Silviu Purcarete aduce „D’ale carnavalului” la Cluj-Napoca
https://www.ziarulmetropolis.ro/silviu-purcarete-aduce-dale-carnavalului-la-cluj-napoca/

Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu prezintă miercuri, 16 octombrie, ora 19:00, la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca, spectacolul „D’ale carnavalului” în regia lui Silviu Purcărete.

Un articol de Andrada Văsii|14 octombrie 2013

Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu prezintă miercuri, 16 octombrie, de la ora 19.00, la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca, spectacolul „D’ale carnavalului” în regia lui Silviu Purcarete.

Teatrul Naţional din Sibiu este invitat special al celei de-a V-a ediţii a Festivalului „Comedy Cluj”, ce are loc în perioada 11 – 20 octombrie. „Comedy Cluj” este cel mai mare festival tematic dedicat filmului de comedie din Europa, după cum au declarat organizatorii proiectului produs de Fundaţia Europeană pentru Cultură Urbană.

Evenimentul de la Cluj-Napoca a adus în cei patru ani de activitate peste 450 de filme de comedie. Mai mult decât atât, organizatorii au invitat în fiecare an regizori, actori, directori de festival, producători, distribuitori, critici, dar şi spectacole de teatru care au oferit un plus de valoare proiecţiilor din sălile de cinema.

Spectacol complex marca Silviu Purcarete

Premiat la Gala FestCO din 2012 la categoriile cel mai bun spectacol, cea mai bună regie şi cel mai bun actor în rol secundar, spectacolul „D’ale carnavalului” în regia lui Silviu Purcarete este o montare fidelă a textului scris de Ion Luca Caragiale şi aduce pe scenă lumea carnavalului şi a bâlciului, într-un vârtej de situaţii comice construite în jurul unor complicaţii amoroase.

Scenele sunt viu construite, cu o forţă din imaginarul popular, în care muzica originală compusă de Vasile Şirli devine un element decisiv în articularea mesajului.

Citiţi şi: D’ale carnavalului, în regia lui Silviu Purcărete, la Festivalul Internaţional Comedy Cluj

Tensiunea şi misterul fiecărei replici sunt amplificate prin jocul de lumini creat de regizor şi de scenograful Dragoş Buhagiar, cel care semnează costumele şi decorul acestui spectacol.

Ca un factor inedit, muzica din spectacol este interpretată live de actorii teatrului reuniţi de această dată într-un ansamblu muzical: Ema Veţean (sax alto), Veronica Arizancu (sax alto), Oana Bârză (acordeon), Emöke Boldizsar (flaut), Eva Ungvari (flaut), Vlad Robaş (vioară), Claudiu Fălămaş (trompetă) şi Liviu Vlad (tobe). Universul fascinant creat pe scenă, susţinut de comicul de situaţie al piesei, este construit prin jocul actorilor Nicu Mihoc, Constantin Chiriac, Adrian Matioc, Marius Turdeanu, Liviu Pancu, Cristian Stanca, Cristina Ragos, Raluca Iani, Serenela Mureşan, Ofelia Popii, Pali Vecsei, precum şi Mihai Coman, Florin Coşuleţ, Adrian Neacşu, Cătălin Pătru, Edi Pătraşcu, Viorel Raţă, Cristina Stoleriu.

Silviu Purcarete D'ale Carnavalului

Ofelia Popii şi Nicu Mihoc, în spectacolul D’ale Carnavalului, în regia lui Silviu Purcarete

Spectacolul „D’ale carnavalului” în regia lui Silviu Purcărete, a mai avut reprezentaţii în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (4 iunie 2011), în cadrul Festivalului Naţional de Teatru de la Bucureşti (3 noiembrie 2011) şi în cadrul Festivalului Primăverii de la Budapesta (23, 24 martie 2012). Producţia Teatrului Naţional din Sibiu a fost nominalizată, de asemenea, la Gala Premiilor UNITER 2012, la categoria cea mai bună regie.

Silviu Purcarete a montat spectacole pe cele mai importante scene din ţară, dar şi din străinătate, fiind invitat în selecţia oficială a festivalurilor de la Avignon şi Edinburgh. Contribuţia excepţională la spaţiul cultural european a artistului român este recunoscută prin acordarea titlului de Chevalier des Arts et des Lettres în Franţa şi prin decorarea cu Ordinul Steaua României în grad de comandor.

