Spectacolul incepe cu o lectura, la Teatrul Nottara
https://www.ziarulmetropolis.ro/spectacolul-incepe-cu-o-lectura-la-teatrul-nottara/

Marţi, 3 decembrie, la ora 11.00, la sediul Teatrului „Nottara”, în cadrul unei conferinţe de presă, a avut loc lansarea proiectului „Spectacolul incepe cu o lectura”.

Un articol de Andrada Văsii|7 decembrie 2013

Marți, 3 decembrie, la ora 11.00, la sediul Teatrului „Nottara”, în cadrul unei conferinţe de presă, a avut loc lansarea proiectului „Spectacolul incepe cu o lectura”.

Spectacolul incepe cu o lectura va cuprinde, până la finalul stagiunii 2013-2014, trei serii a câte trei spectacole-lectură pe texte din dramaturgia cehă, mexicană și rusă, traduse pentru prima oară în România.

În plus, Teatrul „Nottara” a anunţat şi parteneriatul cu Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” prin care tineri regizori și actori vor colabora cu echipa Teatrului „Nottara”, nu doar pentru spectacolele-lectură, ci şi printr-o zi pe săptămână dedicată studenţilor.

La această întâlnire de inaugurare au luat parte Petr Zelenka, important dramaturg contemporan ceh, autorul unuia dintre textele prezentate, Mircea Dan Duță, traducătorul celor trei texte, René Kubášek, directorul Centrului Ceh din București, Mihai Lungeanu, unul dintre iniţiatorii acestui proiect şi Paul Chiribuţă, decanul Facultății de Teatru din cadrul UNATC „I.L. Caragiale”.

Întâlnirea a fost moderată de criticul de teatru, Marinela Țepuș, directorul Teatrului „Nottara” și de regizorul Alexandru Mâzgăreanu, coordonatorul proiectului de spectacole-lectură.

Spectacolul incepe cu o lectura

Afişul evenimentului Spectacolul incepe cu o lectura

Petr Zelenka a vorbit apoi despre dramaturgia cehă contemporană, despre textele româneşt jucate la Praga şi despre instituţiile ceheşti de cultură. Pe lângă promovarea tinerilor regizori şi actori pentru care implicarea în activitatea unui teatru profesionist înseamnă dezvoltarea capacităţilor personale.

Acest proiect îşi propune să promoveze dramaturgia contemporană cehească, în vederea apropierii de noul tip de public aflat în formare prin distribuirea a 150 de exemplare gratuite conţinând cele trei texte ceheşti la teatrele din ţară.

În acestă primă etapă, au putut fi vizionate spectacolele: „Poker Face” de Petr Kolecko (marţi, 03.12.a.c., ora 19.30), „Specii pe cale de dispariție” de Petr Zelenka (miercuri, 04.12.a.c., ora 12.00), „Joc de toamnă” de Marketa Blahova (joi, 05.12.a.c.), la sala „George Constantin”. Pentru aceste spectacole, intrarea este gratuită. Adela Bițică, Cristina Giurgea și Dragoș Mușoiu, masteranzi anul I și anul II, sunt tinerii regizori selectați să lucreze pe aceste texte.

Foto credit: Teatrul Nottara, proiectul Spectacolul incepe cu o lectura

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”

20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.

20
/03
/24

Sue Giles, președintele ASSITEJ, transmite mesajul de Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret. Scopul acestei campanii este de a facilita accesul la teatru și la spectacole pentru copii și tineri.

19
/03
/24

Nominalizat în acest an la Women's Prize for Fiction, romanul „Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul” de Mirinae Lee, o coreeancă mutată în SUA, spune povestea teribilă a unei femei evadate din Coreea de Nord.

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.

15
/03
/24

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian, organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, se va desfășura între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie la Cluj-Napoca, cu o nouă direcție artistică și o prezentare a cinematografiei palestiniene ca un Cinema of Existence.