Sculptorul român Bogdan Raţa este prezentat în proiectul curatorial internaţional „Personal Structures“ la Bienala de Artă de la Veneţia
https://www.ziarulmetropolis.ro/sculptorul-roman-bogdan-rata-este-prezentat-in-proiectul-curatorial-international-personal-structures-la-bienala-de-arta-de-la-venetia/

Sculptorul Bogdan Raţa este prezent cu lucrarea de mari dimensiuni „Trying to keep life“ în cadrul proiectului curatorial internaţional „Personal Structures“, Collateral Event la Bienala de Artă de la Veneţia, a 55-a ediţie.

Un articol de Andrada Văsii|4 iulie 2013

Sculptorul Bogdan Rața este prezent cu lucrarea de mari dimensiuni „Trying to keep life“ în cadrul proiectului curatorial internațional „Personal Structures“, Collateral Event la Bienala de Artă de la Veneția, a 55-a ediție. Evenimentul se desfășoară între 1 iunie și 24 noiembrie 2013 la Palazzo Bembo.

Artistul Bogdan Rața a fost selectat de către un grup de curatori internaționali dintr-o listă scurtă (short list) de 320 de artiști din toată lumea.

Curatorul Cosmin Năsui a propus și câștigat participarea artistului român Bogdan Rața în cadrul proiectului „Personal Structures”, organizat de Fundația daneză Global Art Affairs și curatoriat de Francesca Crudo, Sarah Gold, Carol Rolla și Valeria Romagnini.

Expoziția este propusă în jurul conceptelor Timp / Spațiu / Existență iar lucrările artiștilor se subscriu tuturor artelor vizuale contemporane: video, sculptură, pictură, fotografie, instalație, performance. Printre artiștii selectați sunt prezenți cu lucrări Hermann Nitsch (AUT), Yoko Ono (JPN), Roman Opalka (FRA), Sam Jinks (AUS).

Cea mai veche bienală din lume

Venice Biennale este cea mai veche bienală din lume și cel mai prestigios eveniment internațional  de artă. Ediția anterioară a proiectului „Personal Structures“, participantă la Bienală, a atras peste 3.000 de jurnaliști și peste 70.000 de vizitatori pe o perioadă de 7 luni.

Lucrarea „Trying to keep life“ are dimensiunile 153 x 36,5 x 17 cm iar materialele folosite de Rața sunt rășină sintetică, poliester, fibră, metal, vopsea. Lucrarea este umplută cu apă. Apa se evaporă în timpul expunerii, revelând sau ascunzând părți din sculptură, în funcție de nivelul acesteia.

„Trying to keep life” a fost creată în 2012, cu ocazia participării lui Bogdan Rața la proiectul curatorial „Colorând griul. Starea Trupului“ prezentat în cadrul secțiunii de proiecte speciale a Bienalei de Artă de la Liverpool.

Info:

Organizator: Nasui Colecție & Galerie

Sponsor: Fundația Herczeg

Cu sprijinul: ICR Veneția

Curator: Cosmin Năsui

www.cosminnasui.com

www.personalstructures.org

Foto credit: Bogdan Rața

26
/08
/22

Asociația pentru cultură și arte Arbor vă invită la expoziția „Rememorarea copilăriei, mărturiile deportaților basarabeni”, care reînvie emoția unor destine tragice, mărturiile deportaților și ale victimelor regimului totalitar din stânga Prutului, în perioada sovietică. Proiectul a fost realizat în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Centrul de Excelență Institutul Pro Memoria al Universității de Stat din Moldova și Ambasada Republicii Moldova în România.

25
/08
/22

În perioada 26 - 31 august 2022, în continuarea proiectului (burn)OUT, artistele Irina Marinescu, Andreea Novac, Eza (Alina Ușurelu), psihoterapeuta Mihaela Vechiu, sociologa Fidelie Kalambayi și artista portugheză Gabriela Conçalves invită publicul la prezentarea cercetării artistice pe tema recuperării pe care au inițiat-o în cadrul proiectului Recovery (Recuperare) și la o serie de trei ateliere de creaţie rezultate în urma acestei cercetări.

24
/08
/22

Cea de-a treia ediție Romanian Jewelry Week, organizată de Assamblage, va avea loc în perioada 5 - 9 octombrie 2022 la Biblioteca Națională a României și în alte cinci locații conexe din București. Evenimentul propune timp de cinci zile un format efervescent de târguri, expoziții, conferințe, tururi ghidate și multe alte evenimente surpriză dedicate iubitorilor de bijuterie.

24
/08
/22

Asociația CRIES-Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare invită bucătari din România să se alăture ediției din 2022 a proiectului „Gustul ca patrimoniu”, parte a programului LA PAS Timișoara, desfășurat sub egida Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023. Provocarea constă în reinterpretarea în cheie locală a borșului ucrainean, recent intrat pe lista patrimoniului cultural imaterial UNESCO aflat în pericol.

23
/08
/22

Cel mai nou proiect inițiat de compania de teatru independent Vanner Collective, „Cele care nu se văd” prezintă 10 personaje feminine din literatura română, întâmplător create de bărbați, care, reimaginate prin perspectiva a 10 fotografe, sparg stereotipurile în care au fost integrate inițial. Instalația fotografică mai poate fi văzută până pe 2 septembrie, de marți până duminică, între orele 10:00 – 18:00 la Sala Acvariu a Muzeului Național al Țăranului Român.

23
/08
/22

Sala Omnia așa cum nu a fost văzută niciodată! Concepută de colectivul artistic austriac mutual loop special pentru acest spațiu cu un trecut deloc liniștit, instalația imersivă și interactivă „Omission Possible” deschide în mod cu totul excepțional această clădire aproape uitată, într-un demers care chestionează percepția omului contemporan asupra efectelor trecerii timpului peste construcții și simboluri istorice.