Silviu Purcarete semnează trei momente în programul FNT
https://www.ziarulmetropolis.ro/silviu-purcarete-semneaza-trei-momente-in-programul-fnt/

El însuşi un personaj, regizorul Silviu Purcarete este prezent anul acesta la Festivalul Naţional de Teatru în triplă ipostază. Mai întâi, cu două creaţii purtându-i marca inconfundabilă.

Un articol de Andrada Văsii|26 octombrie 2013

El însuşi un personaj, regizorul Silviu Purcarete este prezent anul acesta la Festivalul Naţional de Teatru în triplă ipostază. Mai întâi, cu două creaţii purtându-i marca inconfundabilă.

Spectacolul „Pălăria florentină“, al Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri“ din Iaşi se va juca luni, 28 octombrie, de la ora 21.00, şi marţi, 29 octombrie, de la ora 18.30, în sala Operei Naţionale Bucureşti.

Iar filmul „Undeva la Palilula“, distribuit de Transilvania Film, va rula în zilele de 29 octombrie – de la ora 14.00, 31 octombrie – de la ora 14.30 şi 3 noiembrie – de la ora 19.00, la Cinemateca Union, sub genericul Filmele Festivalului.

Vodevilul „Pălăria florentină“, scris la jumătatea secolului al XIX-lea de Eugène Labiche, reprezintă dovada că piesele „bine făcute” sunt nemuritoare şi că „geniile tutelare ale genului” nu îşi pierd nicicând puterea de seducţie.

Comedia este ridicată la rang de artă de un trio imbatabil: Silviu Purcărete (regia) – Dragoş Buhagiar (scenografia) – Vasile Şirli (muzica), alături de numeroasa echipă de actori a Naţionalului ieşean. Încurcături de amor (conjugal sau nu), spaţii ample şi pereţi mişcători, peruci şi costume de epocă, muzică originală interpretată live – toate fac parte din arsenalul unui spectacol baroc, plin de vervă, de un comic suculent.

De la film la teatru, cu Silviu Purcarete

Acelaşi trio artistic cu Silviu Purcarete, căruia i se adaugă scenograful Helmut Stürmer, ocupă genericul unui film despre un orăşel-fantomă pierdut în mijlocul câmpiei olteneşti, dar şi despre comunitatea care îl populează: caraghioşi, leneşi, derbedei cu inimă de înger, trăind într-o dulce inconştienţă.

Afişul producţiei „Undeva la Palilula“ (foto sus) este completat de o distribuţie răsunătoare: Răzvan Vasilescu, Horaţiu Mălăele, George Mihăiţă, Marius Manole, Áron Dimény.

Numele lui Silviu Purcarete se regăseşte, însă, şi în paginile unei noi cărţi. Volumul „Teatrul e vis“, de Octavian Saiu, va fi lansat duminică, 27 octombrie, la ora 13.30, la Fundaţia Löwendal. Profesor şi cercetător, Octavian Saiu îşi ia libertatea de a crea spectacole (im)posibile semnate de cei mai mari regizori ai lumii – exerciţii de imaginaţie ale unui critic de teatru marcat/sedus de arta acestora.

Silviu Purcarete

Imagine din spectacolul „Pălăria florentină“, în regia lui Silviu Purcarete

„Cum arată un spectacol de Purcărete pe un text de Oscar Wilde?“, „Ce Trilogie ar crea Şerban din energiile popoarelor Pacificului?“, „Ce imagini s-ar naşte dacă, după Sonetele lui Shakespeare, Robert Wilson ar alege Luceafărul lui Eminescu?” – sunt doar câteva dintre întrebările la care încearcă să răspundă acestă carte.

Info:

Noi şi noi detalii legate de program, precum şi numeroase fotografii de la evenimente apar zilnic pe site-ul FNT, iar punctul de informare FNT, deschis în Pasajul de la Universitate, vă aşteaptă nu doar cu ştiri proaspete, ci şi cu surprize pentru toate gusturile.

Foto credit: FNT 2013, spectacole marca Silviu Purcarete

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

12
/04
/24

Timpul aleargă pe lângă noi și ne impune ritmul. Presiunea este permanentă și de multe feluri. Pentru o femeie timpul curge altfel? Ceasul aleargă cu o altă viteză? Cât timp mai avem la 30 de ani?

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.