucarest / Regizorul Sergei Loznitsa, martor direct al evenimentelor din Piața Independenței din Kiev, se va întâlni cu publicul marți, 28 octombrie, de la 20.30, la proiecția documentarului Maidan. Un alt invitat special, Bertrand Tavernier, va sosi în România miercuri.

Unul dintre cei mai influenți distribuitori și producători din Europa, Vincent Maraval (Wild Bunch, Franța) și regizorul Cristian Mungiu vor dezbate despre producție și vânzări de film miercuri, de la 11.00, la Cinema Elvira Popescu. Intrarea este liberă.

La cererea publicului, două filme din programul festivalului vor beneficia de proiecții suplimentare: Leviathan (r. Andrei Zviaghințev, Premiul pentru scenariu), care va putea fi văzut și joi, 30 octombrie, de la 23.00, la Cinema Studio, și The Tribe (r. Miroslav Slaboșpițki, Marele câștigător Semaine de la Critique), care va rula joi și de la 22.45, la Cinema Elvira Popescu.

După ce Jacqueline Bisset, Bérénice Bejo, Michel Hazanavicius și Radu Mihăileanu s-au întâlnit cu publicul în weekend, un alt invitat special al festivalului sosește la București: regizorul ucrainean Sergei Loznitsa. Împreună cu doi cameramani, Loznitsa a surprins momente unice în Piața Independenței din Kiev, în timpul protestelor.

Les Films de Cannes a BucarestLa Cannes, Sergei Loznitsa a criticat dur regimul lui Vladimir Putin și arestarea unor civili de către serviciile secrete rusești, una dintre victime fiind regizorul Oleg Sentsov. Cineastul va răspunde întrebărilor spectatorilor marți, 28 octombrie, la Cinema Elvira Popescu, după proiecția de la 20.30 a documentarului Maidan, într-o discuție la care va lua parte și regizorul Andrei Ujică.

În București sosește și unul dintre cei mai importanți regizori francezi, Bertrand Tavernier, căruia festivalul i-a dedicat o retrospectivă. Miercuri, 29 octombrie, la Cinema Studio, de la 20.30, o proiecție de gală a dramei de război Capitaine Conan (1996), filmată în România acum aproape 20 de ani, va reuni o parte din echipa românească a peliculei.

În următoarele zile, spectatorii vor putea viziona, în premieră, filmele Clouds of Sils Maria (r. Olivier Assayas), cu Juliette Binoche și Kristen Stewart, Amour Fou (r. Jessica Hausner), Les Combattants (Marele câștigător Quinzaine des Réalisateurs), Force Majeure (r. Ruben Ostlund, Premiul Juriului Un Certain Regard), Mr. Turner (r. Mike Leigh, Premiul pentru interpretare masculină pentru Timothy Spall), Saint Laurent (r. Bertrand Bonello), propunerea Franței la Oscar, Still the Water (r. Naomi Kawase), White God (r. Kornel Mundruczo).

Programul complet al celei de-a cincea ediții poate fi consultat pe www.filmedefestival.ro. Biletele se pot cumpăra de la casa de bilete și de pe www.eventbook.ro, în cazul cinematografelor Patria și Elvira Popescu, și de la casierie, pentru Cinema Studio.

Les Films de Cannes a Bucarest are loc între 24 și 30 octombrie, la Cinema Studio, Patria și Elvira Popescu.

Foto: Les Films de Cannes a Bucarest – Doria Drăguşin, Diana Oros

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.