Scriitorul Mircea Cărtărescu – protagonistul primei sesiuni de autografe digitale din România
https://www.ziarulmetropolis.ro/scriitorul-mircea-cartarescu-protagonistul-primei-sesiuni-de-autografe-digitale-din-romania/

Scriitorul Mircea Cărtărescu a fost luni seară protagonistul primei sesiuni de autografe digitale din România, în cadrul unui eveniment organizat de Editura Humanitas şi Vodafone în Vodafone Experience Store din Afi Palace Cotroceni. În calitate de invitat special, Cărtărescu a acordat autografe personalizate pe ediţia digitală a volumului „Ochiul căprui al dragostei noastre”. Livia Bodea […]

Un articol de Andrada Văsii|12 februarie 2013

Scriitorul Mircea Cărtărescu a fost luni seară protagonistul primei sesiuni de autografe digitale din România, în cadrul unui eveniment organizat de Editura Humanitas şi Vodafone în Vodafone Experience Store din Afi Palace Cotroceni.

În calitate de invitat special, Cărtărescu a acordat autografe personalizate pe ediţia digitală a volumului „Ochiul căprui al dragostei noastre”.

Livia Bodea (Humanitas) a elogiat modul în care Cărtărescu crede în noile tehnici digitale, iar autorul „Ochiului căprui al dragostei noastre” şi-a exprimat satisfacţia de a fi „pe muchia a două lumi”, „una clasică şi alta „bravă şi nouă, virtuală, care miroase altfel şi are o altă formă a minţii”.

„Totuşi aceste cuvinte trebuie să rămână şi să continue pentru că imaginea are nevoie de cuvânt”, a spus Cărtărescu, apreciind această transformare drept o mare schimbare, care „nu numai că nu va ucide cartea scrisă, ci o va potenţa”, „îi va da hârtiei o nouă şansă”, pentru că, până la urmă, ceea ce contează este „umanul transmis prin cuvânt”.

El a mărturisit că volumul re-lansat îl „reprezintă mai mult decât alte cărţi titrate” pe care le-a scris.

Lansată la Bookfest 2012, „Ochiul căprui al dragostei noastre” adună cele mai frumoase povestiri, eseuri şi articole publicate de el de-a lungul ultimilor ani în antologii şi reviste de prestigiu din Suedia, Germania, Austria şi România, multe dintre texte fiind inedite în spaţiul românesc.


Subiectele sunt diverse, de la istoria poetului Ovidiu, exilat la Tomis, la povestea fabuloasei insule Ada-Kaleh, de la dureroase amintiri din prima copilărie la basme psihanalitice şi fantastice, de la evocări ale unor scriitori dispăruţi de curând la mărturisiri personale pline de dramatism.

Ceea ce uneşte aceste scrieri, oricât de amplă ar fi distanţa dintre subiecte, este puterea dintotdeauna a lui Mircea Cărtărescu de a transforma totul în poezie, unicitatea combinaţiei de graţie, sinceritate şi viziune care caracterizează stilul paginilor sale.

Inedita sesiune de autografe se înscrie în proiectul „Biblioteca Digitală”, derulat de cei doi organizatori ai evenimentului, o astfel de bibliotecă fiind disponibilă în pasajul nou de metrou Piaţa Victoriei (M2) şi în Vodafone Experience Store din Afi Palace Cotroceni.

Biblioteca Digitală dispune în prezent de sute de titluri noi: 12 cărţi integrale, fascicule din peste 500 de titluri noi de cărţi, plus fragmente din 10 audiobook-uri apărute la Editura Humanitas, pasionaţii de lectură putându-şi astfel descărca gratuit titlurile preferate, direct pe telefonul mobil, sau pe tabletă, printr-o scanare a unui cod QR aflat pe cotorul cărţilor de pe „rafturile” bibliotecii.

Din lista autorilor disponibili în „Biblioteca Digitală” fac parte, printre alţii, Mircea Cărtărescu, Neagu Djuvara, Gabriel Liiceanu, Gellu Naum, Octavian Paller sau Oana Pellea, Haruki Murakami, David Lodge, Paulo Coelho, Mihail Bulgakov.

