Şerban Foarţă şi Andrei Şerban distinşi cu premii speciale la Gala Premiilor Radio România Cultural
https://www.ziarulmetropolis.ro/serban-foarta-si-andrei-serban-distinsi-cu-premii-speciale-la-gala-premiilor-radio-romania-cultural/

Luni, 18 martie, începând cu ora 19:00, la Teatrul Odeon, va avea loc Gala Premiilor Radio România Cultural, eveniment la care se vor decerna premii pentru opt secţiuni diferite.

Un articol de Andrada Văsii|15 martie 2013

Gala Premiilor Radio România Cultural, un eveniment de tradiţie şi cu prestigiu, ajuns la cea de-a XIII-a ediţie, va avea loc luni, 18 martie, de la ora 19.00, la Teatrul Odeon, într-o atmosferă caracterizată de eleganţă, fineţe şi bun gust. Amfitrion va fi actorul VLAD IVANOV.

Vor fi acordate premii la opt secţiuni diferite care au fost gândite pentru a crea o imagine cât mai fidelă a lumii culturale româneşti şi a celor mai importante realizări ale anului 2012, în diferite domenii ale culturii : proză, poezie, teatru, film, muzică, arte plastice, ştiinţa şi educaţie. Din juriu fac parte: scriitorul şi profesorul Titus Vîjeu, scriitorul şi traducătorul Bogdan Ghiu, regizorul Attila Vizauer, eseistul şi traducătorul Valentin Protopopescu, publicistul şi eseistul Dorin Liviu Bîtfoi şi muzicologul Oltea Şerban-Pârâu.

În cadrul galei vor fi acordate şi cinci premii speciale, ai căror câştigători sunt deja cunoscuţi:

Premiul de Excelenţă îi va fi decernat scriitorului Şerban Foarţă

Premiul Lux Mundi îi revine regizorului Andrei Şerban

Premiul ”In memoriam Iosif Sava” se va acorda tenorului Bogdan Mihai

Premiul pentru “Proiecte culturale” îi va reveni Centrului de Proiecte Culturale al Primăriei Municipiului Bucureşti ARCUB

Premiul “Radio România 85” se va acorda Târgului Internaţional “Gaudeamus” – Carte de învăţătură

Nominalizările pe domenii ale Galei Premiilor Radio România Cultural sunt următoarele:

Poezie
Marius Chivu, Vîntureasa de plastic, Editura Brumar
Bogdan-Alexandru Stănescu, Apoi, după bătălie, ne-am tras sufletul, Editura Cartea Românească
Dan Sociu, Poezii naive şi sentimentale, Editura Cartea Românească

Proză
Dan Coman, Parohia, Editura Cartea Românească
Florina Ilis, Vieţile paralele, Editura Cartea Românească
Veronica D. Niculescu, Roşu, roşu, catifea, Editura Casa de pariuri literare
Filip Florian, Toate bufniţele, Editura Polirom
Simona Sora, Hotel Universal, Editura Polirom

Film

După dealuri de Cristian Mungiu
Toată lumea din familia noastră de Radu Jude
Visul lui Adalbert de Gabriel Achim
Despre oameni şi melci de Tudor Giurgiu

Teatru
Ion Caramitru, directorul general al Teatrului Naţional I. L.Caragiale din Bucureşti pentru Anul Caragiale
Alexandru Dabija, regia spectacolelor Doua loturi de I. L.Caragiale, la Teatrul Naţional din Bucuresti, si Platonov de Cehov, la Teatrul National “Radu Stanca” din Sibiu
Ionel Mihăilescu, rolul Arturo Ui, în spectacolul Ascensiunea lui Arturo Ui poate fi oprită de Bertolt Brecht, la Teatrul “Odeon” din Bucureşti
Iulia Popescu, rolul Karolina, în spectacolul Absint de Maga Fertacz, la Teatrul “Sică Alexandrescu” din Braşov

Arte plastice

Dan Bota, pictor
Aurel Bulacu, grafician, profesor
Elena Surdu Stănescu, sculptorita
Gheorghe Anghel, pictor, dr. prof univ.

Muzică

Dirijorul Tiberiu Soare
Pianista Luiza Borac
Cvartetul Arcadia

Educaţie

Agenţia Natională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale – pentru organizarea ediţiei din 2012 a Premiilor European Language Label

Muzeul Naţional de Istorie naturală „Grigore Antipa”

Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale, Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile şi Institutul pentru Stiinţele Educaţiei pentru organizarea editiei din 2012 aLaboratorului de educaţie nonformală

Ştiinţă

Dr. fiz. Nicolae Zamfir, directorul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Nucleară “Horia Hulubei”, IFIN-HH
Matei Ciocârlie şi Radu Rusu, SUA, câştigătorii premiului IEEE RAS Early Career în domeniul roboticii

Info:

Gala se va transmite în direct la Radio România Cultural, Radio Târgu Mureş, TVR2 şi pe internet la www.radioromaniacultural.ro.

