Scriitoarea Scholastique Mukasonga a câştigat premiul Renaudot pe 2012
https://www.ziarulmetropolis.ro/scriitoarea-scholastique-mukasonga-a-castigat-premiul-renaudot-pe-2012/

Scriitoarea Scholastique Mukasonga, originară din Rwanda, a câştigat, miercuri, premiul Renaudot pe 2012, acesta fiind unul dintre cele mai prestigioase trofee literare acordate în Franţa. Scriitoarea Scholastique Mukasonga, care nu figura în selecţia finală, a fost recompensată cu premiul Renaudot pe 2012 pentru volumul „Notre-Dame du Nil”, publicat la editura Gallimard. Ea a obţinut şase voturi, […]

Un articol de Andrada Văsii|7 noiembrie 2012

Scriitoarea Scholastique Mukasonga, originară din Rwanda, a câştigat, miercuri, premiul Renaudot pe 2012, acesta fiind unul dintre cele mai prestigioase trofee literare acordate în Franţa.

Scriitoarea Scholastique Mukasonga, care nu figura în selecţia finală, a fost recompensată cu premiul Renaudot pe 2012 pentru volumul „Notre-Dame du Nil”, publicat la editura Gallimard.

Ea a obţinut şase voturi, în cel de-al doilea tur de scrutin. Valessis Alexakis şi Philippe Djian (care nu figura nici el în selecţia finală) au obţinut şi ei voturi, a precizat preşedintele juriului Renaudot, Georges-Olivier Chateaureynaud.

Scholastique Mukasonga vorbeşte în acest roman de debut al ei despre destinul câtorva fete care încearcă să scape din calea Istoriei teribile, aceeaşi care a decimat familia scriitoarei. Ea este cel de-al patrulea autor african recompensat cu premiul Renaudot în ultimii ani.Ea a primit pentru acest roman şi premiul Ahmadou Kourouma, denumit astfel după marele romancier ivorian, care recompensează o operă – un eseu sau un volum de ficţiune – consacrată Africii.

Premiul Renaudot pe 2012 pentru eseu a fost atribuit scriitorului Franck Maubert, pentru „Le dernier modèle” (editura Mille et une nuits).

Premiul Renaudot pe 2011 a revenit scriitorului Emmanuel Carrère, pentru romanul „Limonov”.

 

Sursa: Mediafax

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

„Invit tinerii să vadă ceva rar, deosebit - prima expoziție organizată în România despre imaginea samuraiului văzută de cei mai importanți artiști japonezi din perioadele Edo și Meiji”, a spus avocatul George Șerban, colecționar de stampe japoneze, la vernisajul expoziției „Samurai. Legendele Japoniei”, care a avut loc pe 21 februarie, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul JTI.

22
/02
/24

Niki (12 ani) și Vika (11 ani) se întâlnesc pentru prima dată în metroul din Harkiv, unde familiile lor s-au refugiat de război. O poveste de dragoste neașteptată și emoționantă, care ne amintește că empatia, generozitatea și speranța în ceilalți sunt singurele lucruri care ne pot salva umanitatea pe timp de război.

22
/02
/24

Pe 27 februarie se împlinesc 2 ani de la dispariţia regizorului Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme Liceenii şi Declaraţie de dragoste. Mai multe televiziuni vor puncta momentul, cu totul excepţională fiind iniţiativa postul de televiziune prin cablu Cinemaraton care pe 27 februarie va difuza întreaga zi titluri din filmografia lui Nicolae Corjos, atât filme artistice, cât şi documentare şi interviuri cu acesta.