Sursa: Agerpres

28
/11
/17

“Muzica e cel mai fidel companion de-a lungul întregii vieţi.” - Mariana Nicolesco. Unanim recunoscută drept una dintre marile voci ale timpului nostru, soprana Mariana Nicolesco împlinește astăzi 69 de ani.

28
/11
/17

„Apa Vie” de la Teatrul Mic din Bucureşti este un spectacol de teatru-dans contemporan amuzant, alert, fresh, în regia lui Ștefan Lupu, pe un scenariu de Daniel Chirilă.

28
/11
/17

În toamna aceasta numărăm minoritățile etnice din România și punem reflectorul pe bogăția culturală pe care acestea o aduc țării. Fundația Amfiteatru organizează primul festival de teatru multietntic, între 27 noiembrie - 1 Decembrie, la București. Spectacolele se vor juca la UnTeatru (Sfinții Apostoli nr 44).

27
/11
/17

Romanul „Ruta subterană”, traducere din limba engleză și note de Justina Bandol, a fost publicat la Editura Humanitas Ficton, în anul 2017. Romanul a fost distins cu Premiul Pulitzer în acest an.

27
/11
/17

Zilele trecute s-au împlinit 75 de ani de la apariția pe marile ecrane a filmului ''Casablanca''. Pelicula, o poveste atemporală despre dragoste, pierdere și răscumpărare, pe fondul luptei împotriva naziștilor, este considerată adesea cea mai marcantă producție cinematografică realizată vreodată.

27
/11
/17

“Am învăţat că ne naştem, trăim şi murim singuri. Pentru asta m-am educat să nu jelesc niciodată dacă sunt singură, să nu mă apese singurătatea. Am învăţat că nu trebuie să disper în nicio secundă a vieţii mele, să nu cred că drumurile se închid pentru totdeauna.” - spunea Cristina Stamate intr-un interviu pentru digi24.ro. Actrița supranumită "Sufletul teatrului de estradă din Bucureşti" a murit în această dimineață, la vârsta de 71 de ani. Cristina Stamate fusese internată de urgență, joi, la Spitalul Floreasca.

26
/11
/17

Stela Popescu a vorbit despre: părinții ei, primii pași in teatru, drumul spre succes, experiența comunismului, omul din afara scenei, experiența libertății și atitudinea față de viață, în cartea „Stela Popescu” de Rhea Cristina.

25
/11
/17

Țin minte exact ziua în care mi-am dat seama că nu am văzut-o niciodată pe Stela Popescu. M-a surprins foarte tare această constatare, fiindcă trăiam convins că o știu dintotdeauna. Poți cunoaște un om pe care nu l-ai văzut niciodată?

24
/11
/17

Making Waves: New Romanian Cinema, cel mai longeviv și important eveniment dedicat promovării filmului românesc peste Ocean, revine în New York pentru cea de-a 12-a ediție, în perioada 30 noiembrie – 7 decembrie.

24
/11
/17

„Nu voi fi un rock star, voi fi o legendă.” - Freddie Mercury. În urmă cu 26 de ani se stingea din viață legendarul lider al grupului Queen.

23
/11
/17

Lumea artistică este în stare de șoc după moartea subita a actriței Stela Popescu. "A fost ca o soră pentru mine, o prietenă extraordinară. Era bună, generoasă, nu putea spune NU nimănui", a declarat actorul Florin Piersic, la aflarea veștii că Stela Popescu s-a stins din viață.

23
/11
/17

Sâmbătă, 25 noiembrie, de la orele 13.30, Editura Humanitas lansează, în cadrul Gaudeamus 2017, romanul „Ruta Subterană”, de Colson Whitehead, distins cu Premiul Pulitzer 2017. La evenimentul găzduit de standul editurii vor participa Radu Paraschivescu, Cristian Pătrășconiu și Denisa Comănescu. Nu ratați, așadar, una dintre cele mai de succes cărți ale anului, din care am extras aici câteva fragmente.