SoNoRo „UP” – muzică la înălţime
https://www.ziarulmetropolis.ro/sonoro-up-muzica-la-inaltime/

A VIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo va avea loc între 1 şi 19 noiembrie, cu tema „UP”. Concertele sunt programate la Bucureşti, Cluj-Napoca şi Iaşi.

Un articol de Corina Vladov|15 octombrie 2013

A VIII-a ediţie a Festivalului Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo va avea loc între 1 și 19 noiembrie, cu tema „UP”. Concertele sunt programate la București, Cluj-Napoca și Iași.

Devenită deja o tradiție, deschiderea festivalului va fi găzduită de Sala Unirii a Palatului Cotroceni din București, în data de 1 noiembrie, la ora 19.00.

După „Love Unlimited” din 2012, Sonoro „UP” 2013 dezvăluie o altă latură a personalității festivalului, precum și un program bogat, ales din sugestiva temă a acestei ediții. „Văzduh”, „Aurora”, „Divin en détail”, „Golden Birds and Black Angels”, „De peste munți” sau „Letters from the Sky” sunt doar câteva dintre titlurile întâlnirilor muzicale din acest noiembrie.

Ca în fiecare an, artiști binecunoscuți publicului se întorc în festival. Muzicieni valoroși precum pianiștii Diana Ketler și Konstantin Lifschitz, violoniștii Alexander Sitkovetsky, Gilles Apap și Kirill Troussov, violistul Christian Naș, cornistul Olivier Darbellay sau violonceliștii Adrian Brendel și Monika Leskovar, cu toții întruchipează filozofia Sonoro de a face muzică de cameră: prin dăruire, forță emoțională și prin calitatea interpretării muzicale.

afis sonoro 2013 bucuresti

Afişul Festivalului Sonoro, ediţia 2013

Pe lângă rezidenții festivalului, pe scenele festivalului de anul acesta vor debuta mai mulți artiști de renume internațional, muzicieni originali și cu alură foarte modernă, printre care se numără Ilya Gringolts și Alissa Margulis (vioară), Maxim Rysanov (violă), Sonia Wieder Atherton și Marcin Sieniawski (violoncel), Ansamblul Niguna din Paris și Cvartetul Engegard din Oslo.

„Cântecul păsării SoNoRo a răsunat în toți acești ani clar, consecvent și intens. A evitat soluțiile superficiale și populiste și a jucat cartea subtilității, a eleganței și a profesionalismului fără compromisuri”, spune Răzvan Popovici, directorul festivalului Sonoro.

Surprizele Sonoro

Pe lângă concerte, Sonoro are și un produs-surpriză: un nou CD oficial al festivalului, în care Ensemble Raro și Andrej Bielow interpretează capodopere de Ernst von Dohnányi, Antonin Dvořák și Josef Suk. În plus, seria de concerte estivale SoNoRo Conac va fi încununată cu un album foto de artă semnat de Șerban Mestecăneanu, cu texte scrise de Luiza Zamora și un concept grafic realizat de Corina Duma, a cărui lansare va avea loc, de asemenea, în cadrul festivalului.

Și, nu în ultimul rând, parteneriatul de tradiție cu TIFF va fi și el continuat cu proiecția renumitului film „Cerul deasupra Berlinului”, al lui Wim Wenders.

INFO

Programul complet poate fi găsit pe site-ul festivalului SoNoRo, iar biletele şi abonamentele sunt disponibile prin reţeaua Eventim – magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, librăriile Cărtureşti, librăriile Humanitas – şi online, pe www.eventim.ro.

foto: Sonoro

09
/12
/17

Opera Naţională Română din Cluj-Napoca prezintă luni, 11 decembrie 2017, ora 18:30, o reprezentație excepțională a spectacolului „Nabucco”, de Giuseppe Verdi. Evenimentul liric este dedicat sopranei Emilia Cătană și baritonului Vasile Cătană, iluștrii prim-soliști ai Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, distribuția serii fiind onorată de invitații de talie internațională baritonul Sebastian Cătană, soprana Dragana Radaković, basul Marius Boloș.

06
/12
/17

Cel mai important eveniment al scenelor lirice româneşti, Gala Premiilor Operelor Naţionale, este pentru al doilea an consecutiv, găzduit de Opera Naţională Bucureşti. Evenimentul ajuns la cea de-a V-a ediţie este considerat cel mai grandios eveniment care celebrează şi premiază performanțele lirice ale Operelor din ţară.

06
/12
/17

Johnny Hallyday, cel mai mare star rock cunoscut de Franța, a murit în noaptea de marți spre miercuri, la 74 de ani, ca urmare a unui cancer la plămâni, a anunțat soția sa, Laeticia.  Acest rocker impregnat de twist, blues, soul sau country, un romantic, un psihedelic, un adevărat ''Johnny-Imperator'', cum l-a supranumit ziarul ''Le Monde'' a devenit iubit de generații întregi de francezi cu care a împărțit pe lângă cântecele sale și coborârile sale în infern.

29
/11
/17

Deoarece pe 28 noiembrie 1918 Bucovina a devenit a doua provincie românească ce s-a unit cu România, data a fost declarată oficial drept Ziua Bucovinei print-o lege din 2015. În inima Țării Fagilor (în germană Buchenland), la Rădăuți, Ziua Bucovinei a coincis ieri și cu prima din cele 4 zile ale unui eveniment în premieră în România: Klavier Art Duo Festival, primul festival de duo pianistic (pian la patru mâini) din țară, cu intrare liberă.

28
/11
/17

“Muzica e cel mai fidel companion de-a lungul întregii vieţi.” - Mariana Nicolesco. Unanim recunoscută drept una dintre marile voci ale timpului nostru, soprana Mariana Nicolesco împlinește astăzi 69 de ani.

24
/11
/17

„Nu voi fi un rock star, voi fi o legendă.” - Freddie Mercury. În urmă cu 26 de ani se stingea din viață legendarul lider al grupului Queen.

20
/11
/17

După un memorabil concert susținut recent cu Orchestra Națională Radio, violonistul Alexandru Tomescu revine pe scena Sălii Radio miercuri, 22 noiembrie, de la ora 19.00, într-un recital alături de pianista Sînziana Mircea!

14
/11
/17

Anul 2018 începe cu o surpriză muzicală plină de magie, grație și energie debordantă. În 8 ianuarie, ora 19:00, Fundația Calea Victoriei organizează la Teatrul Național București Concertul Extraordinar de Anul Nou, avându-l de această dată invitat pe celebrul violonist elvețian Manrico Padovani.

12
/11
/17

Festivalul International EUROPAfest, organizat de jmEvents, sărbătorește, în 2018, 25 de ani printr-o ediție aniversară. Primul eveniment muzical din Romania căruia Casa Regală i-a acordat Înaltul Patronaj încă din anul 2005, va oferi un regal de jazz, blues, pop și muzică clasică cu artiști din întreaga lume.