Serile Teatrului Studențesc: descoperă-i pe viitorii mari actori
https://www.ziarulmetropolis.ro/serile-teatrului-studentesc-descopera-i-pe-viitori-mari-actori/

Între 8 şi 12 aprilie, la Casa de Cultură a Studenţilor Bucureşti (Calea Plevnei nr. 61), se desfăşoară festivalul „Serile Teatrului Studenţesc”. Pe scenă vor urca trupe de actori, atât amatori cât şi profesionişti, venite din toată ţara. Intrarea este liberă.

Un articol de Adina Scorţescu|6 aprilie 2013

Între 8 și 12 aprilie, la Casa de Cultură a Studenților București (Calea Plevnei nr. 61), se desfășoară festivalul „Serile Teatrului Studențesc”. Pe scenă vor urca trupe de actori, atât amatori cât și profesioniști, venite din toată țara. Intrarea este liberă.

În anul 1996, câțiva membri ai Sindicatului Studenților din Cibernetică au observat că mulți dintre colegi „nu prea mai dădeau pe la teatru”. Și s-au gândit că un festival ar fi nu doar o modalitate de a-i apropia pe cei tineri de artă, ci și o oportunitate de afirmare pentru trupele de teatru. Inițiativa a fost un succes, așa că Serile Teatrului Studențesc se află anul acesta la cea de a XV-a ediție.

Sub sloganul „Hai la teatru ca să scapi de ghinion!”, nouă trupe vor juca în timpul celor cinci zile de festival: Anul I…Semestrul II ( Târgu Mureș), De ce ficatul? (Galați), Fabulinus (Suceava), Ha-Ha Comedy (membrii sunt cu toții studenţi în anul II ai Facultăţii de Teatru „Spiru Haret”), Teatrul Independenților profesioniști (promovează producțiile independente ale studenților și absolvenților Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică din București), Ludic (Iași), Okaua (liceul Alexandru Ioan Cuza, București), Playground, UNATC (formată din studenți ai UNATC).

Anul acesta, studenţii de la UNATC au pregătit ceva inedit. Sub regia lui Cristi Juncu, unul din cele două spectacole, „Pisica verde” (se joacă joi, de la ora 19.45) îşi propune să stârnească imaginaţia şi un interes fervent, dublate de rezonanţa subtilă a spectatorilor cu personajele. Celălalt, „Autostrada fără ieşire” (se joacă marți, de la 20.30) vrea să desluşească o parte din adâncurile firii umane, surprinsă într-o ipostază ce depăşeşte dimensiunile lumii prozaice.

Piesele se joacă în fiecare seară, de luni până joi. Vineri, 12 aprilie, la ora 12.00, are loc festivitatea de premiere. Programul complet poate fi găsit pe site-ul festivalului.

 

Foto: FB Serile Teatrului Stundențesc

26
/05
/17

Cum vii dinspre Hala Traian către Piața Unirii, pe Calea Călărașilor – la numărul 55 – este La Scena. Un local prietenos, cu o curte primitoare și o sală de teatru la etaj, situat chiar la stradă. La doi pași de Centrul Vechi al Bucureștiului, această sală a Teatrului Arca, înființat prin Fundația Culturală ParteR, este unul dintre primele spații neconvenționale în care, la începutul anilor 2000, tinerii artiști creau spectacole și jucau teatru, atrăgând în proiectele lor îndrăznețe actori consacrați precum Valeria Seciu, Victor Rebengiuc ori Șerban Ionescu. Făcând un salt rapid în timp – ca într-o poveste SF – acesta este și locul care găzduiește duminică, pe 28 mai, a doua reprezentație a Cenușăresei. Primul musical produs de Compania Pelerin, în regia lui Bogdan Tudor Pelerin și pe muzica lui Zeno Apostolache Kiss, este o premieră și pentru La Scena, fiind primul spectacol pentru copii care se joacă aici. 

26
/05
/17

În perioada 27 mai-3 iunie 2017, Facultatea de Teatru și Televiziune din Cluj-Napoca organizează cea de a XIV-a ediție a Festivalul Absolvenților „Galactoria”. În cele 8 zile vor avea loc spectacole de teatru susținute de absolvenții școlii și workshopuri conduse de invitații Galei.

25
/05
/17

Cea de-a zecea ediție a festivalului TESZT, Festivalul Euroregional de Teatru Timișoara, organizat de Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara, este în plină desfășurare.

24
/05
/17

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București vă invită în perioada 20 mai – 8 iunie la Gala Absolvenților. Un eveniment de tradiție care lansează în lumea artistică promoția 2017 a Facultăților de Teatru și Film.

22
/05
/17

Se joacă la mall, la Băneasa, la Grand Cinema, nu așa, la Sala Epika, spectacolul „Cina de adio”. Cu Mihai Călin, Ecaterina Ladin și Gigi Ifrim. E o piesă scrisă de Alexandre de la Patellière și Matthieu Delaporte, dramaturgi francezi care ne sunt contemporani (ceea ce o face și un pic, dar doar un pic, prețioasă).

19
/05
/17

O fată tânără trăiește o situație nefericită ce pare să nu aibă rezolvare. Orfană de mamă încă din copilărie, eroina noastră își pierde acum tatăl – plecat la război – și rămâne, la vârsta adolescenței, în grija unei mame vitrege, o femeie rea și apucătoare, preocupată doar de viitorul ei și al fetelor sale, Odette și Jeannette. Dar norocul omului e schimbător. Și uite-așa, într-o zi și-o noapte, sub privirea protectoare a unui Înger păzitor – Zâna celor buni la suflet –, lucrurile se îndreaptă și o pornesc pe drumul cel bun, iar lacrimile de supărare se transformă în lacrimi de fericire.

18
/05
/17

Schilling Árpád și echipa „EXIT” tratează tema imigranților-emigranți. Duminică va începe ediția a zecea a Festivalului Euroregional de Teatru TESZT. Printre cele mai importante obiective ale TESZT-ului se numără schimbul cultural între artiștii și teatrele din regiune și sprijinirea colaborării artistice.

16
/05
/17

Este unul dintre profesorii fondatori ai şcolii de teatru clujene și a instruit cinci generaţii de absolvenţi ai secţiei române de actorie. Miklós Bács vorbește despre povestea sa de viață și teatru și rolul Faust din spectacolul cu același nume în regia lui Silviu Purcărete, jucat la Teatrul Național ''Radu Stanca'' din Sibiu.

15
/05
/17

Duminică a început o nouă ediție a Festivalului European al Spectacolului Timișoara – Festival al Dramaturgiei Românești, FEST-FDR2017. Este a XXII-a ediție a festivalului organizat de Teatrul Național din Timișoara, un eveniment care propune publicului 12 zile de spectacole vibrante, din țară și din străinătate, plasate în interiorul unei teme pe cât de generoase, pe atât de prezente în societatea contemporană: IDENTITATEA.

13
/05
/17

Într-o seară de primăvară, la librăria Cărturești Carusel, printre cărți, rechizite, mult spirit, a avut loc conferința de presă despre a VII-a ediție a Festivalului Internațional al Artelor Spectacolului BABEL. Evenimentul organizat de Teatrul “Tony Bulandra” din Târgoviște a fost lansat de către  Constantin Ranin, managerul teatrului și Liviu Cheloiu, directorul artistic și va avea loc între 2 și 11 iunie 2017.