Info: 

Accesul publicului la reprezentaţia din Cluj-Napoca se face pe baza biletelor puse în vânzare prin biletmaster.ro. Preţul unui bilet variază între 35 şi 40 de lei, în funcţie de locul în sală.

Foto credit: Mihaela Marin, spectacolul lui Silviu Purcarete

21
/02
/17

Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti" organizează în perioada 27 februarie - 8 martie Târgul "De Mărțișor", eveniment prin care își propune promovarea "vechiului obicei al dăruirii, la început de primăvară, a micilor obiecte artizanale cu rol protector".

21
/02
/17

Foștii membrii Beatles Paul McCartney și Ringo Starr au avut prima lor colaborare după șapte ani. Veteranii muzicieni, singurii membri în viață ai celebrului grup din Liverpool, s-au reunit la sfârșitul săptămânii trecute pentru o colaborare de studio la ultimul album al lui Ringo Starr.

21
/02
/17

Corul Național de Cameră “Madrigal-Marin Constantin” va susține un concert extraordinar pentru a marca Ziua Madrigalului, pe 26 februarie 2017, începând cu ora 17:00, la Sala de Spectacol “George Enescu” a Universității Naționale de Muzică București. Concertul este consacrat împlinirii a 92 de ani de la nașterea regretatului dirijor și compozitor Marin Constantin, fondatorul Corului Madrigal.

21
/02
/17

În fiecare an, la 21 februarie, se celebrează Ziua Internațională a Limbii Materne, un eveniment ce promovează diversitatea culturală și lingvistică din întreaga lume.

20
/02
/17

La împlinirea a 165 de la naşterea lui I.L. Caragiale, Casa de Producţie TVR prezintă în această seară, de la ora 20.10, la TVR2, spectacolul „Al matale, Caragiale”, în regia lui Mircea Cornişteanu. Din distribuție fac parte regretații actori Radu Beligan, Mircea Albulescu și Șerban Ionescu.

20
/02
/17

Profesorul universitar Jean-Pierre Sirois-Trahan a descoperit în arhivele Centrului Naţional al Cinematografiei din Canada un film alb-negru care l-ar reprezenta pe scriitorul francez Marcel Proust, literatul considerând că montajul este singurul existent care îl înfăţişează pe scriitor.

20
/02
/17

Ca o invitație la reflecție și empatie, BIEFF supune dezbaterii ideile preconcepute legate de corpul uman – de prezentarea, reprezentarea și auto-reprezentarea lui – atrăgând atenția asupra complexelor implicații socio-politice ale identității. Popularele programe tematice dedicate corpului și performance-ului revin și anul acesta la BIEFF între 28 martie și 2 aprilie.

20
/02
/17

„Întotdeauna mi-am dorit să fiu o persoană mai bună ziua următoare decât am fost cu o zi în urmă.” – Sidney Poitier . Actorul din „Guess Who's Coming to Dinner” / Ghici cine vine la cină (1967) este primul artist de culoare distins cu un premiu Oscar. S-a născut la 20 februarie 1927, în timpul unei călătorii pe mare, pe care o făceau părinții săi dinspre insula natală, Cat Island, Bahamas către Miami, Florida, unde mergeau să vândă produsele de la fermă.

19
/02
/17

Singurul film românesc aflat anul acesta în competiţia oficială a celei de-a 67-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, lungmetrajul ,,Ana, mon amour”, regizat de Călin Peter Netzer, a primit sâmbătă seara premiul ,,Ursul de Argint” pentru ,,Contribuţie Artistică Deosebită în Cinematografie”, distincţie acordată Danei Bunescu pentru montajul filmului.

17
/02
/17

CRONICĂ DE FILM Inspirat dintr-un roman de autoficţiune al lui Cezar Paul-Bădescu, „Ana, mon amour”, noul film al lui Călin Peter Netzer, prezentat în Competiţia Festivalului de la Berlin, încearcă să reia reţeta stilistică de mare succes din „Poziţia copilului”, însă rezultatul este modest.

17
/02
/17

În această seară, echipa filmului ,,Ana, mon amour”, în frunte cu regizorul Călin Peter Netzer, actorii Diana Cavallioti şi Mircea Postelnicu, producătoarea Oana Iancu şi directorul de imagine Andrei Butică, a păşit pe covorul roşu al Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. Filmul, care a rulat în premieră mondială la Berlinale Palast, de la ora 19.00, va putea fi vizionat pe marile ecrane din România cu începere din 3 martie.