„Sfârșit”, la Teatrul Național “Marin Sorescu” din Craiova
https://www.ziarulmetropolis.ro/sfarsit-la-teatrul-national-marin-sorescu-din-craiova/

“Sfârşit”, de la Teatrul Naţional “Marin Sorescu” din Craiova, este un spectacol bine făcut, despre sfârşitul unei vârste, despre momentele cheie şi despre toate finalurile din viaţa noastră; despre insatisfacţia de a fi şi a trăi, despre cât de singuri suntem în relaţiile umane.

Un articol de Monica Andrei|14 decembrie 2015

Leta Popescu a terminat facultatea de regie la Cluj şi a primit deja un premiu UNITER pentru debut, în 2014. Este o regizoare tânără, preocupată de dramatizarea literaturii contemporane românești pentru scenă, implicată în proiecte interdisciplinare cu teme sociale, care a făcut spectacole atât în zona teatrului independent, cât și în teatrele de stat.

Spectacolul în regia Letei Popescu are la bază proza scriitorului Florin Lăzărescu, scenaristul lungmetrajului „Aferim!”, pentru care Radu Jude a primit Ursul de Argint la Festivalul de la Berlin, dramatizarea fiind semnată de Oana Hodade.

Textul spectacolului „Sfârșit” este primul dintre cele două proiecte de dramaturgie contemporană românească declarate câştigătoare la ediția a V-a a Concursului de Proiecte Regizoral-Scenografice pentru tinerii regizori şi scenografi români, organizat de Teatrul Naţional „Marin Sorescu”.

Patru prieteni Alex (George Albert Costea), Sânziana (Romaniţa Ionescu), Catinca (Raluca Păun), Radu (Marian Politic) și Cristi (Cosmin Rădescu) se întâlnesc după 25 de ani, din întâmplare, după înmormântarea celui de-al cincilea. Cândva, în copilăria şi adolescenţa lor, ei au trăit tot felul de întâmplări, apoi viaţa i-a dus pe alte cărări ale destinului.

Dar le-au rămas amintirile despre cum și-au dat foc sau trebuiau să se spovedească în faţa bunicii şi a preotulului, să se închine obligatoriu la toţi sfinţii; despre cum se jucau sau cum și-au descoperit sexualitatea sau au minţit. Trecuţi de 30 de ani, când se întâlnesc, fiecare trăiește, în singurătatea lui, nefericirea.

8t21a7tV0uHCqYV3xi7VUmElMgETw-rCI4urwrXv-V4,pImFyd91xrcM_3zw0Eo5c4KNG-hiBSp35J_mtVLrKzQ

Spectacolul este conceput pentru sala „Ion D. Sîrbu” a teatrului, în spaţiul ce pare să fi fost o sală de sport. Un mare merit îl are Mircea Cornișteanu, managerul teatrului, care descoperă tinerii regizori, actori, scenografi talentaţi şi face posibil de a-i primi într-un teatru teatru naţional important, acordându-le încredere.

Gloria Gagu alege o scenografie minimalistă, lăsând actorilor libertatea de exprimare prin joc. Bucata marcată ca fiind scena, aflată în centrul spaţiului, pe care actorii cântă, dansează şi joacă, este plină cu pământ. În spate – un fel de bar improvizat, cu beculeţe pe sârmă, ca la bodega satului de sărbători, de unde apar nişte cutii cu bere şi nişte suc. Este locul de întâlnire al tinerilor.

Bună este ideea regizoarei privind provocarea publicului, de a judeca secvențe din viața unor oameni, surprinse pe scenă, pentru că actul teatral presupune transmiterea emoției. Actorul Cosmin Rădescu, după ce joacă rolul tânărului Cristi, trece printre spectatori şi le pune întrebări. Rămâne doar spectacolul – un răspuns.

 

FOTO: Bogdan Dănescu

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.

18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.