ShortsUP – retrospectiva filmelor scurte, în Parcul Herăstrău
https://www.ziarulmetropolis.ro/shortsup-retrospectiva-filmelor-scurte-in-parcul-herastrau/

Au călătorit la festivaluri, au traversat mări şi ţări, au fost premiate, dar mai ales iubite şi aplaudate de public. Nu mai au nevoie de podium, premii sau covor roşu, ci de un loc unde să-şi exerseze magia, sub cerul liber. 

Un articol de Liliana Matei|1 august 2014

Pe 30 august, la Teatrul de Vară din Herăstrău, e ShortsUP În Parc, un eveniment-retrospectivă ce aduce la un loc cele mai populare filme scurte incluse în selecțiile ShortsUP din 2013 – 2014. Înainte să se întoarcă în spații convenționale de proiecție, scurtmetrajele fac o ultimă evadare de vacanță într-un loc de poveste. Hohotele de râs și emoțiile concentrate vor ține ritmul unei seri ShortsUP de film și de muzică, ce va completa seara în parc.

Preferatele publicului sunt comedii savuroase sau drame intense despre întâmplări aparent banale, dar de fapt capabile să schimbe vieți peste noapte. Câștigătorul Ursului de Cristal la Festivalul de Film de la Berlin, Julian (r. Matthew Moore, Australia, 2011), e povestea unui băiețel de 9 ani care descoperă puterea ambiției într-o zi obișnuită la școală. Copilăria își revendică drepturile la orice vârstă, într-un scurtmetraj plin de imaginație și umor.

Circuitul iubirii e rezumat în Dragoste la prima vedere (r. Mark Playne, Spania/Marea Britanie, 2011), un romance amuzant și sensibil ce face radiografia bucuriei fără cuvinte, doar cu muzică. Inovația vizuală vine de la Eșarfa pierdută (r. Eoin Duffy, Irlanda, 2013), animație premiată la L.A. Shorts Fest și nominalizată la European Film Awards. Veverița Albert are o singură zi pentru a-și înfrunta fricile și pentru a-și găsi eșarfa, o zi care-i va schimba complet viața.

Programul ShortsUP În Parc include și marele câștigător al Premiului Publicului de la Noaptea Lungă a Filmelor Scurte, Problema Voorman (r. Mark Gill, UK, 2012), scurtmetraj britanic nominalizat la Oscar care-i are în prim plan pe actorii Martin Freeman și Tom Hollander.

Ultimul eveniment ShortsUP din sezonul 2013-2014 e găzduit la Teatru de Vară din Herăstrău, situat în cel mai mare parc din capitală și cel mai mare parc european din interiorul unui oraș. Spectatorii vor vedea filmele scurte din gradenele amfiteatrului înconjurat de natura, de la 21:00 până la 23:00. Accesul se face de la 19.00, căci atmosfera ShortsUP va fi completată de muzica live și povești cinematografice cu invitație la visare, ce vor anima ultimele zile ale verii. Amfiteatrul în aer liber se află foarte aproape de intrarea în Parcul Herăstrau de la Arcul de Triumf.

INFO

Biletele la ShortsUP În Parc pot fi achiziționate în avans la prețul de 25 de lei pe seară în perioada 1-10 august sau 30 de lei pe seară în perioada 10-29 august, din rețelele MyTicket și Eventim. Un număr limitat de bilete va fi disponibil spre vânzare și la intrare, la prețul de 35 de lei.

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.