„Șase personaje în căutarea unui autor”, la TVR
https://www.ziarulmetropolis.ro/sase-personaje-in-cautarea-unui-autor-la-tvr/

În 28 iunie se împlinesc 150 de ani de la naşterea dramaturgului, poetului şi eseistului Luigi Pirandello (28 iunie 1867 – 10 decembrie1936), laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1934. Iubitorii teatrului pot vedea, în această seară, de la ora 21.10, pe TVR 2, spectacol realizat în colaborare cu Teatrul Naţional Vasile Alexandri din Iaşi: „Șase personaje în căutarea unui autor”.

Un articol de Petre Ivan|26 iunie 2017

Piesa a fost jucată pentru prima data în 1921 la teatrul Valle din Roma. Publicul s-a împărțit în suporteri și adversari.

Autorul, care a fost prezent la premieră împreună cu fiica sa Lietta, a fost forțat să părăsească teatrul printr-o ieșire laterală pentru a evita mulțimea de adversari. Oamenii nu erau încă pregătiți pentru teatrul absurdului.

Situația s-a îmbunătățit la reprezentațiile ulterioare, mai ales după ce Pirandello a scris cea de-a treia ediție a piesei, publicată în 1925, cu un preludiu care clarifică structura și ideile sale.

O companie de teatru se pregătește pentru repetiții, dar este întreruptă de sosirea a șase oameni ciudați. Regizorul piesei, furios din cauza întreruperii, cere o explicație.

Oamenii explică: sunt personaje neterminate în căutarea unui autor care să le scrie povestea. Regizorul crede inițial că sunt nebuni, dar, pe măsură ce încep să se contrazică între ei și să dezvăluie detalii despre povestea lor, începe să asculte. Acesta este pretextul piesei.

„Șase personaje în căutarea unui autor”, de Luigi Pirandello – INFO

Radu Gabrea

Distribuția: Constantin Popa, Cornelia Gheorghiu, Doina Deleanu, Constantin Avădanei, Ada Gîrţoman, Adi Cărăuleanu, Despina Marcu, Florin Mircea, Brîndușa Aciobaniţei, Pușa Darie, Theodor Stanciu și copiii Vlad Iftinca și Raluca Tudorică

Program de difuzare:

TVR 2: luni, 26 iunie, ora  21.10

TVR MOLDOVA: sâmbătă, 1 iulie, ora 16.00

TVR Internaţional: vineri, 30 iunie, ora 23.00/ sâmbătă, 1 iulie, ora 18.00

TVR 3: duminică, 25 iunie, ora  22.00

Foto: „Șase personaje în căutarea unui autor” – tvr.ro

19
/03
/24

Nominalizat în acest an la Women's Prize for Fiction, romanul „Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul” de Mirinae Lee, o coreeancă mutată în SUA, spune povestea teribilă a unei femei evadate din Coreea de Nord.

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.

15
/03
/24

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian, organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, se va desfășura între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie la Cluj-Napoca, cu o nouă direcție artistică și o prezentare a cinematografiei palestiniene ca un Cinema of Existence.

14
/03
/24

Unul dintre cei mai importanți regizori europeni, cunoscut pentru abordarea sa contemporană a pieselor clasice și montările provocatoare din punct de vedere politic și social, Thomas Ostermeier montează pentru prima dată un spectacol în România.

14
/03
/24

Astăzi, pe 14 martie, se împlinesc trei ani de la moartea ei, la Paris, în 2021, atunci când Covidul făcea ravagii și oprise lumea în loc. Avea aproape 90 de ani.

13
/03
/24

În perioada 12-15 martie 2024, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București organizează cea de-a XXV-a ediție a Ușilor Deschise, în cele două sedii ale sale, din Str. Matei Voievod nr. 75-77 și Str. Tudor Arghezi nr. 3b.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.