Ambianţa sonoră va fi asigurată de Cristian Soleanu la saxofoane, George Natsis la pian, Adrian Mircea Flautistu la contrabas şi chitară bas şi Vlad Popescu la baterie, solistă Nadia Trohin.

 

Foto credit: Carmencita Brojboiu

03
/10
/17

Cine va lua Nobelul pentru literatură după Bob Dylan? Aceasta este marea întrebare care generează polemici serioase în saloanele literare, în contextul în care membrii Academiei suedeze ar putea să facă o alegere mai puțin controversată, lăsându-se tentați în acest an de propriul lor spirit academic, notează AFP.

02
/10
/17

Săptămâna trecută, „Soldaţii. Poveste din Ferentari”, debutul în lungmetraj al regizoarei Ivana Mladenovic, a primit o menţiune specială din partea juriului celei de 18-a ediţii a Premios Sebastiane, secţiune a Festivalului de Film de la San Sebastián, care este dedicată filmelor LGBTI. La același festival, actorul român Bogdan Dumitrache a fost desemnat Cel mai bun actor la Festivalul Internaţional de Film de la San Sebastian pentru rolul din “Pororoca”, cel mai recent film semnat de regizorul Constantin Popescu.

02
/10
/17

Regizorul filmelor ,,Ocean’s 11”, ,,Traffic”, ,,Erin Brockovich” şi ,,Magic Mike”, Steven Soderbergh a revenit pe marile ecrane, după o pauză de 4 ani, cu „Logan Lucky: Cursa norocului”. Comedia lui Soderbergh, câştigător al Premiului Oscar, mizează pe o distribuţie de excepţie şi îi aduce pe marile ecrane: Channing Tatum, Daniel Craig, Seth MacFarlane, Katie Holmes, Sebastian Stan, Adam Driver şi Riley Keough.

02
/10
/17

În această seară, de la ora 21.10, pe TVR 2, cei care l-au prețuit pe Florian Pittiș au ocazia să vadă un documentar cu imagini spectaculoase din arhiva TVR despre îndrăgitul nostru actor, regizor, traducător, cântăreț, textier, realizator de emisiuni radio.

01
/10
/17

REPORTAJ „Linişte! Motor! Se filmează!” – o după-amiază pe platoul de filmare la „Moromeţii 2”, pe care regizorul Stere Gulea îl realizează în aceste zile chiar în satul Talpa şi în legendara casă folosită în clasicul film de acum trei decenii.

01
/10
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Istoria noastră e destul de plină de lucruri întunecate. Printre ele, sistemul concentraționar – unul dintre cele mai cumplite din lagărul socialist. Fără a căuta explicații de ce a fost așa, numeroasele mărturii publicate după revoluție dau măsura acestei cumplite experiențe îndurate de zeci de mii de români. Ele nu pot fi clasificate, nici stabili o ordine a valorii, a interesului lor. Fiecare trăire îngrozitoare de acest fel rămâne unică.

29
/09
/17

CRONICĂ DE FILM Noul documentar al lui Alexandru Solomon, „Ouăle lui Tarzan”, filmat în Abhazia, în special la un institut de experimente pe maimuţe iniţiat de sovietici în anii `20, este foarte probabil şi cel mai ambiţios film al său.

29
/09
/17

Reputatul regizor maghiar Bela Tarr, cunoscut pentru filme precum The Turin Horse si Satantango, si cineastul francez Laurent Cantet, castigatorul premiului Palme d'Or in 2008 cu drama Entre les murs, sunt doi dintre invitatii de onoare ai editiei a 8-a a Les Films de Cannes a Bucarest.

29
/09
/17

Teatrul Naţional Radiofonic continuă proiectul, de înaltă ţinută artistică, inaugurat recent cu un real succes: „Ne auzim la... Metropolis”. Luni, 2 octombrie 2017, la ora 11.00, la Teatrul Metropolis din Bucureşti (strada Mihai Eminescu nr. 89) va avea loc o întâlnire de suflet, în care va fi evocată personalitatea excepţională a regizorului Ion Vova, la 100 de ani de la naştere.

28
/09
/17

Pentru turistul care pune pentru prima dată piciorul în Asia, Thailanda e o altă planetă. Cu amestecul lui fascinant de zgârie-nori și mizerie, cu aglomerația lui teribilă, cu tuk-tuk-urile care se strecoară peste tot și trenurile suspendate, cu mâncarea preparată în plină stradă, cu aromele lui tari, cu ghirlandele de flori, cu templele ca-n povești, Bangkokul nu seamănă cu nimic.